10 alimente excelente contra anemiei

16.07.2015 0 comentarii

Dacă în urma analizelor, ai primit diagnosticul de anemie, e timpul să iei măsuri! Următoarele 10 alimente excelente contra anemiei ar putea fi primul pas!

  1. Atunci când nu ai suficiente celule roşii pentru a transporta oxigen în tot corpul, apare anemia. Valoarea hemoglobinei diferă în funcţie de sex sau laboratorul la care îţi faci analizele, iar medicul este singurul care îţi poate trasa tratamentul potrivit. Dacă uneori se impune administrarea unor medicamente, alteori regimul alimentar ar putea fi suficient.

    Cauzele, simptomele şi riscurile în anemie


    Există mai multe cauze care pot duce la apariţia anemiei, cele mai frecvente fiind deficienţa de fier, vitamina B12 sau acid folic, hemoragiile, fumatul, vârsta, factorul ereditar, administrarea unor medicamente sau alte afecţiuni mai grave cum ar fi artrita sau HIV.

    În primă fază, corpul are capacitatea de a suplini numărul scăzut de celule roşii, simptomele fiind în acest caz aproape inexistente. În schimb, anemia moderată sau severă se manifestă prin oboseală, tonus scăzut, puls ridicat, dificultăţi de respiraţie, dureri de cap, dificultăţi în concentrare, ameţeală, paloare, crampe musculare, insomnie etc.

    Anemia – un posibil factor de risc în apariţia altor boli mai grave


    Deşi studiile realizate până acum nu sunt suficiente pentru a da un verdict clar, se pare totuşi că există o legătură între dezvoltarea unor afecţiuni grave şi anemie.

    Recent, cercetătorii de la Universitatea din California şi cei de la Academia Americană de Neurologie au dat publicităţii rezultatele unui studiu privind anemia şi riscul de demenţă.

    Astfel, se pare ca pacienţii cu anemie prezentau un risc mai mare de a se confrunta cu demenţă, comparativ cu cei al căror număr de celule roşii se situa în limitele admise.

    Cercetătorii au subliniat faptul că nu ar trebui să se înţeleagă că anemia este o cauză directă a demenţei. Între cele două ar putea exista o asociere, iar o alimentaţie corespunzătoare, care să prevină sau să amelioreze anemia, ar putea scădea şi riscul de demenţă.

    Ce alimente ar trebui să introduci în alimentaţia ta?


    Mai întâi de toate, trebuie precizat faptul că alimentaţia ajută într-o oarecare măsură, însă cele mai importante sunt recomandările medicului. Acesta poate stabili dacă ai nevoie de medicaţie, dar introducerea următoarelor alimente în dieta zilnică nu poate fi decât benefică.

    Carne roşie


    O opţiune de top dacă nu eşti vegetarian, bineînţeles. Carnea de miel şi cea de vită (în special organele – inima, ficatul) sunt foarte bogate în fier şi vitamina B12, doi nutrienţi al căror deficit ar putea duce la anemie.

    Stridii


    Deşi o alegere ceva mai neobişnuită, stridiile sunt şi ele o opţiune de top. Un studiu realizat pe rozătoare a demonstrat eficienţa lor contra acestei afecţiuni, iar valorile nutriţionale confirmă şi ele rezultatul. Dintre alimentele comune, doar ficatul e mai bogat în fier şi cupru, comparativ cu stridiile.

    Sfecla roşie

    Nici nu te gândeşti cât de benefică este o jumătate de sfeclă roşie pe zi, adăugată în salate sau sucul de fructe şi legume! Foarte bogată în fier, sfecla roşie ajută totodată şi la detoxifierea ficatului, reparând şi reactivând celulele roşii. Astfel, te vei simţi mai energic, vindecarea fiind mai aproape.

    Dacă nu suporţi gustul, îţi poţi prepara un suc delicios şi revigorant din o jumătate de sfeclă roşie, 2-3 morcovi, 1 măr, pătrunjel sau orice altă legume verde (şi ele recomandate în anemie), suc de lămâie şi puţin ghimbir.

    Ouă

    Pe lângă faptul că 1 ou mare conţine aproximativ 1 mg de fier, acest aliment este o sursă importantă de antioxidanţi şi proteine, atât de necesare atunci când ne confruntăm cu anemia.

    Curmale


    Fructele uscate sunt toate benefice, dar încearcă să le alegi pe cele fără adaos de zahăr. Curmalele, de exemplu, conţin 0.90 mg de fier/100 g, asta pe lângă mangan, cupru, calciu şi magneziu.

    Dacă vrei să le foloseşti în tratarea anemiei, încearcă două remedii naturale: mănâncă în fiecare dimineaţă, înainte de masă, o mână de curmale, după care bea un pic de lapte.

    În cazul în care eşti intolerant la lactoză, înmoaie 1-2 curmale într-o cană cu apă timp de 2-3 ore, după care bea apă.

    Sardine

    Pe lângă stridii şi midii, sardinele sunt şi ele foarte bogate în fier. Conţin aproximativ 3 mg de fier la 100 g, aşa că introdu în alimentaţia ta şi sardine, de câteva ori pe săptămână.

    Melasă nesulfurată


    Acidul folic, fierul şi vitaminele B sunt secretele melasei nesulfurate în tratarea anemiei. Deşi obţinută din procesul de prelucrare a trestiei de zahăr, melasa neagră nesulfurată are indicele glicemic 55, deci un IG moderat. Chiar şi persoanele cu diabet pot folosi acest remediu, bineînţeles, cu precauţiile de rigoare.

    O jumătate sau o linguriţă de melasă adăugată într-o cană cu apă călduţă şi o linguriţă de oţet de mere, în fiecare zi, dimineaţa ar putea să aducă nivelul hemoglobinei în limitele normale.

    Legumele cu frunze verzi


    Spanacul, pătrunjelul, varza, urzicile – toate sunt benefice în anemie, cu menţiunea, însă, că organismul nostru absoarbe mult mai greu fierul regăsit în componenţa acestora şi a altor surse vegetale. Totuşi, trece-le şi pe ele în meniul contra anemiei pentru că sunt o sursă importantă de fier, vitamine A, B9, E, C, calciu şi betacaroten.

    Spirulin
    ă

    În salate sau adăugată în sucul de dimineaţă, o linguriţă de spirulină este porţia de sănătate. Studiile au relevat proprietăţile ei benefice în anemie, toxicitate a ficatului, probleme menstruale, sistem imunitar deficitar sau boli cardiovasculare.

    Nici nu ar fi de mirare, luând în considerare faptul că 10 g de spirulină conţine de 5 ori doza zilnică recomandată de vitamina B12, de 4 ori DZR de vitamina A şi 83%  din DZR de fier.

    Linte

    Roşie, verde sau maro, lintea este la fel de sănătoasă şi benefică împotriva anemiei. Fără colesterol şi grăsimi saturate, lintea conţine fier şi vitaminele din complexul B, cele care previn şi tratează anemia, având totodată şi alte efecte pozitive pentru sănătate.

    Alte sfaturi utile


    -    Vitamina C ajută la o mai bună absorbţie a fierului, aşa că include în planul tău alimentar şi alimente bogate în această vitamină.

    -    Cafeaua, ceaiul şi pudra de cacao ar trebui consumate la distanţă de cel puţin 2 ore de mese pentru că pot inhiba absorbţia fierului.

    -    Cere întotdeauna sfatul medicului specialist şi nu abuza în alimentele recomandate contra anemiei.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro