REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Găluști de mămăliguță și Țelină naturală
În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
-
În această săptămână vă prezentăm ''Găluști de mămăliguță'' și ''Țelină naturală'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Găluști de mămăliguță
Fă o mămăliguță feartă bine, cu unt și cu parmezan ras, ca să fie grasă. Pregătește mai 'nainte o mâncare de trufe sau ciuperci tăiate rotund într'un sos cu Maderă sau cu vin alb, puțină ceapă tăiată bine și prăjită, o lingură de smântână, piper, sarea necesară și zeama de la o jumătate de lămâe. Pune apoi toate acestea să fearbă până ce vor scădea puțin. După aceea ia cu o lingură adâncă din mămăliguță, fă în ea un deșert cât lingura și pune în el puțină umplutură; pune deasupra altă bucățică de mămăligă, și în chipul acesta faci mai multe și le pui pe o sită. Apoi pregătește 150 grame de lapte dulce, cu un miez de pâine muiat în el și cu un gălbenuș de ou; bate-le bine cu puțină sare, și când vrei să dai la masă, tăvălește găluștile în această compoziție, pune-le să se rumenească puțin în unt clocotit și dă-le la masă fierbinți.
Țelină naturală
Ia țelinele curățate și spălate și ferbe-le în apă cu sare; după ce au fert, rumenește-le cu unt și servește-le cu o zeamă de unt topit, sare, piper și pătrunjel tocat.
Sursa: Agerpres