Mâncare de urzici

19.02.2018 0 comentarii

Da, au apărut deja urzicile, aşa că se cere un preparat specific! Noi am optat pentru tradiţionala mâncare de urzici, savurată neapărat cu o mămăliguţă aburindă!

  1. Ingrediente

    2 grămăjoare de urzici
    sare, piper
    50 ml ulei sau unt
    2-3 linguriţe de făină (opţional)
    câţiva căţei de usturoi
    pătrunjel

    Mod de preparare

    Ia cele două grămăjoare de urzici şi verifică-le un pic înainte de a le spăla. Alege impurităţile, eventuale rădăcini sau ierburi etc.

    După, spală-le cu apă rece în mai multe ape. Pune-le într-un bol, adaugă apă rece şi 1 linguriţă de sare şi lasă-le un pic aşa.

    Între timp, ia un vas mai mare, adaugă 2 litri de apă şi 1 linguriţă de sare şi pune pe foc, să fiarbă.

    Când apa dă în clocot, scurge de apă urzicile, mai clăteşte-le puţin şi adaugă-le aici, cu grijă, pentru că se vor ridica foarte repede.
    Lasă pe foc, amestecă încet până când urzicile sunt fierte, adică aproximativ 20 de minute.

    După aceea, scoate-le cu spumarul, dar păstrează apa. Vei folosi o parte mai târziu, în reţetă. În plus, această zeamă de urzici este benefică şi ca atare, ameliorând anemia sau alte afecţiuni.

    Aşază urzicile pe un fund de lemn, scurge-le de apă şi mărunţeşte-le bine cu un cuţit.

    Apoi, ia o altă cratiţă, toarnă în ea aproximativ 50 ml de ulei sau unt, iar când uleiul este încins, pune urzicile tocate în prealabil.

    Presează pe margini cu o lingură de lemn, amestecând şi punând câte puţin din zeama de urzici rămasă, până obţinem consistenţa dorită. Compoziţia se poate îngroşa şi cu 2-3 linguriţe de făină sau amidon.

    Apoi, adaugă sare după gust şi câţiva căţei de usturoi, tocaţi mărunţi. 

    Amestecă, iar la final presară piper şi puţin pătrunjel tocat mărunt.

    Savurează cu mămăliguţă caldă.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro