De ce să mâncăm mai multe fibre – 5 motive de luat în calcul!

06.05.2016 0 comentarii

Fibrele sunt compuşi regăsiţi numai în componenţa legumelor, fructelor şi cerealelor. Clasificate cel mai frecvent în fibre solubile şi insolubile, fibrele au numeroase beneficii asupra sănătăţii noastre.

  1. Că trebuie să mâncăm fibre, asta ştim deja, dar iată mai jos alte 5 motive pentru care ar trebui nu doar să consumăm alimente bogate în fibre, ci chiar să creştem doza acestora până la limita valorilor admise.

    De ce să mănânci mai multe fibre?

    Dacă încă nu eşti convins, uite aici câteva motive demne de luat în seamă:

    1). Slăbeşti mai uşor

    Unul dintre secretele dietelor este acela de a încorpora în meniu cât mai multe alimente bogate în fibre. Potrivit unui studiu publicat în Annals of Internal Medicine, cei care au consumat cel puţin 30 g de fibre pe zi au slăbit mult mai mult decât ceilalţi participanţi la studiu care nu respectaseră  această regulă.

    În plus, fibrele păstrează senzaţia de saţietate mai mult timp şi determină corpul să absoarbă mai puţine calorii din alimente.

    2). Previn sau tratează constipaţia

    Constipaţia poate fi combătută sau prevenită cu o alimentaţie bogată în fibre. Bineînţeles, e de preferat să evităm consumul lor seara sau să nu ne hidratăm corespunzător, dar fibrele pot fi de un real ajutor în acest sens. În plus, o dietă bogată în fibre scade şi riscul apariţiei hemoroizilor.

    3). Scad riscul de diabet de tip 2

    Un proiect complex, în cadrul căruia au fost analizate 19 studii precedente, a arătat că oamenii care au mâncat fibre periodic (mai mult de 26 g pe zi) şi-au scăzut cu 18% riscul de a avea diabet de tip 2. Se pae ca fibrele controlează nivelul zahărului de sânge, ne ajută să slăbim când e cazul şi, de asemenea, ne menţine greutatea constantă.

    4). Menţin sănătatea pielii şi ajută la reechilibrarea hormonală a organismului

    Cum digestia este net îmbunătăţită în urma consumului de fibre, organismul se detoxifică mult mai repede şi uşor. Astfel, scad riscul unor infecţii, fungi, bacterii care interferează cu sănătatea pielii, de exemplu. În plus, odată cu detoxifierea are loc şi o reechilibrare hormonală.

    5). Ar putea reduce riscul de cancer

    Studiile sunt încă la început, însă, potrivit uneri cercetări mai ample, s-a constatat că persoanele care consumau foarte multe fructe şi cereale au înregistrat un risc scăzut de cancer de colon sau colorectal. Alte cercetări au asociat consumul de fibre cu un risc scăzut de cancer endometrial.

    Care este doza de fibre recomandată, zilnică?

    Potrivit Food and Nutrition Information Center din Statele Unite ale Americii, se recomandă ca bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 19 şi 50 de ani să consume 38 g de fibre pe zi, în vreme ce femeile din aceeaşi clasă de vârsta 25 g, bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 51 şi 70 de ani – 30 g, femeile – 21 g, bărbaţii de peste 70 de ani – 30 g, iar femeile doar 21 g.

    Surse recomandate de fibre

    Îţi poţi face un meniu bogat, gustos şi variat, alegând între următoarele alimente bogate în fibre: spaghete, orz, ovăz, orez brun, linte, mazăre, fasole, migdale, fistic, nuci pecan, anghinare, fasole verde, broccoli, napi, varză de Bruxelles, cartof, morcov, fructe de pădure, pere, mere, banană, portocale, căpşuni, smochine uscate, stafide etc.

    Precauţii

    Nu depăşi dozele recomandate pentru că, altminteri, pot apărea simptome ca disconfort abdominal, balonare, constipaţie etc. Pentru a evita aceste situaţii, creşte treptat consumul de fibre până la limita de sus şi nu uita să bei suficientă apă pe zi.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro