Dieta occidentală şi cancerul de sân – ce spun studiile

28.08.2016 0 comentarii

Ştim deja că alimentaţia mediteraneană este cea sănătoasă şi de preferat în toate situaţiile. Totuşi, nu deseori ne putem permite să mâncăm atât de sănătos şi “curat”. Pe de altă parte, dieta occidentală a fost deseori blamată pentru alimentele bogate în zahăr şi grăsimi. Să fie, oare, chiar aşa?

  1. Asta au încercat să afle şi cercetătorii spanioli, care au demarat un studiu amplu, având ca subiecţi 3500 de femei, cu accent pe riscul alimentaţiei în contextul cancerului de sân. Concluziile cercetării care a avut loc între octombrie 2007 şi iulie 2008 au fost publicate recent, pe 8 august 2015, în revista de specialitate Obstectris and Gynecology, menţionate de site-ul Health.com

    Iată mai jos ce au stabilit oamenii de ştiinţă.


    Greutatea şi alimentele consumate – factori de risc mărit pentru cancerul de sân


    Pe parcursul acestor câteva luni, femeile implicate în studiu au adoptat fie o dietă occidentală, fie una mediteraneană. În plus, cercetătorii au avut la dispoziţie şi alte date, cum ar fi istoricul familiei şi al pacientei, informaţiile medicale, iar la final mamografii care să determine densitatea ţesutului mamar (un aspect foarte important pentru sănătatea sânilor).

    În plus, au mai fost incluşi în tabloul general al studiului şi alţi parametri, cum ar fi vârsta, greutatea, menopauza, fumatul, tratamentul hormonal, consumul de calorii sau alcool etc.

    La final, cercetătorii au ajuns la o concluzie clară: alimentaţia bogată în zahăr şi grăsimi cresc densitatea ţesutului mamar.

    În plus, femeile supraponderale sau obeze care au o dietă occidentatală sunt sub un risc cu 41%  mai mare de a dezvolta cancer la sân, comparativ cu pacientele care adoptau o dietă de tip mediteranean.

    Unul dintre conducătorii studiului, dr. Marina Polland, epidemiolog în studiul cancerului, la National Center of Epidemiology din Madrid susţine că “e foarte important să ne menţinem o greutate corespunzătoare de-a lungul vieţii, controlându-ne totodată şi aportul caloric”.

    Pe scurt, alimentele de care ar trebui să ne ferim sau pe care să le eliminăm complet din alimentaţie sunt cele bogate în grăsimi (lapte, brânză bogată în grăsimi, îngheţată), carne procesată (cârnaţi, salam, şuncă), cereale rafinate (pâine albă, paste, orez alb), dulciurile, băuturile cu îndulcitori, produsele de tip fast food şi sosurile de tot felul.

    În schimb, dieta mediteraneană bogată în peşte, legume, fructe, măsline, ulei vegetal şi un consum scăzut de sucuri vine să scadă nu doar acest tip de risc, ci şi altele, îmbunătăţind funcţionarea întregului organism.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro