Seminţele de dovleac – doza zilnică de minerale şi vitamine contra depresiei şi a bolilor cardiace

21.04.2018 0 comentarii

Dacă deseori optai pentru o gustare sănătoasă, cu seminţe de dovleac, află că îţi asigurai doza zilnică de zinc, magneziu şi alte substanţe nutritive benefice. Pe lângă asta, să nu uităm că şi gustul acestora este unul cu totul special, aşa că pot fi savurate în numeroase combinaţii.

  1. Şi, pentru a te convinge încă şi mai mult, iată câteva informaţii despre proprietăţile seminţelor de dovleac, beneficiile lor pentru sănătate, dar şi ce precauţii ar trebui să ai atunci când le consumi.

    Seminţele de dovleac – sursa excelentă de antioxidanţi, minerale, vitamine şi fibre


    Cu un indice glicemic scăzut, deci potrivite în orice dietă, seminţele de dovleac sunt bogate în mangan, fosfor, magneziu, cupru, zinc, fier şi calorii.

    În plus, vin la pachet cu diverse forme ale vitaminei E, vitamina K, fiind totodată un aliment bogat în proteine.

    De ce să consumi regulat seminţe de dovleac?


    Unele studii sunt încă la început sau realizate doar pe animale, însă rezultatele sunt promiţătoare. În plus, având la bază tocmai conţinutul bogat nutritiv, seminţele de dovleac sunt, fără doar şi poate, un ajutor pentru sănătatea noastră.

    -    Seminţele de dovleac reglează nivelul de insulină şi previn complicaţiile asociate diabetului

    La această concluzie au ajuns cercetătorii care au demarat un studiu specific, realizat, însă, doar pe animale. Aşadar, mai multe informaţii sunt necesare, însă un lucru e clar: nu îţi va dăuna dacă vei adăuga în dietă 30 g de seminţe de dovleac pe zi.

    -    Sunt antifungice, antimicrobiene şi antivirale

    Cu alte cuvinte, ne protejează împotriva îmbolnăvirilor, fungilor, virusurilor, fiind folosite, totodată, şi ca aliment deparazitar, singure sau în combinaţie cu alte tratamente naturiste.

    -    Reduc colesterolul rău şi ne protejează împotriva bolilor de inimă

    Bogate în lignani şi fitosteroli, seminţele de dovleac pot duce la o reducere a colesterolului rău, mai ales atunci când sunt asociate cu alte ajustări ale alimentaţiei.

    În plus, datorită magneziului, previn sau ajută în contextul mai multor afecţiuni, de la afecţiunile cardiace până la cele ale sistemului osos.

    -    Tratează insomnia şi ameliorează depresia

    Seminţele de dovleac sunt o sursă excelentă de L-triptofan şi vitaminele din complexul B. Ambele ajută în contextul insomniei, dar şi a depresiei.

    -    Previn osteoporoza şi ajută la relaxarea musculară


    Pentru aceste două indicaţii, tot zincul şi magneziul sunt “de vină”. Bogate tocmai în aceste două minerale, seminţele de dovleac sunt excelente în prevenirea sau ameliorarea simptomelor asociate osteoporozei, ajutând totodată şi pe parte musculară.

    -    Ajută în sarcin
    ă sau în tulburările hormonale

    Se pare că mai mult de 80% dintre femei prezintă deficienţă de zinc, ceea ce duce la numeroase dezechilibre hormonale, printre care şi probleme în sarcină.

    În plus, zincul este important şi pentru sănătatea uterului sau în contextul altor afecţiuni specifice, cum ar fi endometrioza.

    Precauţii


    În primul rând, încearcă să găseşti seminţe de dovleac din sursă sigură, autohtonă, care să nu conţină gluten.

    Apoi, dacă doreşti să prăjeşti tu seminţele, acasă, află că studiile efectuate până acum au arătat că timpul de prăjire ar trebui să nu depăşească 15-20 de minute, pentru că după acest interval încep să scadă proprietăţile nutritive, atât de benefice.

    În ceea ce priveşte doza zilnică admisă, ea s-ar situa undeva la 30 g de seminţe de dovleac pe zi. Ai grijă să le mesteci bine şi să consumi multă apă apoi. În unele cazuri, pot duce la indigestie, constipaţie, diaree, tulburări gastrointestinale sau chiar migrene, mai ales dacă eşti predispus către acest simptom.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro