5 surse de grăsimi sănătoase

24.10.2016 0 comentarii

Grăsimi bune vs. Grăsimi rele! Veşnica controversă din alimentaţie! Şi, dacă între timp am învăţat că grăsimile saturate şi cele trans ar fi de evitat (dar nu de tot şi nu toate sursele), iar cele monosaturate şi polinesaturate sunt benefice organismului nostru, de la teorie la practică e cale lungă!

  1. Tocmai de aceea, citeşte mai jos câteva dintre sursele de grăsimi sănătoase pe care ar fi bine să le introduci în dietă, alături de celelalte grupe alimentare benefice sănătăţii noastre:

    1). Avocado

    Cât mai proaspăt şi recent copt, am spune noi, dacă asta se poate aplica şi la noi. Dacă nu, cumpără-l încă necopt, introdu-l într-o pungă de hârtie şi lasă-l 2-3 zile într-un loc întunecat. După, va fi numai bun de mâncat.

    Avocado ajută la scăderea inflamaţiei, stimulează sistemul cardiovascular, scăzând colesterolul rău şi trigliceridele. În plus, ajută la absorbţia de vitamine A, D, E şi K.

    2). Untul

    Unt, nu margarină şi nu orice fel de unt, ci unul de calitate. Bogat în vitaminele A, E, K2 şi grăsimi saturate sănătoase, untul îmbunătăţeşte funcţionarea inimii, având şi alte beneficii precum arderea grăsimilor, stimularea metabolismului, protejarea sistemului digestiv.

    Dacă eşti încă reticent asupra untului, poţi opta pentru varianta de capră sau pentru ghee, o variantă de unt clarificat, de bază în bucătărie indiană şi cea ayurveda.

    3). Ouă

    O sursă de grăsimi sănătoase pe care o putem procura uşor, din sursă sigură, şi la noi. Aşadar, fie că optezi pentru ouăle de găină, fie pentru cele de prepeliţă, vei avea aceleaşi beneficii. Consumate cu moderaţie ar putea avea efecte benefice asupra colesterolului, fiind bogate şi în acizii graşi Omega 3, fier şi minerale importante.

    4). Ulei de cocos


    Dacă în privinţa uleiului de măsline au apărut noi controverse legate de autenticitatea unor produse, uleiul de cocos este „new star in town”. Şi nici nu e de mirare, dacă amintim proprietăţile lui anti-inflamatoare şi anti-bacteriene. Nu trebuie să uităm nici faptul că este o grăsime foarte stabilă, excelentă în gătitul chiar şi la temperaturi înalte.

    5). Seminţe

    Gustările de peste zi să conţină neapărat seminţe, am spune noi. Bineînţeles, documentează-te un pic înainte pentru a vedea care îţi sunt benefice şi care nu. Unele, cum sunt cele din floarea soarelui, in sau cele din susan sunt estrogenice sau ar putea conţine urme de soia ceea ce agravează afecţiunile hormono dependente.

    În rest, însă, poţi opta pentru seminţe de cânepă, dovleac, bogate în acizi graşi Omega 3, proteine, fibre, vitamina E, fier, magneziu etc.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro