ZILE NAȚIONALE: Cehia - gastronomia

28.10.2016 0 comentarii

Republica Cehă sărbătorește Ziua națională la 28 octombrie, dată la care, în anul 1918, a fost proclamat statul independent cehoslovac.

  1. Bucătăria cehă este cunoscută pentru mâncărurile bazate pe carne, în special de porc, dar și de vită și pasăre, din această ultimă categorie fiind preferată rața. Nu lipsesc nici preparatele din vânat, mai puțin popular fiind peștele, servit doar în preajma Crăciunului.

    Supele sunt făcute din vită sau pui, cu legume și tăiței. Zelnacka este supă de varză, iar kyselica poate conține smântână, șuncă, ba chiar și cârnați.

    Koleno este un preparat des întâlnit în restaurantele din Cehia. Este ciolan de porc gătit în sos de bere brună, ceea ce îi oferă un plus de frăgezime, păstrând totuși crusta crocantă. Este servit cu murături și sosuri de muștar, hrean sau cireșe. Tot din carne de porc este făcut și vepro-knedlo-zelo, garnitura constând din varză murată călită și afine, la care se adaugă găluștele din pâine sau cartofi.

    Din mușchi de vită se realizează svickova na smetane, cu o porție generoasă de sos cremos pe bază de smântână, ceapă și rădăcinoase precum morcovi, țelină și rădăcină de pătrunjel, potrivit bunadimineata.ro. Gulașul cehesc este mai puțin condimentat în comparație cu varianta din Ungaria.

    Șnițelul, numit rizek, poate fi de porc sau pui și vine în farfurie întotdeauna alături de o felie de lămâie. Un alt preparat tradițional este utopence, cârnați conservați, cu gust ușor amărui și serviți cu ceapă murată. Rața se mănâncă friptă, alături de găluște și varză. Acest fel de mâncare se numește pecena kachna.

    Neașteptat, poate, pentru o tradiție gastronomică bogată în carne, cea mai populară gustare în Cehia este smazeny syr, adică brânză friptă, mâncată pe pâine, ca un șnițel.

    La deserturi primează palacinky, clătite umplute cu fructe, gem, ciocolată sau frișcă. Marlenka este o prăjitură cu miere, care, paradoxal, devine mai fragedă cu cât este mai mult timp ținută în frigider.

    O adevărată tradiție gastronomică a Republicii Cehe este legată de bere, prima fabrică de bere existând pe teritoriul actual al Cehiei încă din anul 993. Faimoasa bere Pilsner, numita și Pilsener sau, simplu, Pils, este un tip de bere pale lager. Numele sau provine de la orașul ceh Pilsen (Plzen) din Boemia anului 1842. O bere Pilsener modernă se caracterizează prin faptul că este light, are o culoare aurie și o aromă distinctă de hamei. Pilsner Urquell și Staropramen sunt două exemple în acest sens, potrivit berarul.ro.

    Un alt sortiment de bere care provine din Cehia este Budweiser Budvar, produsă în orașul Ceske Budejovice încă din anul 1785.

    Pe lângă bere, în Republica Cehă se bea și Becherovka, un lichior dulce-amărui realizat din plante. Din aceeași categorie face parte și Fernet Stock, o tărie de culoare închisă, băută cu apă tonică.

    Sursa: Agerpres

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro