REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Savarină dospită și Mere în robă

20.11.2017 0 comentarii

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite "tratate" de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

  1. În această săptămână, vă prezentăm rețetele "Savarină dospită" și "Mere în robă", care au fost publicate în volumul "Dulciuri" (1936), scris de doamna Maria General Dobrescu.

    Savarină dospită

    Proporții: 500 gr. făină, un dl. lapte, 10 gr. drojdie, 6 ouă întregi, 400 gr. zahăr, un baton de vanilie, 10 gr. sare, coajă de lămâie, 100 gr. unt topit, marmeladă.
    Se cerne făina în vasul în care se face plămădeala, se amestecă 3-4 linguri de lapte cald, apoi drojdia, se bate cu o lingură și se lasă să se dospească. După ce a dospit se pun ouăle întregi, 60 gr. zahăr, vanilia, sarea, coaja de lămâie și laptele rămas, se bate bine cu lingura, apoi se adaugă untul topit. După ce s'a bătut bine și cu untul se lasă să crească. Formele de savarină se ung, se dau cu făină și când e crescută și în formă se dă la cuptor. Când sunt coapte și răcite se însiropează cu siropul fierbinte puțin legat făcut din restul de zahăr, cu apă de flori și rom mult. Apoi se glasează cu glasură de marmeladă subțiată pe mașină și se aranjează cu fructe tăiate.

    Mere în robă

    Proporții pentru 6 persoane: 250 gr. aluat franțuzesc, un kgr. mere, 150 gr. zahăr, un ou, stafide și scorțișoară. Se face aluatul franțuzesc, se întinde, se taie bucăți pătrate, punându-se la mijloc câte o jumătate de măr care a fost curățată, se presară cu zahăr, cu puțină scorțișoară, se adună aluatul la mijloc într'un singur punct, se strânge bine în colțuri, se presară cu stafide mici negre. Se dă la cuptor să se rumenească.

    Sursa: Agerpres

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro