Pui a la Bresse

14.04.2010 9 comentarii
  1. De curând a fost ziua colegei noastre Roxana, care ne e dragă și căreia și noi îi suntem dragi (sau așa ne place să credem). Și pentru că n-am putut fi lângă ea, să-i dăm cele mai frumoase cadouri, ne-am gândit să-i facem o mâncare pe placul ei. Puiul a la Bresse e o rețetă care provine din zona cu același nume din regiunea Rhone-Alpes, din Franța. Acolo cresc unii dintre cei mai (poate chiar cei mai) celebri pui din lume, recunoscuți pentru gustul deosebit și pentru carnea fină.

    Ingrediente

    • 500 gr pui (eu am folosit piept dezosat, fără piele, dar pot fi și pulpe)
    • 1 legătură de mărar
    • 1 legătură de pătrunjel
    • 1 legătură de ceapă verde
    • 6-8 ciuperci champignon
    • 100 gr unt
    • 200 ml smântână dulce
    • 300 ml vin alb demisec
    • cimbru, busuioc, sare, piper

    Am spălat și curățat pieptul de pui, apoi l-am tăiat  în bucăți mai măricele

    Pui a la Bresse - puiul taiat

    Am tocat ceapa verde

    Pui a la Bresse - ceapa verde tocata

    Am tocat și pătrunjelul...

    Pui a la Bresse - patrunjelul tocat

    ... și mărarul

    Pui a la Bresse - marar tocat

    Într-o tigaie mare, antiaderentă, am topit la foc foarte mic untul

    Pui a la Bresse - untul la topit

    Când s-a topit, am dat focul la mediu și am pus bucățile de pui.

    Pui a la Bresse - puiul la rumenit

    După câteva minute, când s-au rumenit, le-am întors

    Pui a la Bresse - puiul la rumenit

    Am adăugat apoi verdețurile și am amestecat bine. Le-am lăsat câteva minute, să se călească.

    Pui a la Bresse - adaugarea verdeturilor

    Am pus apoi ciupercile tăiate bucăți, am adăugat o linguriță de cimbru uscat și una de busuioc, tot uscat.

    Pui a la Bresse - adaugarea ciupercilor

    Am pus apoi vinul și o cană de apă și le-am lăsat să fiarbă la foc domol cam 30 de minute, până s-a pătruns puiul. Când s-a făcut, am adăugat smântâna dulce și am mai lăsat pe foc vreo 15-20 de minute, să scadă bine.

    Pui a la Bresse - adaugat smantana

    Asta e puiul a la Bresse. La mulți ani, Roxana, sperăm să-ți placă.

    Pui a la Bresse - puiul a la Bresse la final

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Ruben

    *droooling**

    14.04.2010
  • Gaio

    Daca se poate sa dai un nume, ce fel de smantana ai folosit care sa fie dulce?

    15.04.2010
  • eBucataria

    LaDorna are 3 feluri de smantana dulce. Se numesc smantana pentru frisca, smantana pentru gatit si smantana pentru gatit degresata. Eu am folosit smantana pentru gatit.

    15.04.2010
  • Black Sound

    cu altfel de sos in afara de smantana nu se poate?

    15.04.2010
  • eBucataria

    sigr ca se poate cu alt sos. dar n-ar mai fi a la Bresse :)

    15.04.2010
  • Cioaca Adrian

    Intr-adevar, cu alt sos n-ar mai fi "a la Bresse", dar trebuie sa va spun ca la origine, toate bucatele "a la Bresse" aveau o nota comuna: nu se serveau in farfurii !!!!!!!!!!!! Ca un discipol al geografiei gastronomice pe care am practicat-o prima oara la noi, am fost intrigat de o ciudatenie. Am fost deci chiar in apropiere de Dijon unde se afla Bresse si am aflat. vazand la fata locului realitatea. Daca vreti sa o cunoasteti trimiteti-mi o adresa e-mail pentru a va face cunoscute. Adrian

    18.08.2010
  • eBucataria

    @Cioaca Adrian Multumim pentru info, dar mai bine ne spuneti aici, sa afle si cititorii. Multumim

    18.08.2010
  • doulfe

    Am folosit double cream in loc de smantana dulce (ca nu gasesc in Anglia) si a iesit superb :D

    15.10.2010
  • Forum

    Am incercat aceasta reteta pentru o petrecere organizata la mine acasa. Se pare ca mi-a iesit destul de bine fiindca toata lumea m-a complimentat pentru ea toata seara si unii ma luau deoparte sa mai ceara o portie. Sosul e de-a dreptul sublimmmmmmm.

    29.08.2012
Autor: Andrei Crivăț