Pui a la Bresse
-
De curând a fost ziua colegei noastre Roxana, care ne e dragă și căreia și noi îi suntem dragi (sau așa ne place să credem). Și pentru că n-am putut fi lângă ea, să-i dăm cele mai frumoase cadouri, ne-am gândit să-i facem o mâncare pe placul ei. Puiul a la Bresse e o rețetă care provine din zona cu același nume din regiunea Rhone-Alpes, din Franța. Acolo cresc unii dintre cei mai (poate chiar cei mai) celebri pui din lume, recunoscuți pentru gustul deosebit și pentru carnea fină.
Ingrediente
- 500 gr pui (eu am folosit piept dezosat, fără piele, dar pot fi și pulpe)
- 1 legătură de mărar
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 legătură de ceapă verde
- 6-8 ciuperci champignon
- 100 gr unt
- 200 ml smântână dulce
- 300 ml vin alb demisec
- cimbru, busuioc, sare, piper
Am spălat și curățat pieptul de pui, apoi l-am tăiat în bucăți mai măricele
Am tocat ceapa verde
Am tocat și pătrunjelul...
... și mărarul
Într-o tigaie mare, antiaderentă, am topit la foc foarte mic untul
Când s-a topit, am dat focul la mediu și am pus bucățile de pui.
După câteva minute, când s-au rumenit, le-am întors
Am adăugat apoi verdețurile și am amestecat bine. Le-am lăsat câteva minute, să se călească.
Am pus apoi ciupercile tăiate bucăți, am adăugat o linguriță de cimbru uscat și una de busuioc, tot uscat.
Am pus apoi vinul și o cană de apă și le-am lăsat să fiarbă la foc domol cam 30 de minute, până s-a pătruns puiul. Când s-a făcut, am adăugat smântâna dulce și am mai lăsat pe foc vreo 15-20 de minute, să scadă bine.
Asta e puiul a la Bresse. La mulți ani, Roxana, sperăm să-ți placă.
*droooling**
Daca se poate sa dai un nume, ce fel de smantana ai folosit care sa fie dulce?
LaDorna are 3 feluri de smantana dulce. Se numesc smantana pentru frisca, smantana pentru gatit si smantana pentru gatit degresata. Eu am folosit smantana pentru gatit.
cu altfel de sos in afara de smantana nu se poate?
sigr ca se poate cu alt sos. dar n-ar mai fi a la Bresse :)
Intr-adevar, cu alt sos n-ar mai fi "a la Bresse", dar trebuie sa va spun ca la origine, toate bucatele "a la Bresse" aveau o nota comuna: nu se serveau in farfurii !!!!!!!!!!!! Ca un discipol al geografiei gastronomice pe care am practicat-o prima oara la noi, am fost intrigat de o ciudatenie. Am fost deci chiar in apropiere de Dijon unde se afla Bresse si am aflat. vazand la fata locului realitatea. Daca vreti sa o cunoasteti trimiteti-mi o adresa e-mail pentru a va face cunoscute. Adrian
@Cioaca Adrian Multumim pentru info, dar mai bine ne spuneti aici, sa afle si cititorii. Multumim
Am folosit double cream in loc de smantana dulce (ca nu gasesc in Anglia) si a iesit superb :D
Am incercat aceasta reteta pentru o petrecere organizata la mine acasa. Se pare ca mi-a iesit destul de bine fiindca toata lumea m-a complimentat pentru ea toata seara si unii ma luau deoparte sa mai ceara o portie. Sosul e de-a dreptul sublimmmmmmm.