Supă cremă cu usturoi

07.03.2018 16 comentarii

Eu, mărturisesc, nu sunt un mare fan al supelor sau ciorbelor, în general vorbind. Dar există câteva la care nu pot niciodată să zic nu: ciorba cu perișoare, ciorba de fasole cu ciolan, supa cremă de cartofi făcută de mama sau supa cremă de ceapă făcută de Adrian Hădean. Acum, la lista asta se adaugă și această supă cu usturoi, destul de populară printre slovaci.

  1. Ingrediente

    • 1 litru fond de pui*
    • 50 grame unt
    • 2 linguri de făină
    • 10 căței de usturoi
    • 6-7 cartofi medii
    • 100 ml smântână dulce
    • crutoane
    • cașcaval
    • pătrunjel verde
    • sare, piper

    Să ne lămurim cu fondul ăsta de pui. Supa asta poate fi făcută și cu apă, dar e mult mai bună dacă folosim o supă (sau fond) de pui. Se face astfel - câteva bucăți de carne de pui, de preferat cu os (de exemplu, cele care vă rămân când dezosați un piept de pui) se pun la fiert într-un litru de apă cu un morcov, câteva felii de țelină, o ceapă tăiată în 4, câteva boabe de piper și o linguriță de sare. Se dă în clocot și apoi se lasă la fiert 90-120 de minute, la foc mic. Apoi, se strecoară zeama și se folosește la diverse mâncăruri, ca bază. Ăsta e fondul de pui

    Bun, să revenim la supa noastră. Mai întâi, am tăiat cartofii cubulețe și cățeii de usturoi în felii.

    Supa crema cu usturoi - usturoiul se taie felii

    Într-o oală de supă, am topit untul la foc mic.

    Supa crema cu usturoi - untul se topeste la foc mic

    Am adăugat usturoiul și l-am lăsat 1 minut să se rumenească (tot la foc mic)

    Supa crema cu usturoi - usturoiul se caleste in unt

    Am pus cele 2 linguri de făină, am lăsat până s-a rumenit un pic, după care am pus fondul de pui (repet, dacă n-aveam, puneam apă și tot bună ieșea). După care am pus cartofii tăiați cuburi.

    Supa crema cu usturoi - cartofii se adauga in supa taiati cuburi

    Am dat focul mai tare și am lăsat să fiarbă până s-au înmuiat de tot cartofii. După care i-am pisat, acolo în oală, cu o unealtă de făcut piure (dacă n-aveam, îi zdrobeam cu o lingură) și la urmă am adăugat smântâna dulce. Am amestecat bine, apoi am pus supa în castron și am adăugat crutoane și cașcaval tăiat cuburi mici de tot, precum și pătrunjel verde tocat mărunt.

    Supa crema cu usturoi - in castron se pun crutoane si cascaval

    Adevăr vă zic - deși nu sunt un iubitor de supe, asta m-a uns pe suflet. Poftă bună:)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Mihaela

    Nu am inteles ce facem cu smantana dulce...

    11.05.2010
  • andrei crivat

    iertare, am omis sa scriu. Am editat acum :)

    11.05.2010
  • Catalin

    Andrei, am m

    11.05.2010
  • Catalin

    Acum v?d c? ?i re?eta ta are br

    11.05.2010
  • andrei crivat

    Catalin, stiu si reteta de care spui tu. E, intr-adevar, foarte buna - si e, din cate am inteles, chiar traditionala. O am in plan pe saptamana viitoare. :)

    11.05.2010
  • wineandknives

    si mie imi place. cu mici deosebiri se gaseste si aici: http://wineandknives.blogspot.com/2010/03/supa-de-usturoi-my-way.html

    11.05.2010
  • anakogu@

    Ma tenteaza si astept so am in farfurie si sigur imiplace62

    07.08.2010
  • cristi p

    GnoblauSuppe...supa din De care arata exact ca in poza,dumnezeiasca mancare. Bv tati !

    05.09.2010
  • ludovic

    multumesc penteu o reteta "SUPER" am facut pas cu pas si a iesit FOARET BINE .....SANATATE.

    28.01.2011
  • eBucataria

    ne bucuram ca v-a iesit bine :) pofta buna!

    31.01.2011
  • Oana

    Serios la fondul de pui, daca fierbi 2 ore , ce calitati nutritive mai are acel fond de pui?

    07.04.2011
  • Oanna

    sincer am facut-o si eu de vreo 5 ori si toata lumea care a gustat-o mi-a spus ca e splendida ...cand am ciorba toata lumea vrea ciorba nu carne la gratar sau altceva ci multa ciorba ....iti multumesc foarte mult pentru aceasta reteta:*:*:*:X:X:X

    28.06.2011
  • Amy

    Azi am facut-o a doua oara :D Eu insa ii pun niste zeama de lamaie la final ca imi pare usor gretoasa fara :) Si cea mai buna este cu parmezan, nucsoara si crutoane din paine cu oregano :D Multumim pentru reteta, am share-uit-o fara numar pe la toata lumea de cand am descoperit-o :))

    08.12.2011
  • Laura

    Io nu cred ca o impart nu nimeni :))). A iesi asa de bunaaaa. Pana acum eu nu am facut ciorbe si supe fara carne, dar asta e nemaipomenita!

    04.02.2012
  • elena

    dupa crema de pui se face asa se pune intr o oala putin ulei de masline si se pun 2 morcovi taiati f fin ,doi patranjei o bucata buna de telina radacina o ceapa avat.se pune sare piper si o lingurit un ardei gras daca se poate rosu bineinteles toate taiate ff marunt .se pun la calit in ulei si apoi se adauga apa cam cu 10-15 cm mai sus de zarzavatul din oala .apoi intr o alta oala pun carnea de pui pe care o am ptr aceasta ciorba si o fierb cu apa cu sare bine de tot (daca doriti se poate fierbe si cu o lingura de vegeta) cand au fiert to trec carnea in oala cu zarzavat o las putin sa se raceasca si adaug dupa gust mujdei de usturoi daca ai blender poti pine la blender,poti adauga smantana,si putin otet (cine doreste poate pune la fiert si 2-3-4 cartofi pofta buna

    29.03.2012
  • Cristina

    Da si eu am vazut niste retete de supe unde supa se fierbe mai bine de o ora! Cred ca fondul ala de pui se poate si congela si folosit la nevoie, o idee buna oricum!

    24.05.2012
Autor: Andrei Crivăț