Andrei Crivăț

Cod la cuptor cu legume

06.08.2008Rețete
[Twitter] [Email]

foto: Alexandra Groza

O rețetă foarte simplă, de vară. Pentru ea, aveți nevoie de 1 kg de file de cod (dar puteți folosi orice alt pește care vă place), 2 morcovi, o ceapă, o căpățână de usturoi, 2 lămâi, 3-4 sute de grame de broccoli, 1 kg de cartofi, un pahar bun de vin alb, ulei extravirgin de măsline și mirodenii (eu am folosit amestecul numit "verdețuri italiene", pentru că nu aveam nimic proaspăt la îndemână. Dacă puteți, folosiți musai verdețuri proaspete - busuioc, cimbru, pătrunjel etc.) Cantitățile depinde într-o oarecare măsură și de mărimea tăvii în care veți găti. Prima dată, pregătim peștele. Bucățile de pește se pun într-un castron. Peste ele turnăm câțiva stropi de ulei de măsline, zeama de la o lămâie și verdețuri. Le amestecăm (cu mâna) bine, până ce fiecare felie de pește e atinsă de ulei și de verdețuri. Apoi lăsăm peștele deoparte, acoperit, să se îmbibe de arome. (click pe poze pentru mărire)


Apoi tăiem legumele. Carfofii se taie în sferturi, morcovii se taie rondele, ceapa se taie peștișori (nu foarte mici), cățeii de usturoi se taie felii, lămâia se taie în felii rotunde care apoi se taie pe jumătate, iar broccoli se lasă întreg. Dacă nu vă place mai acru, puteți să nu puneți toate feliile de lămâie, sau chiar să nu puneți deloc. Însă zeama din lămâie dă un gust special, răcoritor, mediteranean celorlalte legume. Se așează în tavă, se toarnă câțiva stropi de ulei de măsline, se pun verdețurile, se toarnă apă până se acoperă și se dau la cuptorul încins în prealabil. (puteți aprinde cuptorul când vă apucați de tăiat legumele, de exemplu)


Se lasă la cuptor până se înmoaie cartofii și sunt bine fierți, apoi se scoate tava, se pune peștele și se toarnă un pahar bun de vin alb. De preferat, un vin cât mai bun - eu am folosit Chardonnay din 2006 de la Errazuriz, un vin chilian foarte bun pentru nivelul său de preț. În general, eu nu folosesc la gătit vinuri dulci. Doar albe, seci sau demiseci.


Apoi se dă iar la cuptor, pentru 20 - 25 de minute (până se face și peștele). După vreo 10 minute, e bine să întoarceți bucățile de pește, ca să nu rămână albe pe-o parte. Feliile de cod scad destul de mult în timpul procesului. La final, arată cam așa

 


Pofta bună :)

Mai citeste si:

Curry tailandez cu mușchi

Curry de pui cu linte galbenă

Pui și tăiței japonezi cu hrișcă

 

Comentarii (2)

nu zic ca nu o fi bun, dar de aratat arata naspa. zici ca le-ai aruncat crude intr-o farfurie...
snuk, reteta e mai veche, eram mai tanar si mai nepriceput in ale pozatului (plus ca nici n-aveam un aparat bun). dar de bun, e bun :)

Comenteaza

codul de validare Posteaza
RSS

Abonare newsletter:

Reţeta video a săptămânii

Un tort de Valentine's Day


About cookies | Copyright (c) 2008 - 2014 eBucataria.ro. Toate drepturile rezervate.