Andrei Crivăț

Musaca de cartofi

26.05.2010Rețete
[Twitter] [Email]
Musaca de cartofi

Da, știu, varianta corectă e mousaka. Doar că asta nu-i o mousaka clasică. Este musacaua de cartofi pe care o face mama mea, iar eu sunt topit după ea -  e senzațional de gustoasă. Și în realitate e mult mai simplu de făcut decât de povestit despre ea :)

Ingrediente

  • 700-800 gr carne de vită (eu am folosit pulpă de vițel)
  • 7-8 cartofi medii
  • 1 ceapă medie
  • 4 căței de usturoi
  • 1 cană bulion
  • 300 gr smântână
  • 150 gr cașcaval
  • 3 ouă
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 lingură cimbru uscat
  • 1 legătură mărar verde
  • sare, piper

Cum spuneam, am folosit pulpă de vițel (nu de vită)

Musaca - folosim pulpa de vitel

Am tocat-o bine, de două ori

Musaca - carnea se toaca bine

Am tocat ceapa și am zdrobit usturoiul, apoi le-am pus la călit în ulei (nu le-am prăjit)

Musaca - ceapa se caleste in ulei

Apoi am pus carnea tocată

Musaca - in tigaie se adauga carnea

Am amestecat și am lăsat-o până și-a schimbat culoarea, după care am pus o cană de apă.

Musaca - carnea se fierbe 10 minute

Am lăsat-o să dea în clocot, apoi am lăsat-o să fiarbă vreo 10 minute. După care am dat-o deoparte și am lăsat-o să se răcească. Când s-a răcit, am amestecat-o cu 1 cană de bulion (eu am avut de casă, dar puteți amesteca 2-3 linguri de pastă de roșii cu apă), cu o lingură de cimbru, cu sare și piper.

Musaca - carnea se amesteca cu bulion, cimbru, sare si piper

Cât s-a răcit carnea (amestecul trebuie să rămână zemos),  am curățat cartofii și i-am tăiat rondele de 4-5 mm, apoi am bătut smântâna cu cele 3 ouă.

Musaca - smantana se bate cu ouale

Și cu mărarul tocat mărunt

Musaca - mararul se amesteca cu smantana

Apoi a fost simplu. Într-o tavă, am pus mai întâi un strat din sosul de carne (cam o treime), peste care am pus un strat de rondele de cartofi.

Musaca - se pune in tava un strat de carne apoi un strat de cartofi

Apoi am mai pus o treime din amestecul de carne, un strat din smântână (jumătate), precum și jumătate din cașcavalul dat pe răzătoare.

Musaca - se adauga smantana, cascaval, apoi carne, cartofi in straturi

Încă un rând de cartofi, ultima treime din amestecul de carne, iar un strat de rondele de cartofi, a doua jumătate din amestecul de smântână și restul de cașcaval ras. Am acoperit tava cu folie de aluminiu, am dat-o la cuptorul încins, la foc mediu, cam o oră. Apoi am scos folia, să se rumenească.

Musaca - la final in tava

Nu știu să vă spun cât de gustoasă a fost. Sunt fericit că am făcut mâncarea asta. Poftă bună :)

Musaca - la final in farfurie

NOTĂ - în cazul în care folosiți o tavă mare, să măriți cantitatea de ingrediente, ca să vă ajungă

Mai citeste si:

Curry tailandez cu mușchi

Curry de pui cu linte galbenă

Pui și tăiței japonezi cu hrișcă

 

Comentarii (34)

pare simpla si gustoasa aceasta musaca. cred ca o voi incerca cat de curand. spor&umor!
vai ce dor mi-ai facut de reteta asta. si pe la noi asa se face, dar parca tare demult nu mi-a trecut prin cap sa refac si eu bunatatea asta!
E buna rauuuuuuuuuuuuuuuu
Hehehe, si eu mi-am programat o musaka pentru sambata. Dar a mea va fi cu vinete. :)
Mancarea mea preferata.
Arata extraordinar de bine musacaua ta!!! Astazi ii vine randul s-a o incerc:))))
Helloooo. Super tare reteta cu amestecul de oua si smatana pus la mijlocul preparatului. Dar de ce asezi carnea ca si prim strat in tava? Nu se arde si se innegreste? Eu pun tot timpul cartofii! :-) ....ce greu e cateodata cand te grabesti...sa mai stai sa se raceasca carnea..:-(
@Laura nu se arde si nu se inegreste deloc, daca ai grija ca amestecul ala de carne sa ramana suficient de zemos
buna !!! se poate folosi in loc de carne de vitel, amestec de carne tocata de porc si vitel sau vita ?
ooooo.....ce amintiri...cand eram copii si la cuptor se facea musakaua....acum copii mei disfruta de aceasta mancare,eu o fac si cu dovlecei sau vinete,uneori chiar ma aventurez si pun din toate cate un strat...ce zici e rau?
am sa incerc si eu nu am facut niciodata dar urmeaz
foarte frumos arata o sa incerc sa fac si eu
si eu am facut-o si a iesit extraordinar de buna.....dar am facut-o din amestec de vita cu porc iar cartofii i-am prajit un pic inainte sa-i asez in tava
Deci, m-ai convins sa fac si eu pt prima oara musaca de cartofi. Urati-mi bafta! :)
O fac si eu tot pe asta. Arata bine rau
mie nu prea imi place pentru ca carnea tocata are zgarciuri
Buna! Vreau sa va spun ca tocmai am scos musacaua din cuptor si am mancat o portie. A iesit excelent. Reteta este foarte buna si mi-a iesit si mie fff buna, desi eu nu prea am experienta in bucatarie! Foarte buna! Multumesc pt reteta!
daniela germania.am sa incerc si eu astazi,poate imi ese.
A fost foarrte buna dar si simpla!
Unde e USTUROIUUUUUUUULLLLLLLLLLLLLL???????????
am sa incerc si eu
Ma gandeam daca poate iesi ceva bun daca pun cartofi in loc de foi de aluat la lasagna. Cred ca ar iesi ceva de genu asta. Arata bine!
eu o fac cu piure e mai buna
este forte buna incercati si o sa vedeti ce minunatie..
Sunt ani si ani decand ni am facuto.multimesc.ca existati.
multumesc frumos pt reteta!a iesit super,am gatit pentru niste italieni,au ramas saracii cu gura cascata cand au vazut cum arata ce au in farfurie si sa nu mai spun de gust!exceptional!
Deja sunt la a doua portIe
Si eu acum am bagat la cuptor tava... fara cascaval ca nu am avut, sper sa fie buna si asa... multumim pt reteta!
multumesc, incerc azi musacaua, insa in loc de smantana voi adauga iaurt, din motive dietetice; merge?
eu am facut lasagna cu cartofi si a iesit excelent dar nu e la fel ca atunci cand folosesti foi de aluat:))
Bravooo!!!! Foarte buna,foarte frumoasa prezentare! Multumesc!
eu am gatit acesta reteta. este extraordinara.
dar nu e mai indicat ca primul strat in tava sa fie de cartofi?eu asa pun!

Comenteaza

codul de validare Posteaza
RSS

Abonare newsletter:

Reţeta video a săptămânii

Un tort de Valentine's Day


About cookies | Copyright (c) 2008 - 2014 eBucataria.ro. Toate drepturile rezervate.