Prăjitură cu vișine

Eu cred că oricine știe prăjitura asta. Și mai cred că oricine poate să o facă. Sigur, sunt probabil zeci de variante pentru a o face - asta e varianta pe care mi-o făcea mama când eram copil. Și e tare bună. Desigur, în loc de vișine putem folosi caise sau prune - o să fie la fel de bună.
-
Eu cred că oricine știe prăjitura asta. Și mai cred că oricine poate să o facă. Sigur, sunt probabil zeci de variante pentru a o face - asta e varianta pe care mi-o făcea mama când eram copil. Și e tare bună. Desigur, în loc de vișine putem folosi caise sau prune - o să fie la fel de bună.
Ingrediente
- 7 ouă
- 7 linguri de ulei
- 1 cană și jumătate de zahăr
- 1 cană și jumătate de făină
- 1 kg vișine
- sare
Cea mai anevoioasă operațiune e să scoatem sâmburii din vișine. Dar e musai :)
Într-un castron, am făcut spumă din cele 7 albușuri, cu un pic de sare.
După care am adăugat zahărul. Am amestecat cu mixerul până spuma de albușuri s-a făcut din nou tare. Apoi, am incorporat gălbenușurile - dar nu toate deodată, ci pe rând. Adică am pus un gălbenuș, am mixat până s-a omogenizat, apoi am pus alt gălbenuș - și tot așa, până s-au amestecat toate cele 7 gălbenușuri. După care am adăugat cele 7 linguri de ulei, tot una câte una, mixând până la omogenizare
Am adăugat apoi făina și am amestecat încet, cu lingura, de jos în sus, până s-a omogenizat totul.
Într-o tavă unsă cu un pic de ulei și tapetată cu făină, am turnat amestecul, peste care am pus fructele.
Am lăsat la foc mediu în cuptor, pentru 20-30 de minute, apoi am scos tava
La final, arăta așa
Ce să zic, am testat-o pe oameni - și au fost tare încântați. Poftă bună :)

gustul dulce-acrisor al visinelor....mmmmmmm
Excelent, bravo! Fix reteta asta o facea si mama si pot spune ca este prajitura de vara a copilariei mele. Iar varianta cu visine imi place cel mai mult. Amestecul de dulce al blatului cu acrisorul visinelor este delicios! O singura intrebare am, pe care mama nu mi-a putut-o lamuri: exista vreun secret pentru ca fructele sa nu se lase la fund? Am citit undeva ca se pot da fructele prin faina inainte de a le pune in compozitie, dar parca nu-mi vine sa le stric cu faina... :) Mama mai pune un al doilea strat de fructe dupa ce se intareste putin compozitia la cuptor, insa varianta asta inca n-am incercat-o. Vreun sfat? Merci si spor in continuare la bucatarit si la pus retete pe blog.
@Cristina: da, secretul e sa le scurgi bine-bine inainte de a le pune si sa le dai un pic prin faina. :)
Merge foarte bine si cu visine congelate. Eu am facut prajitura de-asta toata primavara si e buuuuuna de tot :D
Cred c? e cea mai bun? pr?jitur? de cas?! Exact a?a o face ?i mama mea. :D
Iarna este foarte buna, cu fructe (prune, piersici, caise) congelate. Fructele taiate in jumatati se congeleaza in pungute, fiecare punguta avand cantitatea necesara pentru o tava de prajitura. Se decongelaza intr-o strecuratoare ca sa se scurga tot sucul .Daca jumatatile sunt prea mari, dupa ce se decongeleaza si se scurg bine, se taie in feliute de marimea dorita.
tare delicios arata prajitura. dar eu as vrea sa stiu ce inseamna o cana si jumatate de faina sau de zahar, ca poate nu avem aceleasi cani acasa :)
@Magda: in mod stiintific, cana este o unitate de masura standard, echivalentul a 160 de grame. Dar in mod nestiintific, e vorba de o cana normala, de ceai (nu o ceasca mare, o cana) plina, rasa. :)
Eu nu mai vreau sa fiu la dieta :(, vreau si eu praji... yam-yam...uf!
asta-i tart?, nu ? prea bun?... ?i vara merge
adevarat! combinatia dulce-acrisor in acest sezon este pe gustul tuturor
e la cuptor :) :D
Ca sa ramana visinele deasupra: se pune in tava celofan sau hartie de copt, se aseaza visinele (scurse, dar nu stoarse :)), apoi se toarna compozitia. Cand e gata, se scoate tava, se lasa la racit, se taie si se aseaza pe platou cu fundul in sus. Eu asa stiu reteta. Si nu dau visinele prin faina.
prajiturile cu visine sunt extraordinare ,pentru ca visinele,ele insele se preteaza grozav la prajituri,cu aroma lor !si mie imi plae sa gasesc visinele imprastiate in compozitie !
am bagat-o la cuptor .... sa vedem ce iese :) Nu am mai facut o prajitura de vreo 2 ani :(
vreau sa va rog sa-mi spuneti daca prajitura se face in tava de la cuptor sau trebuie o tava mai mica? multumesc!sambata asta vreau sa o fac.
multumesc de informatie. am sa o fac chiar in dimineata asta pt a o servi unor francezi. te tin la curent cu impresiile.
Este preferata mea in acest sezon !!! Yami-yami !
nu se pune praf de copt sau bicarbonat?
am incercat si eu reteta si mi-a placut la nebunie.inainte de a puna visinele(fructele) eu las cca 10 min compozitia in cuptor(sa fiu sigura ca nu se lasa fructele la fund)
eu am incercat aceasta reteta cu visine din visinata si mi-a iesit foarte buna. :)
o reteta de prajitura cu visine extraordinara si mai ales ca e simpla
Prajitura prezentata taiata, nu este aceeasi cu cea coapta, netaiata, din tava ! Fructele nu mai sunt la suprafata, deci nu are aspectul prezentat !
In poza cu prajitura necoapta am pus visinele peste aluat. Aluatul crud este ca o crema densa. Visinele se scufunda. Incerca sa faci candva, e foarte simpla (si delicioasa) si o sa vezi :)