Chiftele à la Arhi
Mă știți de mare pofticios. Când am văzut la Arhi clipul în care prepară chiftele (și le și povestește într-un mod aparte) am știut, am simțit că trebuie să le fac și eu. Pentru că omul are darul povestirii - iar eu, în timp ce îl urmăream, simțeam în nări miresmele pârjoalelor bucovinene.
-
Ingrediente (așa cum le-am folosit eu)
- 500 gr carne de porc (cotlet cu grăsime, fără os)
- 500 gr carne de vițel (pulpă)
- 4 fire ceapă verde
- 5 căței de usturoi
- 100 gr pesmet
- 2 ouă
- 1 legătură de mărar
- 2 cartofi
- sare, piper
- ulei (pentru prăjit)
Am preferat să-mi toc singur carnea, cu un satâr. Mai întâi, pe cea de porc.
Apoi pulpa de vițel.
Într-un castron, am amestecat cărnurile, cei doi cartofi (curățați și dați pe răzătoare), ceapa verde tocată mărunt, usturoiul pisat, pesmetul, cele 2 ouă și mărarul - tocat și el.
Am amestecat totul cu mâna, musai cu mâna. Îndelungat, să se amestece ca lumea.
Apoi am pus sare și piper și am amestecat din nou. Când s-a omogenizat, am presat cu palmele, ca să iasă aerul.
Am făcut niște bile mai mari. Nu le-am dat prin făină, că am eu o problemă cu făina prăjită.
Apoi le-am pus la prăjit într-o tigaie cu ulei încins. Le-am întors, am avut grijă să se pătrundă bine (că v-am spus, le-am făcut măricele).
Le-am scos într-un castron, le-am lăsat să scape de ulei.
Lângă ele, am făcut niște cartofi copți simpli, cu puțin rozmarin.
Mi-au amintit de chiftelele din copilărie, de mirosul bucătăriei mamei mele. Au fost geniale. Poftă bună :)
yamy...am inteles k dak pui lapte in carnea tocata ..ies chiftelutzele mai fragede
O sa incerc reteta, sa vedem ce iese..