Coq au vin

15.01.2018 2 comentarii

Întrucât cursul What's cooking in the City a avut ca temă bucătăria franțuzească, nu putea lipsi celebra rețetă de Coq au vin - o variantă cu vin alb, rețetă a maeștrilor Irina Ignat și Ioan Fatol. Coq au vin, spun legendele, ar exista încă de pe vremea romanilor. Totuși, rețeta a fost atestată documentar numai în secolul 20.

  1. Ingrediente (pentru o porție)

    • 2 pulpe de pui
    • 50 gr bacon
    • 3 căței de usturoi
    • 1 lingură de șalote (cepe albe mici, murate - se găsesc în hypermarketuri)
    • 50 gr ciuperci crude
    • 200 ml fond de pui (am povestit despre el aici)
    • 50 ml vin alb demisec
    • 2 foi de dafin
    • 1 linguriță de cimbru verde tocat
    • 1 linguriță de pătrunjel verde tocat
    • 1 linguriță de tarhon murat, tocat
    • 2 roșii pasate
    • sare, piper, ulei, crutoane

    Rețeta

    Pulpele de pui se spală, se usucă cu hârtie de bucătărie, apoi se presară cu puțină sare (dar puțină să fie) și cu un pic de piper

    Coq au vin - pulpele se spala si se condimenteaza

    Apoi se pun la prăjit într-o oală, în 2-3 linguri de ulei, pentru a le închide porii, ca să-și păstreze sucurile în interior.

    Coq au vin - pulpele se prajesc pana se capata culoare

    Când au prins culoare, am adăugat baconul, tăiat fâșii mici

    Coq au vin - se adauga baconul

    După ce baconul s-a călit, am pus ciupercile, tăiate bucăți

    Coq au vin - se adauga ciupercile

    Apoi am adăugat roșiile pasate, pătrunjelul, usturoiul și frunzele de dafin, apoi am stins apoi cu vinul.

    Coq au vin - se adauga rosiile pasate, usturoiul, dafinul si vinul

    Am turnat fondul de pui, am pus un capac și am lăsat să fiarbă bine, până când carnea s-a pătruns. 

    Coq au vin - se adauga fondul de pui si se lasa la fiert pana se patrunde carnea

    Cu 4-5 minute înainte de a lua oala de pe foc, am adăugat tarhonul, ceapa și cimbrul tocat. Apoi am pus sosul pe-o farfurie, peste el am așezat pulpele și pe lângă ele am pus crutoanele.

    Coq au vin - se serveste cu crutoane si verdeata

    Mărturisesc, n-am mai făcut niciodată coq au vin. Aveam în plan, aveam o rețetă pregătită. Dar tocmai am renunțat la ea - rețeta asta s-a dovedit absolut delicioasă

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Diogene

    Salut, arata extra, spune-mi ce vin alb ai folosit si ce cantitate.

    21.07.2010
  • Ionut

    Asta nu e coq au vin. Mai ales cu vin alb. Dar sa explic. In primul rand, e cu carne de pui, nu de cocos. Sigur, nu trebuie sa folosesti un cocos, dar macar o gaina mai batrana. Ideea e ca gustul e altul. In al doilea rand, carnea nu a stat deloc la marinat. Nu ai folosit ceapa, un alt ingredient esential la coq au vin. Sunt nemultumit si voi face eu o reteta asa cum trebuie.

    29.07.2010
Autor: Andrei Crivăț