Mutabal
Mutabal este o salată de vinete foarte populară în zona Levantină (Irak, Israel, Iordania, Liban etc). Asemănătoare, cumva, cu Baba Ghanoush, Mutabal se prepară (și se numește) diferit de la țară la țară. Așadar, există zeci de variante de preparare. Cea de mai jos este o formă de bază, sigur că puteți adăuga în ea orice condiment vă încântă.
-
Mutabal este o salată de vinete foarte populară în zona Levantină (Irak, Israel, Iordania, Liban etc). Asemănătoare, cumva, cu Baba Ghanoush, Mutabal se prepară (și se numește) diferit de la țară la țară. Așadar, există zeci de variante de preparare. Cea de mai jos este o formă de bază, sigur că puteți adăuga în ea orice condiment vă încântă.
Ingrediente
- 6 vinete coapte și tocate
- 2 linguri de tahini (pastă de susan)
- 150 gr iaurt gras, de oaie și bivoliță
- 4 căței de usturoi
- zeama de la 1 jumătate de lămâie
- 2-3 linguri ulei de măsline extravirgin
- sare, piper
Rețetă
Vinetele se coc și se toacă bine (am avut norocul să am vinete de grădină, nu cumpărate - foarte gustoase). Ideal ar fi să nu le tocați cu vreun obiect metalic.
Am pus apoi cățeii de usturoi zdrobiți
Am adăugat cele 2 linguri de tahini. Tahini găsiți cam în orice hypermarket.
Am adăugat și iaurtul.
Am pus uleiul, zeama de lămâie, sare și piper după gust și am amestecat bine. Puteți adăuga și semințe de chimen măcinate, sau, cum spuneam la început, orice alte condimente care v-ar plăcea în combinație cu cele de mai sus.
Poftă bună :)
Buna idee! Eu vinetele le fac doar salata simpla sau cu maioneza. Ce-i drept, desi caut tot timpul sosuri deosebite prin hipermarket, n-am dat peste tahini.
offf, is alergic la vinete... imi apar ceva pete pe limba daca mananc vinete...
Eu ador vinetele :x trebe sa ii zic la mama sa faca si ea;))