Andrei Crivăț

VitaCook - episodul 1

25.10.2010Rețete
[Twitter] [Email]
VitaCook - episodul 1

Zilele trecute am primit de la Singer România un cuptor cu lămpi cu halogen și curenți de convecție - VitaCook, spre a-l testa și a-l folosi în toate felurile posibile. Ceea ce am și făcut. Am încercat câteva chestii foarte simple cu el, am fost tare încântat și zilele următoarele o să încerc și rețete mai complicate.

Vitacook - parti componente

Cuptorul VitaCook e foarte deștept și știe să facă o mulțime de chestii. Vasul are o capacitate de 12 litri, la care se poate adăuga un inel care-l înalță cu 20 de cm, ceea ce înseamnp că se poate găti în el o găină întreagă, de exemplu. Are un raft inferior și un raft superior, care pot fi folosite pe post de grill - aducând alimentele mai aproape sau mai departe de sursa de căldură. Are o tavă pentru gătit cu aburi, o tavă - tigaie și țepușe pentru frigărui. VitaCook poate fierbe, găti la aburi, prăji sau coace - puterea sa este de 1.400 wati. Marele avantaj e că gătește uniform, pe bază de curenți de aer, fără să afecteze structura moleculară a alimentelor, așa cum fac cuptoarele cu microunde. Are și un selector de temperatură și un timer, care-l fac ușor de folosit. Și costă aproximativ 300 de lei.

Vitacook - selectoarele de timp si de temperatura

Bun, dincolo de toate detaliile astea tehnice, să vedem ce știe să facă. Cuptorul vine cu o carte de rețete, și eu am zis să încerc, pentru început, câteva de-acolo.

Cartofi prăjiți

Aspectul cel mai plăcut (mie) la cartofii prăjiți făcuți în VitaCook e că nu folosesc ulei. Practic, poți să nu pui deloc ulei, ceea ce îi face mult mai sănătoși (prăjitul în ulei nu e deloc vreo metodă sănătoasă de-a găti): Eram curios cum ies și dacă seamănă cu cartofii prăjiți așa cum îi știm cu toții. Ei bine, da, ies cam la fel. Doar că mai sănătoși, cum ziceam :)

Mai întâî, am încins cuptorul timp de 5 minute la 250 de grade. Între timp, am tăiat cartofii și i-am amestecat cu puțin ulei de măsline (dar chiar foarte puțin, cam o linguriță și nici aia plină) ca să iasă mai crocanți, cu boia și cu rozmarin. I-am pus în tava cuptorului. Se pot face la fel de bine și fără a pune nici un pic de ulei.

Vitacook - cartofi prajiti fara ulei

Apoi am selectat temperatura la 200 de grade și i-am lăsat 10 minute. Fix, pe timer :)

Vitacook - cartofi prajiti fara ulei

Când i-am scos, am pus pe ei un pic de brânză iute de burduf (îmi place mult combinația asta)

Vitacook - cartofi prajiti fara ulei

Cartofii au ieșit crocanți, fragezi în interior și, per total, foarte buni.

Cartofi copți

Am zis să merg mai departe și să încerc cartofi copți. I-am curățat, i-am șters cu hârtie, i-am înțepat cu furculița și i-am uns cu un pic de unt, ca să fie mai rumeniți, apoi i-am pus la 200 de grade pentru 25 de minute, pe raftul inferior.

Vitacook - cartofi copti

Mi-au ieșit un pic prea rumeniți, întrucât VitaCook era deja încins (de la cartofii prăjiți), iar eu n-am ținut cont de acest aspect. Dar au fost buni, rumeniți pe-afară și aurii pe interior.

Vitacook - cartofi copti

Cel mai tare m-a intrigat, la cuptorul ăsta, că știe să facă ouă fierte. Fără apă. Știm cu toții că să pui ouă întregi în cuptorul cu microunde e total contraindicat, întrucât ouăle explodează. Dar în cartea primită alături de cuptor scria că se pot face, așa că mi-am asumat riscul să încerc. Alături de ouă, am pus câteva felii de bacon și o tavă de cartofi pentru prăjit. Am setat temperatura la 175 de grade și le-am lăsat 10 minute pe raftul înalt.

Vitacook - oua si bacon

Cele 10 minute s-au dovedit un pic prea mult pentru ouă (e drept, în carte scrie doar 6 minute, da' eu am crezut că-s mai isteț. nu, nu sunt), astfel încât la unul dintre ele a crăpat coaja. Dacă le lăsam doar cele 6 minute, probabil că ar fi fost perfecte. Însă au fost gustoase, iar baconul a fost așa, ca în breakfast-urile englezești :)

Vitacook - oua cu bacon

Per total, mi-a plăcut această primă întâlnire cu VitaCook. Și cartofii prăjiți fără ulei m-au încântat foarte tare. Zilele următoare, însă, am să încerc diverse tipuri de cărnuri - sunt foarte curios cum iese, de exemplu, carnea de vită. Sau peștele. Și desigur, am să vă povestesc și vouă.

Mai citeste si:

Curry tailandez cu mușchi

Curry de pui cu linte galbenă

Pui și tăiței japonezi cu hrișcă

 

Comentarii (14)

buna seara.sunt curioasa, daca pui in tava o cantitate mai mare de cartofi de exemplu,se fac la fel de bine?asteptam cu nerabdare retete cu carne de vita,preparate la acest cuptor.
@Gina - am facut si mai multi, au iesit la fel de buni. Daca pui FOARTE multi, trebuie sa-i intorci la un moment dat, cred. Reteta cu carne de vita gasesti aici - http://www.ebucataria.ro/articole/447/mancaruri-gatite/pulpa-de-vi-el-in-aluat.html
Buna ziua! Am si eu o intrebare pentru cei ce au achizitionat acest produs: nu aveti probleme cu timer-ul ? Eu l-am returnat de 3 ori la eMAG pt ca timer-ul nu pornea la mai putin de 6-7 minute, iar la intoarcere se oprea inainte de expirarea ultimelor 5 minute, fara sa scoata acel clinchet, iar cuptorul continua sa functioneze pana il opream manual.Deoarece niciunul din cele 3 n-a functionat corect, mi-am cerut banii ianpoi si am achizitionat unul de la Flanco.La testare timer-ul parea sa functioneze corect, acasa insa a scos acel clinchet inainte sa se intoarca la zero, iar cuptorul si inclusiv timer-ul au continuat sa mai mearga un timp, dar fara ca timer-ul sa ajunga la zero. In plus, 10 minute de functionare nu sunt egale cu 10 minute pe ceas, adica daca ma uit pe ceas, trec mai mult de 15.Nici nu stiu ce sa mai cred.
Diana, la mine cel putin timerul functioneaza perfect, la secunda. Masoara timpul corect si opreste cuptorul cand ajunge la zero. Nu stiu ce sa-ti zic, ca doar un aparat mi-a trecut prin mana.
Am crezut ca e o problema mai delicata cu timer-ul, dar se pare ca am eu ghinion. 4 mi-au trecut prin mana, si toate 4....
cum se foloseste steamerul? Cand vrei sa fierbi unde pui apa? Am incecat sa fac orez fiert si nu mi-a iesit.
Si eu sunt curios cum se foloseste ca si steamer,poate sa dea cineva niste detalii,cine a folosit?
Ieri am luat cuptorul "MINUNE"... greu de folosit pentru cineva care s-a obisnuit sa gateasca la cuptorul clasic sau sa prajeasca in tigaie :) NU VA ASTEPTATI LA MINUNI! Va trebui sa adaptati FIECARE reteta la acest cuptor si pana va iesi cat de cat bun... trebuie experienta. RECOMAND pentru lenesi si putori care n-au treaba cu gatitul... dar pentru gurmanzi e o MARE TEAPA! Sfatul vine din partea unui om realist si sincer!
va rog cine stie de unde pot achizitiona lampa halogen 1400w pentru vita cook.Multumesc
A gatit cineva, ceva la mai putin de nivelul 8 la timer (echivalent cu aproximativ 7 minute si ceva)?
Am observat ca daca stezi la mai putin de 8 timerul, in mai putin de 2 minute tic-tac-ul se opreste clopotelul nu mai suna si cuptorul va merge la ..nesfarsit (poate) daca nu-l opresti manual. Sunt curios daca pui ceva la 4 si pleci din bucatarie si uiti de cuptor - iar clopotelul bineinteles nu se declanseaza - ce se intampla...?
Buna seara! Am si eu aceeasi problema cu timer-ul... Azi l-am achizitionat de la Altex si a mers time-rul la proba, iar apoi acasa nu a mai mers. daca setez timpul mai mic de 8 minute, dupa ce trece de 5 min se opreste intai cuptorul si apoi timer-ul. faza e ca daca pun mai mult de 10 min, timer-ul nu mai are probleme, functioneaza perfect.
Aveti idee ce as putea sa fac?
si eu am probleme cu timer-ul. la o valoare mai mica de 8 minute se opresc ambele cand ajunge la 5 minute. daca setez mai mult de 10 minute nu are probleme, functioneaza normal. Ce as putea face?
as dori sa stiu de unde pot cumpara lampa cu halogen,pentru ca a mea s-a ars,pur si simplu deodata.multumesc
Buna seara Andrei, doar de cateva zile am achizitionat un cuptor cu halogen, este OK , dar mare dezamagire : nu are carte de retete, i-am si sunat pe cei care mi l- au trimis si nu au carte Te rog mult, cum pot face sa am si eu cartea ta de retete? Multumesc anticipat!

Comenteaza

codul de validare Posteaza
RSS

Abonare newsletter:

Reţeta video a săptămânii

Un tort de Valentine's Day


About cookies | Copyright (c) 2008 - 2014 eBucataria.ro. Toate drepturile rezervate.