Curry de pui cu linte galbenă

25.03.2015 28 comentarii
  1. Vă propun o rețetă interesantă, originară din Pakistan și nordul Indiei. Dupa cum vedeți, se folosesc multe condimente, ceea ce face ca preparatul să fie excepțional de aromat. În plus este absolut delicios, garantez pentru asta.

    Bucătărie: pakistaneză
    Dificultate: ușor
    Cantitate: 2 porții
    Timp de preparare: 15 minute
    Timp de gătit: 27 minute

    Ingrediente:

    • 200 g piept de pui, tăiat cubulețe
    • 2-3 linguri de ghee
    • 1/4 linguriță de asafoetida
    • 1/2 linguriță de semințe de chimion
    • 1/2 linguriță de boabe de piper negru
    • 1/2 linguriță de semințe de muștar
    • 1 linguriță de boabe de coriandru
    • 5 cm baton scorțișoară
    • 4 ardei iuți roșii, uscați
    • 1 ceapă, tocată
    • 6 frunze de curry uscate
    • 4 căței de usturoi, tocați
    • 2 cm bucată de ghimbir, tocată
    • 75 g linte galbenă, spartă (chana dal)
    • sare
    • 1 linguriță de curcuma
    • 400 g roșii tocate, din cutie
    • 2 linguri de pastă de roșii
    • 4 linguri de iaurt
    • 1 linguriță de garam masala
    • 4 linguri de coriandru (sau pătrunjel) proaspăt, tocat


    Rețetă

    Se amestecă 1 lingură de apă cu praful de curcuma până se omogenizează. Se alege și se spală bine lintea, apoi se scurge. Se umple cu apă o cratiță medie. Se adaugă lintea, sare și mixtura de curcuma. Se dă lichidul în clocot și se fierbe lintea 8-10 minute, până ce este frageda, dar își păstrează încă forma.

    Curry de pui cu linte galbena - lintea se pune la fiert

    Între timp se prepară un “baghar” (ulei aromat). Se încinge ghee-ul într-un wok sau tigaie mare și adâncă, la foc mediu. Se adaugă asafoetida și se amestecă 30 de secunde, apoi se adaugă scorțișoară, piperul, chimionul, coriandrul, muștarul și ardeii iuți. Se prăjesc condimentele 30 de secunde, până ce încep să sfârâie și să miroasă puternic. Se micșoreaza flacăra și se adaugă ceapa și frunzele de curry. Se amestecă și se gătesc 3-4 minute, până ce ceapa se face translucidă. Se adaugă usutroiul și ghimbirul, se amestecă și se continuă 1 minut.

    Curry de pui cu linte galbena - condimentele se prajesc in ulei

    Se adaugă carnea, se sărează și se gătește 3 minute, până ce își schimbă culoarea și începe să se rumenească. Se adaugă roșiile, pasta de roșii și iaurtul, se amestecă, se dă mixtura în clocot, se acoperă vasul, se face focul mic de tot și se gătește carnea 7 minute, sau până ce este făcută.

    Curry de pui cu linte galbena - se adauga carnea de pui, rosiile, iaurtul

    Se adaugă lintea, garam masala și coriandrul și se amestecă bine. Se gătește mixtura 2 minute.

    Curry de pui cu linte galbena - se adauga lintea, coriandrul si garam masala

    Se servește preparatul ornat cu frunze proaspete de coriandru (sau pătrunjel), alături de papadums, paratha sau orez fiert.

    Curry de pui cu linte galbena - se serveste cu frunze de coriandru sau patrunjel

    Sfaturi:

    Linte galbenă spartă, ghee, asafoetida, chimion, frunze uscate de curry și garam masala se găsesc în București la Băcănia Veche, Ki-Lite și poate și în alte părți.

    Dacă nu aveți ghee, folosiți un amestec de unt și ulei rafinat de floarea-soarelui.


     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Mary

    Am si eu o intrebare, poate parea putin puerila si eu lipsita de cultura, Ce este "praful de curcuma" pentru ca am azut ca este in reteta? Multumesc

    10.08.2011
  • Cati

    Serios acum: mai este cineva pe aici? Nu mai am inspiratie in ale gatitului si am nevoie de ajutor:)

    11.08.2011
  • andrei crivat

    serios, aici suntem :)

    18.08.2011
  • andrei crivat

    Mary, curcuma e un condiment tropical, folosit mult in bucatariile asiatice Aici gasesti totul despre aceasta planta: http://condimenteweb.ro/condimente/curcuma-c60

    18.08.2011
  • Bianca

    cam complicat desi arata si suna foarte bine

    22.09.2011
  • vergu

    ce bine arata:P

    05.10.2011
  • Robert Kis

    fara asafoetida si ghee se poate prepara? ca nu stiu ce sunt alea si suna ciudat:D, arata excelent curry-ul de pui cu linte galbena:X

    08.10.2011
  • Catalin

    ce bine poate sa arate ...

    31.10.2011
  • Serban

    mi-e foameee de ceva reteta noua, nu va mai indurati sa gatiti ceva pe aici? :)

    07.12.2011
  • Mircea

    O sa incerc sa-ti fac si eu o reteta pentru asta. :-D Eventual si una pentru Naan...

    19.12.2011
  • Radu Popovici

    Asafoetida si curcuma sunt doua mirodenii indiene. Se gasesc in magazinele specializate. In Bucuresti se pot cumpara de la Ki-Life, din Piata Amzei, probabil si de la Bacania Veche, str. Barbu Vacarescu 49.

    23.12.2011
  • Dli

    Sunt sigur ca are un gust foarte bun acest preparat de mancare. Voi incerca si eu aceasta reteta, pana una alta , va multumest pentru sfaturile din articolul acesta. Felicitari.

    13.01.2012
  • George92

    nu mai postati ceva retete gustoase? ca e cam veche asta deja..

    20.01.2012
  • Ovi

    Buna idee! Trebuie s-o incerc si eu!

    03.02.2012
  • Alina

    Asta e mancare indiana?

    18.02.2012
  • Fumatorul Vesel

    trebuie sa ne plimbam mai mult dupa condimente, decat dupa ingredientele principale, da i bet it's worthed ! :) Pofta, arata delicios, o sa incerc si eu reteta !!

    02.04.2012
  • Roxana

    Presupun ca merge si cu linte verde, nu? :) Galbena nu gasesc...

    06.04.2012
  • dana

    De ce ai trecut nivelul de dificultate usor? Jumatate din ingrediente nici nu stiam ca exista. Ms de reteta dar fii sincera data viitoare pentru ca mine chiar ma intereseaza retele usoare. Si daca vrei sa fii amabila te rog sa ne zici si noua de unde le procuri ca sa nu mor de curiozitate...

    22.05.2012
  • Elena

    Alina, da cred este mancare indiana, insa nu stiu exact daca nu e doar mancare idiana, tin minte ca se foarte iute, ceea ce ma pe mine ma incanta.

    13.07.2012
  • tania

    O reteta delicioasa!

    29.10.2012
  • Avram

    Arata foarte bine aceasta mancare. Vreau si eu :)

    20.11.2012
  • teknofm

    Mi s-a facut foame admirand acest preparat. Iar fotografiile finale sunt... Multumesc pentru aceasta experienta culinara datatoare de pofte.

    27.11.2012
  • cgv

    Curry este absolut senzational, am inceput sa il folosesc din ce in ce mai mult si ma bucur ca am gasit aici o reteta care sa il valorifice.

    25.01.2013
  • ADRIANA

    Chana daal nu este linte galbena sparta, ci naut spart.

    03.02.2013
  • Gabriela

    Tot ce scriia acolo am

    08.02.2013
  • claus web

    Arata divin de gustos. Voi incerca si eu acasa, pentru ca ar fi o adevarata supriza pentru toti. Mie imi place savoarea currry-ului, asa ca astept sa ajung acasa.

    20.03.2013
  • laurapopa

    Arata super bine. Pentru maine o sa incerc sa prepar si eu sa vedem daca imi iese. Revin daca intampin probleme in a gati.

    23.03.2013
  • Alina

    Facut reteta, prima oara dezastru, a doua deliciu :D

    02.04.2013
Autor: Radu Popovici