5 sucuri de fructe şi legume pentru energizarea de primăvară

30.03.2015 0 comentarii

Odată cu vremea ceva mai caldă, simţim nevoia să ne schimbăm alimentaţia, să începem să facem sport şi să ne bucurăm mai mult de tot ce ne înconjoară.

  1. Ce ne facem, însă, atunci când toate aceste dorinţe pălesc în faţa asteniei de primăvară? După sezonul rece, organismul trece printr-o perioadă de acomodare ce abundă în schimbări de dispoziţie, scăderea randamentului, slăbiciune şi oboseală. 
     
    Se spune deseori că reenergizarea de primăvară începe din farfurie, însă ce-ar fi să încercăm mai întâi un pahar de suc delicios şi hrănitor? 
     
    Sucurile de fructe şi legume pot face minuni în astfel de situaţii, ajutând la eliminarea toxinelor, reducând pofta de dulce, curăţând sângele, colonul şi contribuind la o mai bună funcţionare a ficatului şi a sistemului imunitar. 
     
    Toate aceste efecte benefice sunt date de antioxidanţii, mineralele, vitaminele şi enzimele prezente în legumele şi fructe alese. 
    Înainte de a încerca cele 5 variante de sucuri energizante pe care ţi le propunem, ţine cont şi de câteva sfaturi utile. 
     
    Alege pe cât posibil fructe şi legume locale. Pe lângă susţinerea producătorilor autohtoni, alegând astfel de produse, mai reduci din riscul unor substanţe ce se folosesc pentru păstrarea legumelor şi fructelor importate. 
     
    Pentru a mai neutraliza din pesticide, bacterii şi alte substanţe dăunătoare, pune legumele cu frunze verzi într-un bol cu apă şi o linguriţă de sare, bicarbonat de sodiu sau oţet de mere. Lasă-le 5 minute, apoi spală-le bine şi adaugă-le în storcător. 
     
    De asemenea, evită să ai prea multe fructe, proporţia indicată ar fi de 2:1 în favoarea legumelor şi încearcă să foloseşti cel puţin o legumă sau un fruct cu o cantitate mai mare de lichid (spanac, salată verde, lămâie) pentru a spori cantitatea obţinută. 
     
    Pentru energizare, dar şi pentru ameliorarea durerii sau a unor afecţiuni, poţi adăuga în sucuri plante şi condimente precum ghimbir, scorţişoară, turmeric, piper cayenne etc. 
     
    Suc energizant cu morcovi, salată şi măr
     
    1 măr, 3 morcovi, 2-3 felii de sfeclă roşie, 1 cm de rădăcină de ghimbir, o mână de salată verde/spanac/varză kale, un sfert de lămâie fără coajă, o mână de spanac
     
    Spală şi taie mărul, morcovii, sfecla roşie, ghimbirul şi lămâia.  Adaugă salata verde într-un bol cu apă şi sare/bicarbonate de sodium sau oţet de mere, clăteşte după 5 minute şi adaug-o în storcător, alături de celelalte fructe şi legume. La final, poţi adăuga în cană o jumătate de linguriţă de turmeric şi un praf de piper cayenne. 
     
    Turmericul este un condiment cu adevărat minune. Are un puternic efect antiinflamator şi energizant, stimulează imunitatea şi previne cancerul, susţin unele studii. Pentru a-i creşte eficienţa, turmericul se asociază întotdeauna cu piper cayenne. 
     
    Suc verde cu ţelină, păpădie şi pătrunjel
     
    1 castravete, 4 beţe de ţelină medii, 1 mână de frunze de păpădie/rucola/salată verde, 1 pară, 1 mână de pătrunjel 
    Spală şi taie castravetele şi para. Spală legumele cu frunze verzi, lasă-le 5 minute într-un bol cu apă şi sare, clăteşte-le, după care adaugă-le lângă celelalte ingrediente. 
     
    Acesta este un suc cu multe legume verzi, potrivit în special dimineaţa. 
     
    Suc nutritiv cu roşii şi spanac
     
    5 roşii, 1-2 mâini de spanac, 1 mână pătrunjel, ½ castravete
     
    Spală şi taie roşiile şi castravetele, pregăteşte şi legumele cu frunze verzi, după care adaugă-le pe rând în storcător pentru un suc cu adevărat delicios şi hrănitor. 
     
    Spanacul şi roşiile sunt vedetele acestui suc. De altfel, în cantităţi suficiente, le poţi folosi pentru suc doar pe ele. Spanacul este bogat în vitaminele C, E, B6, acid folic, fier, calciu, iar roşiile în vitamina C, caroten, mangan etc. 
     
    Sucul de spanac şi roşii ajută digestia, curăţă sângele, ameliorează anemia şi bolile inflamatorii. 
     
    Suc natural verde
     
    ½ brocoli crud, ½ lămâie, măr verde, 1 castravete, 1 mâna de spanac sau salată verde. 
     
    Lasă broccoli, spanacul şi salata verde în apă cu sare, după care clăteşte-le şi adaugă-le în storcător.  Lămâia şi mărul verde vin să dea un plus de gust în cadrul acestui suc verde. 
     
    Suc detoxifiant cu ananas, morcov şi sfecla roşie
     
    4-5 bucăţi de ananas, 1 cm de rădăcină de ghimbir, 1 morcov, 1 măr, 2 feliuţe de sfeclă roşie. 
     
    Dacă poţi folosi bucăţi de ananas proaspăt, nu din compot, cu atât mai bine, mai ales că acesta este foarte benefic în orice combinaţie, ajutând digestia. Sfecla roşie este ideală în orice suc natural pentru că ajută la detoxifiere şi îmbunătăţeşte funcţionarea ficatului. 
    Pe lângă ananas, spală şi taie celelalte ingrediente, după care adaugă-le în storcător şi savurează unul dintre cele mai gustoase şi hrănitoare sucuri. 

    Image courtesy of voraorn at FreeDigitalPhotos.net
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro