Trucuri din bucătărie – 5 alimente comune şi utilizările lor neobişnuite

14.06.2018 0 comentarii

Întrebuinţările lămâilor, a oţetului de mere sau a zahărului nu mai sunt un secret pentru nimeni. Totuşi, unele alimente comune pe care obişnuim să le folosim doar la gătit au şi alte utilizări neobişnuite, dar practice şi utile.

  1. Dacă vrei să cunoşti nu doar reţete spectaculoase, ci şi trucuri ecologice şi eficiente, citeşte mai jos câteva dintre utilizările speciale ale unor alimente pe care le folosim frecvent. 
     
    Lămâile
     
    - Îndepărtează petele de fructe de pădure
     
    Ai făcut un delicios tort de fructe de pădure, însă acum mâinile îţi sunt pătate şi nu ştii ce să foloseşti pentru a ţi le curăţă? Ei bine, şterge-ţi mâinile cu sucul stors de la o jumătate de lămâie, aşteaptă câteva minute, după care clăteşte bine cu apă caldă şi săpun. Repetă procedura până când toate petele sunt îndepărtate. 

    - Anihilează mirosurile neplăcute
     
    Cum în bucătărie avem un mix de arome, gusturi şi mirosuri, e de la sine înţeles de ce uneori nu ştii cum să faci să mai împrospătezi aerul. Sucul de lămâie îţi vine şi acum în ajutor: scoate din frigider orice aliment crezi că ar cauza mirosul neplăcut şi pune înăuntru, pentru câteva ore, un bureţel sau o bucată de material îmbibată în suc de lămâie. 
     
    De asemenea, poţi folosi o felie de lămâie pentru a scoate mirosurile puternice şi de pe tocător sau planşetele pentru întins aluatul. 
     
    - Scot petele de pe faianţă
     
    Sucul şi coaja de lămâie albesc diverse suprafeţe, aşa că utilizează următorul truc pentru a scoate petele de pe faianţă: taie o lămâie pe jumătate, dă partea cu coajă prin sare de bucătărie şi freacă bine partea pătată. Bineînţeles, ai grijă dacă faianţa ta are o culoare prea închisă pentru ca lămâia are un efect de albire. 

    Bicarbonat de sodiu
     
    - Curăţă diverse recipiente şi petele de cafea sau ceai 
     
    Amestecă un sfert de cană de bicarbonat de sodiu cu un litru de apă călduţă, după care curăţă cu această soluţie petele de cafea şi ceai, ibricul de cafea sau alte recipiente de acest fel. 
     
    - Scoate petele de grăsime 
     
    Dacă ai pătat podeaua sau o altă suprafaţă cu grăsime sau ulei, bicarbonatul de sodiu ar putea fi soluţia salvatoare: presară bicarbonat peste pata respectivă şi apoi periază cu o cârpă sau o perie umedă. 
     
    - Îndepărtează mirosurile neplăcute
     
    Cauţi de ceva timp un dezodorizant natural? Ei bine, încearcă bicarbonatul de sodiu atât pentru frigider, de exemplu, cât şi pentru tocător sau alte planşete. În primul caz, nu ai nevoie decât de o farfuriuţă cu bicarbonat de sodiu pe care să o păstrezi în frigider câteva zile, iar în a doua situaţie trebuie doar să presari bicarbonat, să periezi un pic şi apoi să clăteşti. 
     
    Oţetul de mere
     
    - Perfect ca soluţie de curăţare
     
    Farfuriile, chiuveta, tocătorul, masa sau geamurile pot fi curăţate cu o soluţie realizată dintr-o parte oţet de mere şi o parte apă. Pe lângă faptul că acest amestec absoarbe mirosurile şi curăţă foarte bine, are şi proprietăţi antibacteriene, nefiind deloc toxic. 
     
    - Curăţă parchetul şi gresia
     
    Adaugă 1 ceaşcă de oţet de mere la 3.5 litri de apă călduţă şi curăţă parchetul şi gresia. După, şterge cu o cârpă uscată. 
     
    - Dezinfectează în mod natural fructele şi legumele
     
    Ştim cu toţii că pe suprafaţa fructelor şi legumelor se regăsesc încă urme ale pesticidelor atât de dăunătoare pentru sănătate. Tocmai de aceea, înainte de consum, ar fi bine să înmuiem fructele şi legumele într-un vas cu apă în care am pus o linguriţă de oţet de mere. Acelaşi efect îl au şi sarea şi bicarbonatul de sodiu. 
     
    Sare
     
    - Testează prospeţimea ouălor
     
    Vrei să ştii cât de proaspăt este un ou? Adaugă într-o cană cu apă 2 linguriţe de sare şi scufundă ouăle: cele proaspete vor rămâne pe fundul vasului, iar cele puţin mai vechi se vor ridica. 
     
    - Acţionează ca dezodorizant natural
     
    Sarea este eficientă împotriva mirosurilor provenite de la canalizarea din bucătărie, dar şi împotriva formării petelor de grăsime. În acest scop, toarnă în chiuvetă, când şi când, un amestec format din sare şi apă fierbinte. 
     
    - Curăţă rugina 
     
    Condiţiile de depozitare sau materialele folosite pot duce la apariţia unor puncte de rugină pe vase sau diverse alte suprafeţe. Dacă acestea sunt mici şi mai poţi utiliza încă acele recipiente, află că poţi curăţa petele de rugină cu ajutorul unei soluţii cremoase din sare, apă şi sare de lămâie. Cu acest amestec freacă bine suprafaţa respectivă, las-o să se usuce, periază bine, după care şterge cu o cârpă moale. 
     
    Zahăr
     
    - Păstrează florile proaspete mai mult timp
     
    Florile se păstrează mult mai bine şi mai mult timp, dacă adaugi în glastra cu apă 3 linguriţe de zahăr şi 2 linguriţe de oţet alb. Se pare ca zahărul asigură necesarul de substanţe nutritive, iar oţetul alb omoară bacteriile şi păstrează florile proaspete mai mult timp. 
     
    - Dezodorizează cănile de cafea şi recipientele mai vechi
     
    Este posibil ca unele vase mai vechi să păstreze încă mirosuri neplăcute. Pentru a le îndepărta, adaugă în ele o linguriţă de zahăr, lasă-le aşa câteva minute, după care clăteşte bine. Vei înlătura astfel atât mirosul neplăcut, cât şi acea senzaţie de stătut, specifică recipientelor mai vechi. 
     
    - Îndepărtează petele de grăsime de pe mâini
     
    Fie că sunt rezultatul unei reţete mai laborioase, fie că te-ai murdărit după ce ai lucrat la maşină, petele de grăsime de pe mâini pot fi curăţate foarte uşor cu un amestec format din zahăr şi săpun lichid. 
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro