DESTINAȚII CU GUST Timiș: Salată șvăbească și schmarrn bavarez de la Carani

21.05.2015 0 comentarii

Explozia de verdeață și de legume proaspete din grădini sau din piețe ne îndeamnă la prepararea unor mâncăruri mai ușoare pentru masa de seară, când ar fi potrivită o rețetă împrumutată de la nemții din Banat - salată șvăbeasă și schmarrn cu apfel kompot.

  1. Aneta Costa din Carani pregătește pentru salată 1-2 kg cartofi roz, pentru că sunt mai rezistenți la fiert, sare, piper, o ceapă, 200 ml apă fiartă, 3 linguri de oțet, o lingură de muștar, o linguriță zahăr, 5 linguri de ulei.

    "Se spală cartofii și se pun la fiert cu puțină sare, timp de 20 de minute, după care se scurg de apă, se decojesc cât sunt calzi, apoi se lasă să se răcească. Se taie cartofii în felii de cca 5 mm, se sărează și se piperează după gust", spune doamna Aneta.

    Separat, se pune apă la fiert, se adaugă ceapa tăiată mărunt în cubulețe mici, muștarul, oțetul, sarea, piperul și zahărul. Se lasă să dea două-trei clocote, apoi se toarnă fierbinte peste cartofi, după o oră se toarnă și uleiul amestecând ușor în cartofi să nu se sfărâme. În salată se pot pune, după gust, roșii, castraveți sau felii de ridichi.

    Și pentru că nu se poate fără un desert, doamna Aneta mai pregătește schmarrn și apfel kompot, adică un produs de patiserie foarte gustat de germanii din zona Baden, dar și de austrieci, care se servește cu compot de mere.

    "Pentru schmarrn ne trebuie 250 gr. făină, 100 gr. zahăr, 2 ouă, sare, 500 ml lapte, 200 ml ulei, câteva mere. Se amestecă ingredientele de mai sus până rezultă un aluat ca de clătite, care se toarnă într-o cratiță cu ulei încins amestecând până aluatul devine sfărâmicios. Punem porții mai mari, cu polonicul mare, sau mai mici, cu o lingură. Pentru compot luăm 300 gr. mere, cuișoare, 20 gr. zahăr, apă. Merele se curăță de coajă, se taie felii, se toarnă peste ele apă și zahăr după gust și se fierb. La sfârșit se adaugă și cuișoarele", mai spune doamna Aneta.

    Este o cină ușoară, gustoasă și suficient de răcoroasă pentru serile care vor deveni tot mai călduroase.

    Sursa: Agerpres
     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro