DESTINAȚII CU GUST Caraș-Severin: Aperitive sau desert - gogoșele umplute cu pastă de pește sau cu cremă de vanilie

03.07.2015 0 comentarii

Una dintre cele mai apreciate gospodine din județul Caraș-Severin este Viorica Cheregi, autoare a mai multor cărți de bucate alese, în care poți găsi o serie de sfaturi, adică mici secrete de mare efect în bucătărie.

  1. Dragostea pentru arta culinară s-a născut datorită anturajului plăcut pe care îl avea femeia, în jurul său.

    'În casa noastră au intrat familii, doamne cu ambiții mari, iar acest lucru m-a ambiționat. Trebuia să fac, oarecum, și eu față. Soțul meu, care a fost un om deosebit, a avut foarte mare încredere în mine și m-a încurajat mereu. El a călătorit în Australia, de unde mi-a adus niște reviste care, la vremea respectivă, nu se găseau la noi, de unde m-am inspirat. Și cred că acesta a fost primul pas. În casă la noi s-a mâncat destul de pretențios. Soțul era un adevărat gurmand, iar în casă nu se mânca orice, oricând și oricum', a declarat doamna Cheregi.

    Se spune că oricine îi trecea pragul casei găsea un ambient plăcut și mai ales gustări alese, iar musafirilor le părea rău că trebuie să plece.

    Viorica Cheregi preferă aperitivele, pentru că, deși iau mai mult timp pentru preparat, îți dau posibilitatea 'să te joci', iar rezultatul final este pe cât de atrăgător, pe atât de gustos. Unul dintre preparatele care au un mare succes sunt gogoșelele cu pastă de pește.

    Aveți nevoie de trei ouă plus un albuș, 300 ml apă, 100 ml ulei, 150 grame făină, o lingură de coajă de lămâie rasă. Într-o cratiță se pune apa și uleiul pe foc, iar când dă în clocot, încorporați toată făina, o dată. Se mixează bine, după care se adaugă ouăle și albușul, unul câte unul, mestecând mereu. La final, adăugăm și coaja rasă de lămâie. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, punem aluatul în forme de mici gogoșele. Se introduc în cuptorul încins, circa zece minute, fără a deschide ușa cuptorului, apoi se potrivește temperatura, până se rumenesc.

    'Pentru umplutură avem nevoie de 200 grame de pește afumat — mie cel mai mult îmi place somonul afumat, o cutie de cremă de brânză sau unt, ori chiar maioneză, zeama de la o jumătate de lămâie, piper și o ceapă tocată foarte mărunt. Se gustă și se potrivește de sare, în cazul în care, cumva, mai este nevoie, deși nu cred', a precizat Viorica Cheregi.

    Se taie căpăcelele la gogoșele, dar nu de tot, după care se umplu cu pasta de pește.

    Aceleași gogoșele pot fi preparate și ca desert
    . Pentru gogoșele este valabilă aceeași rețetă, la care se adaugă și trei pliculețe de zahăr vanilat. Pentru cremă este nevoie de 450 ml lapte, un gălbenuș, patru linguri de zahăr, trei linguri și jumătate de amidon alimentar și o jumătate de păstaie de vanilie, căpșuni și 100 grame de ciocolată amăruie. Într-un bol se mixează gălbenușul cu zahărul, se adaugă amidonul cu câteva linguri de lapte și vanilia. Se pune restul de lapte la fiert, după care se adaugă amestecul mixat, la foc mic, până crema se îngroașă, amestecând continuu. Acoperim cu o folie alimentară și lăsăm la răcit. Cu această cremă se umplu gogoșelele, peste care adăugăm căpșuni. Ciocolata o topim pe baia de aburi, iar cu lingurița se ornează gogoșelele.

    Sursa: Agerpres
     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro