Baba Ghanoush

02.04.2018 8 comentarii

Baba Ghanoush (sau Ghannouj) e un antreu de origine arabă, pe bază de vinete. Componența acestei salate diferă de la o țară la alta, dar o parte dintre ingrediente sunt comune în mai toate variantele.


  1. Ingrediente

    • 300 gr. vinete coapte și tocate (ca pentru salată de vinete)
    • 2-3 linguri de tahini (pastă de susan)
    • 1 ceapă mică
    • 4-5 căței de usturoi
    • o linguriță de semințe de chimen
    • o linguriță de boabe de coriandru
    • o lingură de boia iute de ardei
    • o lingură de pătrunjel verde tocat
    • o ceașcă de ulei de măsline
    • o jumătate de lămâie
    • sare

    Eu am avut vinetele gata coapte și tocate (se găsesc și în hypermarket, congelate, dar nu-s nici pe departe așa bune precum cele coapte în casă). Am pisat bine chimenul și coriandrul într-un mojar, apoi le-am pus deoparte.


    Usturoiul a așteptat cuminte să-l toc mărunt, din cuțit


    La fel și ceapa


    Și pătrunjelul

     

    Apoi am amestecat ceapa, usturoiul și pătrunjelul tocate cu vinetele


    După care am adăugat tahini (pe ăsta îl găsiți fie în Cora/Carrefour, fie prin magazine de condimente)


    Am adăugat și condimentele (chimenul și coriandrul măcinate și boiaua)


    Am amestecat energic cu o lingură, turnând din când în când ulei de măsline, până s-a omogenizat minunea


    Am dres gustul cu zeama de la o jumătate de lămâie și cu ceva sare. Și cam asta a fost.


    Poftă bună :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • jollyca

    Nu sunt eu asa cunoscator, dar in prima poza ar fi trebuit sa apara lipie, nu paine. Parere mea :)

    05.03.2010
  • eBucataria

    Lipia nu e ceva obligatoriu, in general vorbind. Intr-adevar, in zona Levantului se foloseste lipia si nu franzela, dar asta nu inseamna ca e in vreun fel interzis sa mananci baba ghanoush pe o felie de franzela calda.

    05.03.2010
  • Mihaela

    Eu am avut o experienta nasoala cu acest fel de mancare, anul trecut la mare. Vinete ori au fost "afumate" ori erau amare si gustul nu a fost cel la care ma asteptam eu. Dar facute calumea sunt sigura ca sunt excelente.

    05.03.2010
  • adrian

    vinetele se decongeleaza, mai tarziu intru in posesia pastei de susan si mai spre seara o sa va spun cum a iesit

    05.03.2010
  • adrian

    Recomand tuturor! e excelenta reteta. Pe langa clasica reteta de salata de vinete e fenomenala!

    06.03.2010
  • Lara

    Am mincat, mi-a placut dar n-am stiut reteta. Multumesc mult pentru reteta, acum tema de casa: cautat condimentele cu care nu sunt de loc obisnuita

    10.03.2010
  • eBucataria

    Lara, chimen si coriandru gasesti in orice hypermarket, ba chiar si in unele supermarket-uri, la raionul de condimente. Tahini.. eu, la Cluj, am gasit in Cora si intr-un magazin de condimente arabesti. Probabil ca tu ai mult mai multe optiuni.

    10.03.2010
  • Magda Mincu

    Pentru cei care doresc sa prepare sosul tahini in casa (iesiti mai ieftin asa, in plus, sosul va fi proaspat), iata reteta: 3 linguri de susan, 1 lingura ulei de masline, 2-3 linguri suc de lamaie, 1/2 l-ta de sare, 2-3 linguri de apa, 2-3 catei de usturoi (optional). Susanul se rasneste. Dupa care se pune intr-un bol si se amesteca cu restul ingredientelor.

    22.03.2010
Autor: Andrei Crivăț