Cartofi umpluți, înveliți în bacon
Cu ceva vreme în urmă, prietenii mei de la TVdece se lăudau cu niște cartofi umpluți. Chiar și așa, la distanță, am salivat instant - așa că, cu prima ocazie, am făcut și eu, după mintea și priceperea mea. Au ieșit atât de buni, că a doua zi am făcut din nou - și cred că o să mai fac, foarte curând :) O rețetă pentru Unica.
-
Ingrediente
- 6 cartofi medii
- 100 g telemea de oaie
- 100 g cașcaval
- 1 ou
- 1 lingură mărar
- 1 lingură cimbru
- 1 lingură boia iute
- 1 lingură ceapă verde tocată mărunt
- 1 linguriță chimen măcinat (opțional)
- 6 felii de bacon
Rețetă
Am curățat cartofii și i-am pus într-o oală, la fiert.
Între timp, am dat telemeaua pe răzătoarea mică. Pestea ea, am pus boiaua, mărarul, cimbrul, ceapa verde (toate uscate - da, paradoxal, există ceapă verde uscată, mai exact cozi de ceapă, uscate și tocate). Am pus și chimenul - dar, atenție, chimenul e un condiment puternic, dacă nu vă place foarte tare, nu-l puneți. Apoi am pus un ou crud.
Le-am amestecat cu insistență pe toate.
Când cartofii au dat în clocot, i-am lăsat vreo 10 minute să fiarbă - cât să nu fie prea moi, dar să poate fi "modelați", totuși. Apoi i-am scos din apă și i-am lăsat să se răcească. După care i-am scobit, cu un cuțit subțire și ascuțit. Am umplut scobiturile cu amestecul de brânză și arome.
Pe cei mai mari (am avut 2 cartofi mai mari) i-am tăiat în jumătate și apoi i-am umplut. Au avut o scobitură mai largă, dar mai puțin adâncă.
Am luat apoi fiecare cartof și i-am învelit cu feliile de bacon, pe care le-am prins cu câte o scobitoare.
Am dat la cuptor vreo 20-30 de minute, la foc mediu (durata depinde de la cuptor la cuptor, important e să se pătrundă cartofii).
După care am scos vasul și am presărat peste cartofi cașcavalul, dat pe răzătoarea mare.
Am mai dat vasul la cuptor înca 5-6 minute, până s-a topit cașcvalul și a început să se rumenească un pic.
Și cam asta a fost. La urmă i-am presărat cu câțiva fulgi de ardei iute, ca să prindă puțină iuțeală - ceea ce i-a făcut perfecți. Poftă bună :)
bine ca'i post, ca altfel ma faceam cat un cal de la atatea bunataturi! :-)
te-ntreci pe tine uneori :) bravo! :)
Im plac retetele.Super bucatarie.
Am facut si eu cartofi inveliti in bacon, dar nu umpluti. Merci pt.idee, fug la bucatarie ;-)
Cand i-ai bagat la cuptor, si prima oara si a doua oara...ce ai pus sub ei? Ce fel de tava ai folosit? Trebuie unsa tava cu putin ulei?
O sa fac acesta reteta ! Cred ca o sa iasa deliciosi! Eu stiam ceva tot in genul asta dar cu andive si bacon ;)
Am incercat astazi reteta. Uitati aici http://lenesu.info/2010/12/11/cartofi-umpluti-inveliti-in-bacon/ . A iesit super.
Am facut aceasta reteta, insa in ciuda faptului ca am folosit cate o lingurita din fiecare mirodenie si nu o lingura precum scrie in reteta, a iesit mult prea aromata umplutura :(
Oki salivez, sa treaca Craciunul si sunt primii pe lista:D Yum!
tocmai am terminat de devorat o portie si sunt mega deliciosi!
Am incercat-o si eu, a iesit delicioasa! Doar ca n-am pus chimen, iar in loc de boia iute am pus o lingurita de ardei capia tocat (voiam sa am si ceva rosu in compozitie :P).
Super idee cand vrei sa te dai mare