Filet mignon cu sos de muștar și cartofi surpriză
Ieri a fost ziua mamei mele, pe care o pupăm și căreia îi spunem la mulți ani. Și îi dedicăm rețeta asta, care - sper eu - o să-i placă. O altă rețetă "furată" de la maestrul Iulian Marcu, chef la West City Hotel. O rețetă foarte simplă, cu condiția să ai la îndemână două ingrediente: fond de vită și unt clarificat. Care se pot face lejer, în casă, doar că trebuie făcute dinainte.
-
Ingrediente (pentru o porție)
- 250 gr mușchi de porc
- 1 linguriță muștar clasic
- 1 linguriță muștar cu boabe
- 50 ml fond de vită*
- 30 ml unt clarificat**
- 100 ml smântână dulce
- 1 jumătate de ceapă
- 2 cartofi măricei
- 6 felii de mozzarella
- 2 linguri de ulei
- 1 ardei gras roșu și o roșie, pentru decor
- sare, piper
* Fondul de vită se face aproape la fel ca fondul de pui. Oase de vită cu ceva carne pe ele se bagă la cuptor până se usucă, apoi se fierb cu legume
** Untul clarificat se obține astfel: untul se topește la foc foarte mic, apoi se lasă la decantat câteva ore (până la 6 ore), după care se culege și se folosește grăsimea de deasupra, fără sedimente.
Mai întâi, cartofii se fierb în coajă. Apoi se curăță și se taie felii. Într-o tavă, pe hârtie de copt, se așează într-un inel (sau într-o altă formă) câte un strat de felii de cartofi, apoi un strat de felii (nu prea groase) de mozzarella, încă un strat de cartofi și încă unul de mozzarella. Se dă la cuptor, la foc mediu, până se topește mozzarella.
Mușchiul se taie felii, nu mai groase de un deget.
Feliile se pun la prăjit în două linguri de ulei
Se întoarce când se pătrunde și se rumenește.
Între timp, cartofii s-or fi făcut. Se presară cu cubulețe mici de ardei gras roșu.
Într-o tigaie, punem untul clarificat, ceapa tocată foarte mărunt, muștarul clasic și muștarul boabe. La foc mic, le amestecăm bine, apoi punem fondul de vită.
După ce se omogenizează, punem smântâna dulce și amestecăm din nou.
Când s-au amestecat toate bine, după vreo 5 minute, scurgem sosul printr-o strecurătoare
Pe farfurie, punem cartofii. Peste ei feliile de mușchiuleț, peste care turnăm sosul de muștar.
Asta e. La mulți ani, mami :)
La multi ani mamei tale si multa sanatate!
Multumesc, puiul mamei! Deja mi s-a facut pofta:-))) @Marius: Multumesc pentru urari!
La multi ani mamei tale!
Da' nu-i mai mare pacatul sa prajesti bunatate de filet mignon in atata ulei? Ai incercat bucati mai groase, rumenite putin in tigaie si apoi gatite in cuptor, cateva minute, pana la medium? Intreb, s-ar putea sa n-am dreptate.
Deacord cu Mona. La cat de scump e muschiul de vita, e pacat sa-l prajesti in atata ulei.