Friptură simplă de mistreț

18.05.2011 0 comentarii
  1. Săptămâna trecută ne-a vizitat domnnul Sorin Grumăzescu. Care n-a venit singur, ci cu 4 kilograme de pulpă și mușchi de mistreț. După bucuria revederii (și cu Sorin, dar și cu mistrețul), m-am apucat de treabă, căci mistrețul se cere iubit și grijit cu atenție și migală :)

    Ingrediente pentru baiț

    • o jumătate de țelină
    • 2 morcovi
    • 2 rădăcini de pătrunjel
    • 2 cepe
    • 6-8 căței de usturoi
    • o linguriță de boabe de piper
    • o lingură de boabe de ienibahar
    • o lingură de boabe de coriandru
    • o foaie de dafin
    • 1 lingură de cimbru tocat
    • oțet, sare

    Ingrediente pentru friptură (în afară de carne, desigur)

    • 2 morcovi
    • 10-12 căței de usturoi în coajă
    • 2 cepe
    • 8 cuișoare
    • 2-3 căni de vin
    • 1 jumătate de cană de ulei
    • 1 cană de apă

    Rețetă

    Baițul l-am învățat de la Mircea Groza. Am curățat legumele și le-am fiert împreună cu condimentele. Țelina, ceapa, morcovii, pătrunjelul le-am tăiat bucăți. După ce le-am dat într-un clocot, am lăsat fiertura să se răcească. Am pus apoi sare și piper cât să fie un pic sărat și un pic acru. Am pus bucățile de carne printre legume, le-am acoperit bine și le-am dat la frigider pentru 3 zile. Când am scos carnea din baiț, arăta așa:

    Friptura de mistret - carnea se tine in bait 3 zile

    Am lăsat carnea pe masă, să ajungă la temperatura camerei (baițul nu mi-a mai trebuit).  Între timp, am pregătit cățeii de usturoi (nu i-am scos din coajă), am tăiat morcovii rondele, iar cepele le-am tăiat în jumătăți și am înfipt cuișoare în ele.

    Friptura de mistret  - cuisoarele se infig in ceapa

    În cratița mea magnifică am pus un pic de ulei, apoi am prăjit bucățile de carne un pic pe toate părțile, cât să prindă o crustă.

    Friptura de mistret - carnea se prajeste in ulei

    Apoi am pus într-o tavă mare 1 cană de vin, o jumătate de cană de apă și o jumătate de cană de ulei. Am pus carnea și, printre bucățile de carne, am pus morcovii, usturoiul și ceapa cu cuișoare.

    Friptura de mistret  - carnea se da la cuptor cu ulei, vin,apa si legume

    Am acoperit totul cu folie alimentară și am dat la cuptor, la foc mediu, cam o oră. După ce-a trecut ora, am scos folia, am pus restul de apă și am dat din nou la cuptor. Din 15 în 15 minute am stropit carnea cu restul de vin, pe toate părțile, până s-a rumenit bine și s-a pătruns. Apoi am scos carnea.

    Poate ar fi trebuit să fac un decor special. Însă am preferat să v-o arăt exact așa cum a fost și cum am mâncat-o cu prietenii aseară, fără brizbrizuri, doar cu murături.

    Friptura de mistret

    Poftă bună :)

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: Andrei Crivăț