Humus

25.02.2010 7 comentarii
  1. Humus este una dintre cele mai populare mâncăruri din Orientul mijlociu, cu toate că se pare că datează doar din secolul 18, din Damasc.  Oricum, e una dintre rețetele mele favorite.

    Se poate face într-o mulțime de feluri, în funcție de gust. La bază, humusul are năut, tahini (pastă de susan), ulei de măsline, suc de lămaie, sare și piper. Mie însă îmi place să adaug tot felul de minuni în el. Ca mai jos.

    Ingrediente

    • 500 gr boabe de năut
    • 2 linguri de tahini (pastă de susan)
    • 2 căței de usturoi
    • 1 ceapă mică
    • 1 lămâie
    • 2 lingurițe amestec de condimente pentru falafel*
    • sare, piper, boia dulce


    *în mod normal, folosesc chimen măcinat. Dar am găsit la un magazin arăbesc acest amestec de chimen, coriandru, nucșoară și alte minuni. Mirosea foarte bine, așa că am "riscat" să-l folosesc și nu mi-a părut rău.

    Năutul l-am cumpărat de la un Plafar. L-am ținut în apă de dimineața până seara, cam 12 ore. Apoi l-am spălat, l-am pus la fiert până s-a înmuiat, fără să de distrugă boabele.


    După care l-am făcut piure


    Am pus două linguri de pastă de susan. Pe aceasta o găsiți la magazine arăbești sau la unele hypermarket-uri. Eu am găsit în Cora.


    Am turnat ulei de măsline, cam cât o ceașcă mică


    Am adăugat amestecul de condimente de care vă spuneam


    Am pus usturoiul zdrobit și ceapa foarte, foarte mărunt tocată, am stors o jumătate de lămâie, am amestecat totul până s-a omogenizat, am pus sare și piper după gust și puțină boia dulce, cât am luat între degete. Am amestecat din nou. A mers de minune ca garnitură la niște chiftele, a căror poveste v-o spun altă dată.


    Poftă bună :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • puiutu

    eu n-am mancat niciodata humus....

    25.02.2010
  • Oanita

    Reteta e geniala, eu am incercat-o si e super. Cineva mi-a vandut un pont care ar putea fi util, dar e groznic de enervant si iti ia foarte mult timp, si anume sa indepartezi invelisul de pe boabele de naut; oricum multe dintre ele cad la fiert. Astfel pasta va fi foarte fina. Nu am incercat dar face sens. Trebuie sa ai o rabdare de fier. Un pic de boia de ardei iute poate fi un 'touch' special.

    25.02.2010
  • andrei crivat

    @puiutu pai sa remediem cat mai curand aceasta deficienta :) @oanita: si eu scot pielitele. Ies foarte usor daca, dupa ce fierbi nautul, cat e fierbinte torni apa rece peste ele. si ies foarte usor :)

    25.02.2010
  • Rada

    si unde gasesti magazine arabesti in cluj pentru condimente?

    25.02.2010
  • andrei crivat

    @Rada - pe baritiu, vizavi de UPC :)

    26.02.2010
  • AMARILIS

    am facut si eu humus,gustul si aspectul au fost la inaltime,dar am avut o alta problema ,nautul a fiert NU GREU ,FOARTE GREU cam 10 ore.

    21.03.2012
  • rosca

    dupa firbere dati nautul prin masina de tocat cu sita foate mica apoi mixxati cu ulei de masline

    15.11.2012
Autor: Andrei Crivăț