Legumele crucifere – vedete în numeroase studii recente
Dacă ar fi să vorbim despre o categorie de legume aparte, cu siguranţă acestea ar fi cruciferele. Cele mai bogate în vitamina A, C, K, mangan, proteine, acid folic şi fibre, legumele crucifere au fost în ultimii ani în centrul numeroaselor studii realizate de specialişti. Rezultatele au uimit o lume întreagă.
-
Care sunt cele mai cunoscute legume crucifere şi ce proprietăţi benefice au ele?
Varza, conopida şi broccoli sunt cele mai cunoscute 3 astfel de legume, dar li se alătură şi varza de Bruxelles, varza kale, hreanul, ridichile, măcrişul sau napii.
Se pare că varza de Bruxelles, de exemplu, are cea mai multă vitamina E şi vitamina B 1 dintre legume (9% din DZR, respectiv 15%), iar broccoli şi varza de Bruxelles conţin cei mai mulţi acizi graşi Omega 3 de origine vegetală.
Pentru a beneficia de toate proprietăţile acestor legume, este important să nu le gătim prea mult, ci să optăm pentru varianta crudă sau gătită la aburi.
Pe lângă avantajele ce rezultă din numeroasele minerale şi vitamine pe care le conţin, legumele crucifere au fost studiate îndeaproape de oamenii de ştiinţă. Se pare că compuşii lor nu doar că ar ajuta la ameliorarea unor afecţiuni, dar ar putea să fie de un real ajutor în tratarea cancerului. Bineînţeles, aceste cercetări sunt încă la început, rezultatele nu sunt validate oficial, însă întotdeauna ne putem inspira din aceste date atunci când ne îmbogăţim meniul cu anumite alimente.
Legumele crucifere ajută la scăderea estrogenului, un hormon ce creşte riscul de cancer
Numeroase tipuri de cancer (de sân, de ovare) sunt hormono-dependente, iar cel mai periculos în acest caz este chiar estrogenul. Atunci când ne confruntăm cu această dominanţă, tratamentele alopate pot fi completate sau înlocuite, în funcţie de caz, cu o dietă corespunzătoare sau suplimente naturale.
Printre cele mai întâlnite manifestări ale dominanţei estrogenice sunt obezitatea (în special cea abdominală), sâni şi ovare fibrochistice, tulburări de menstră, dureri de cap sau chiar cancer de sân.
Pe lângă indicaţiile medicului, dieta poate fi de un real ajutor şi în special legumele crucifere. Ele nu doar că reglează funcţionarea ficatului (responsabil şi el cu eliminarea estrogenului în exces), dar conţin foarte mulţi fito-estrogeni, compuşi cu sulf şi indole-3-carbinol care la rândul lor detoxifică organimul şi dau afară surplusul de estrogen. Ar fi de recomandat să consumi 3 porţii de legume crucifere pe zi, crude sau preparate la aburi.
Legumele crucifere ar putea scădea considerabil riscul de cancer
Da, deşi la început, studiile realizate până acum au demonstrat că legumele crucifere ar putea scădea riscul de cancer prin cel puţin două modalităţi.
O dată, prin acţiunea numeroşilor compuşi cu sulf, indole-3-carbinol şi alte fitochimicale şi a doua oară reducând considerabil stresul oxidativ.
O cercetare amplă publicată în Journal of the American Dietetic Association a demonstrat că mai mult de 70% dintre studiile efectuate au descoperit o legătură clară între legumele crucifere şi un risc scăzut de cancer.
Se pare ca legumele crucifere au proprietatea de a stopa dezvoltarea celulelor bolnave de la nivelul endometrului, colului, sânilor, plămânilor, colonului sau ficatului. Ba mai mult, o dietă bogată în legume crucifere, respectată pe o durată mai lungă de timp, scade şi riscul de cancer de prostată, spun alte studii.
Ne protejează împotriva inflamaţiei
Ştim deja cât de periculoasă este inflamaţia în corp. De la accentuarea unor afecţiuni ca astmul până la creşterea riscului de diabet sau boli cardiovasculare, inflamaţia este cea care “hrăneşte” boala. Studiile realizate până acum au arătat că o dietă bogată în peşte, legume crucifere şi de culoare galbenă scade considerabil inflamaţie.
O altă cercetare a demonstrat că o dietă săracă în crucifere, vin şi cafea, dar bogată în zahăr, cereale integrale şi carne procesată creşte riscul de inflamaţie în corp.
Precauţii
Ca oricare alt aliment benefic, supradozarea de legume crucifere are şi ea efectele ei negative. Astfel, se pare că prea multă varză kale creşte riscul de hipotiroidism. Astfel, cea mai bună soluţie ar fi să nu exagerăm şi să gătim un pic aceste legume pentru că prepararea termică scade riscul de hipotiroidism.