Musaca de cartofi

30.07.2015 34 comentarii

Da, știu, varianta corectă e mousaka. Doar că asta nu-i o mousaka clasică. Este musacaua de cartofi pe care o face mama mea, iar eu sunt topit după ea - e senzațional de gustoasă. Și în realitate e mult mai simplu de făcut decât de povestit despre ea :)

  1. Da, știu, varianta corectă e mousaka. Doar că asta nu-i o mousaka clasică. Este musacaua de cartofi pe care o face mama mea, iar eu sunt topit după ea -  e senzațional de gustoasă. Și în realitate e mult mai simplu de făcut decât de povestit despre ea :)

    Ingrediente

    • 700-800 gr carne de vită (eu am folosit pulpă de vițel)
    • 7-8 cartofi medii
    • 1 ceapă medie
    • 4 căței de usturoi
    • 1 cană bulion
    • 300 gr smântână
    • 150 gr cașcaval
    • 3 ouă
    • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
    • 1 lingură cimbru uscat
    • 1 legătură mărar verde
    • sare, piper

    Cum spuneam, am folosit pulpă de vițel (nu de vită)

    Musaca - folosim pulpa de vitel

    Am tocat-o bine, de două ori

    Musaca - carnea se toaca bine

    Am tocat ceapa și am zdrobit usturoiul, apoi le-am pus la călit în ulei (nu le-am prăjit)

    Musaca - ceapa se caleste in ulei

    Apoi am pus carnea tocată

    Musaca - in tigaie se adauga carnea

    Am amestecat și am lăsat-o până și-a schimbat culoarea, după care am pus o cană de apă.

    Musaca - carnea se fierbe 10 minute

    Am lăsat-o să dea în clocot, apoi am lăsat-o să fiarbă vreo 10 minute. După care am dat-o deoparte și am lăsat-o să se răcească. Când s-a răcit, am amestecat-o cu 1 cană de bulion (eu am avut de casă, dar puteți amesteca 2-3 linguri de pastă de roșii cu apă), cu o lingură de cimbru, cu sare și piper.

    Musaca - carnea se amesteca cu bulion, cimbru, sare si piper

    Cât s-a răcit carnea (amestecul trebuie să rămână zemos),  am curățat cartofii și i-am tăiat rondele de 4-5 mm, apoi am bătut smântâna cu cele 3 ouă.

    Musaca - smantana se bate cu ouale

    Și cu mărarul tocat mărunt

    Musaca - mararul se amesteca cu smantana

    Apoi a fost simplu. Într-o tavă, am pus mai întâi un strat din sosul de carne (cam o treime), peste care am pus un strat de rondele de cartofi.

    Musaca - se pune in tava un strat de carne apoi un strat de cartofi

    Apoi am mai pus o treime din amestecul de carne, un strat din smântână (jumătate), precum și jumătate din cașcavalul dat pe răzătoare.

    Musaca - se adauga smantana, cascaval, apoi carne, cartofi in straturi

    Încă un rând de cartofi, ultima treime din amestecul de carne, iar un strat de rondele de cartofi, a doua jumătate din amestecul de smântână și restul de cașcaval ras. Am acoperit tava cu folie de aluminiu, am dat-o la cuptorul încins, la foc mediu, cam o oră. Apoi am scos folia, să se rumenească.

    Musaca - la final in tava

    Nu știu să vă spun cât de gustoasă a fost. Sunt fericit că am făcut mâncarea asta. Poftă bună :)

    Musaca - la final in farfurie

    NOTĂ - în cazul în care folosiți o tavă mare, să măriți cantitatea de ingrediente, ca să vă ajungă

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

codul de validare
  • Dragos

    pare simpla si gustoasa aceasta musaca. cred ca o voi incerca cat de curand. spor&umor!

    26.05.2010
  • ama

    vai ce dor mi-ai facut de reteta asta. si pe la noi asa se face, dar parca tare demult nu mi-a trecut prin cap sa refac si eu bunatatea asta!

    26.05.2010
  • mariana

    E buna rauuuuuuuuuuuuuuuu

    26.05.2010
  • Zsolt Bodola

    Hehehe, si eu mi-am programat o musaka pentru sambata. Dar a mea va fi cu vinete. :)

    26.05.2010
  • Lush

    Mancarea mea preferata.

    31.05.2010
  • elena

    Arata extraordinar de bine musacaua ta!!! Astazi ii vine randul s-a o incerc:))))

    03.08.2010
  • Laura

    Helloooo. Super tare reteta cu amestecul de oua si smatana pus la mijlocul preparatului. Dar de ce asezi carnea ca si prim strat in tava? Nu se arde si se innegreste? Eu pun tot timpul cartofii! :-) ....ce greu e cateodata cand te grabesti...sa mai stai sa se raceasca carnea..:-(

    09.08.2010
  • andrei crivat

    @Laura nu se arde si nu se inegreste deloc, daca ai grija ca amestecul ala de carne sa ramana suficient de zemos

    10.08.2010
  • loredana

    buna !!! se poate folosi in loc de carne de vitel, amestec de carne tocata de porc si vitel sau vita ?

    20.10.2010
  • georgeta

    ooooo.....ce amintiri...cand eram copii si la cuptor se facea musakaua....acum copii mei disfruta de aceasta mancare,eu o fac si cu dovlecei sau vinete,uneori chiar ma aventurez si pun din toate cate un strat...ce zici e rau?

    21.10.2010
  • coca

    am sa incerc si eu nu am facut niciodata dar urmeaz

    11.08.2011
  • i m

    foarte frumos arata o sa incerc sa fac si eu

    14.08.2011
  • Georgiana

    si eu am facut-o si a iesit extraordinar de buna.....dar am facut-o din amestec de vita cu porc iar cartofii i-am prajit un pic inainte sa-i asez in tava

    16.10.2011
  • Realizare Magazin Online

    Deci, m-ai convins sa fac si eu pt prima oara musaca de cartofi. Urati-mi bafta! :)

    17.11.2011
  • Madalina

    O fac si eu tot pe asta. Arata bine rau

    06.12.2011
  • andrei alexandra

    mie nu prea imi place pentru ca carnea tocata are zgarciuri

    15.12.2011
  • Madalina

    Buna! Vreau sa va spun ca tocmai am scos musacaua din cuptor si am mancat o portie. A iesit excelent. Reteta este foarte buna si mi-a iesit si mie fff buna, desi eu nu prea am experienta in bucatarie! Foarte buna! Multumesc pt reteta!

    19.12.2011
  • hugianu daniela

    daniela germania.am sa incerc si eu astazi,poate imi ese.

    21.01.2012
  • alexandra

    e ok

    24.01.2012
  • minodora

    A fost foarrte buna dar si simpla!

    28.01.2012
  • GOGU

    Unde e USTUROIUUUUUUUULLLLLLLLLLLLLL???????????

    31.01.2012
  • carmen

    am sa incerc si eu

    06.02.2012
  • Victor

    Ma gandeam daca poate iesi ceva bun daca pun cartofi in loc de foi de aluat la lasagna. Cred ca ar iesi ceva de genu asta. Arata bine!

    06.02.2012
  • loli

    eu o fac cu piure e mai buna

    06.03.2012
  • nicol

    este forte buna incercati si o sa vedeti ce minunatie..

    22.03.2012
  • tina

    Sunt ani si ani decand ni am facuto.multimesc.ca existati.

    24.03.2012
  • CORNEL

    multumesc frumos pt reteta!a iesit super,am gatit pentru niste italieni,au ramas saracii cu gura cascata cand au vazut cum arata ce au in farfurie si sa nu mai spun de gust!exceptional!

    10.05.2012
  • Anca

    Deja sunt la a doua portIe

    20.06.2012
  • kiki

    Si eu acum am bagat la cuptor tava... fara cascaval ca nu am avut, sper sa fie buna si asa... multumim pt reteta!

    28.09.2012
  • stefanescu zina

    multumesc, incerc azi musacaua, insa in loc de smantana voi adauga iaurt, din motive dietetice; merge?

    14.10.2012
  • daniel cu cutitu

    eu am facut lasagna cu cartofi si a iesit excelent dar nu e la fel ca atunci cand folosesti foi de aluat:))

    17.11.2012
  • cristina

    Bravooo!!!! Foarte buna,foarte frumoasa prezentare! Multumesc!

    25.01.2013
  • monica

    eu am gatit acesta reteta. este extraordinara.

    10.02.2013
  • andree

    dar nu e mai indicat ca primul strat in tava sa fie de cartofi?eu asa pun!

    14.03.2013
Autor: Andrei Crivăț