O supă foarte simplă de fasole cu afumătură

18.01.2011 4 comentarii
  1. De multă vreme n-am mai făcut o zamă. Eu, recunosc, nu mă prea omor după supe și ciorbe, dar sunt câteva la care nu pot spune nu, printre care și supele sau ciorbele de fasole. Varianta asta de supă e cea mai simplă pe care o știu, se face rapid și îmi satisface cele mai critice gusturi, ca să folosesc un clișeu :)

    Ingrediente

    • 800 g fasole boabe (ca de obicei, eu am folosit fasole din conservă - 2 conserve)
    • 2 cepe
    • 4-5 căței de usturoi
    • 2 morcovi
    • 1 jumătate de țelină (sau una întreagă, dacă e mai mică)
    • 1 lingură de cimbru uscat
    • 1 linguriță de busuioc uscat
    • 1 linguriță de boia iute
    • 5-6 felii de kaizer afumat (opțional)
    • 2 căni de suc de roșii (de casă, de preferat)
    • 2 linguri de ulei
    • sare, piper

    Rețetă

    Am curățat morcovii, ceapa, usturoiul și țelina, apoi le-am dat la robot. După care le-am pus la călit, în oală, în cele 2 linguri de ulei.

    Supa de fasole cu afumatura - morcovii, ceapa, usturoiul si telina se toaca si se calesc in ulei

    După ce s-au înmuiat, am adăugat cam 1 litru și jumătate de apă

    Supa de fasole cu afumatura - peste legume se toarna apa si se da in clocot

    Când a dat în clocot, am adăugat fasolea, sucul de roșii, cimbrul, busuiocul și boiaua. Evident, am procedat așa pentru că am folosit fasole din conservă, gata fiartă. Altfel, ar fi trebuit să fierb fasolea de mai multe ori.

    Supa de fasole cu afumatura - se adauga sucul de rosii, fasolea, cimbrul, busuiocul si afumatura

    Tot acum am pus și feliile de kaizer afumat, pentru că îmi place gustul de afumat. Dar astea sunt opționale. Am lăsat să fiarbă toate cam 15 minute.

    Supa de fasole cu afumatura - supa de fasole se fierbe 15 minute

    De obicei, adaug în bol un strop de oțet și o lingură de smântână bună - dar nu toată lumea apreciază aceste adaosuri :)

    Supa de fasole cu afumatura - optional, se poate drege cu smantana si otet

    Poftă bună :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Dan C

    Io unu fierb legumele impreuna cu carnea si le fac pasta ulterior (doar legumele). Iar ca idee se poate pune si otet cu tarhon. Si ala merge de minune.

    18.01.2011
  • MamiStie

    Cum mai sa pui smantana in fasole? Eu nu am mai auzit pana acum de asa ceva. Ma ingrozisem ca pun unii fidea(melcisori) in ciorba de fasole, dar mi-am sis ca nu se poate.

    19.01.2011
  • andrei crivat

    eu INTOTDEAUNA pun smantana in supa si in ciorba de fasole. Asa cum pun si in ciorba cu perisoare, sau in cea de vacuta. Probabil e o chestie de gusturi. Cu fideluta, e drept, n-am auzit nici eu

    19.01.2011
  • cata

    in moldova se pune smantana la toate ciorbele,mai ales la cele cu afumatura.si la restaurante se aduce smantana intotdeauna.

    15.02.2011
Autor: Andrei Crivăț