Penne cu ton
Prietenii noștri Anca și Radu s-au căsătorit acum 3 zile. Să le dea Dumnezeu casă de piatră și copii mulți și sănătoși, să fie fericiți și să se iubească mult. Una dintre mâncărurile preferate ale Ancăi sunt aceste paste cu ton, iar rețeta asta îi este dedicată în întregime :)
-
Ingrediente (pentru 2 porții)
- 300 gr paste (eu am folosit penne rigate)
- 250 gr ton (din conservă, vă recomand să folosiți Rio)
- 500 ml pastă de roșii
- 5 căței de usturoi
- 2 lingurițe de oregano uscat
- 2 linguri de ulei de măsline rafinat (deci nu extravirgin)
- 2 linguri de parmezan ras (eu am folosit grana padano)
- sare, piper
Mai întâi, am pus într-o oală cam 700 ml de apă la fiert, cu puțină sare. Când a dat în clocot, am pus pastele și le-am lăsat să fiarbă 10 minute. Pe pachet scria 11 minute, dar mie îmi plac un pic mai tari, "al dente", așa că le-am lăsat mai puțin.
În cele 11 minute, am tăiat cățeii de usturoi feliuțe. Puteți pune mai mulți sau mai puțini, în funcție de cât de mult vă place usturoiul.
Apoi i-am pus la călit în două linguri de ulei de măsline.
N-am stat să se rumenească. După ce usturoiul s-a înmuiat, am pus tonul (am scurs zeama, am pus doar carnea peștelui)
Am amestecat bine apoi am pus pasta de roșii și oregano. Trebuie musai pusă o pastă groasă și nu suc de roșii, care-i prea apos.
Am lăsat la fiert 8 minute (cam atât mai aveau pastele de fiert)
Când pastele s-au făcut, le-am scurs, dar nu le-am spălat (pastele fierte nu se spală).
Am pus peste ele sosul, am amestecat bine de tot cu o lingură de lemn, apoi am pus paste în farfurie, iar peste ele am pus o lingură bună de grana padana rasă
Astea sunt pastele preferate ale Ancăi, iar eu le-am făcut cu mult drag pentru ea.
in mod normal, aceste paste ar merge minunat cu orice whisky fructat. dar pentru ca e vorba de un eveniment (hopefully) unic in viata, reduc optiunile la singurul whisky galez din lume si sar direct un Penderyn Single Cask Port Wood Edition. Casa de piatra si single malt-uri de prestigiu!
Foarte bune mi-au iesit. Multumesc pt idee!
am facut ceva de genul asta acum 2 saptamani, dar o sa fac zilele urmatoare varianta asta ca suna mai bine
Eu din cate stiu tonul merge mai bine cu ceapa decat cu usturoi (cel putin cam asa e pe la italieni). Dar o sa incerc si varianta asta...
@helen Witchie - foarte mult ma bucur ca ti-au placut :) @marius - da' in varianta ta ce era diferit ? @Nero - nimic nu te impiedica sa pui si 2-3 fire de ceapa verde tocate marunt. :)
O reteta delicioasa, am incercat-o si eu odata. Cu adevarat buna, in special pentru cei care iubesc tonul.
Este o reteta foarte buna. Fac o reteta asemanatoare, dar la sfarsit, dupa ce pun pasta de tomate si o las sa scada un pic, adaug si o cutiuta de smantana si ii mai trag un clocot aprox 5 min..abosolut delicios!!! :D
Delicioase pastele cu ton! Ca o varianta, se pot adauga cu succes masline negre feliate, capere si, daca va place mai picant, fulgi de ardei rosu iute. O alta varianta de sos pentru paste cu ton: Intr-un pic de ulei de masline plimbati un catel de usturoi, zdrobit in vestmantul sau (necuratat), pana se rumeneste, scoateti-l adaugati o ceapa taiata marunt, caliti-o un pic, adaugati tonul si caliti-l si pe acesta iar aproape de sfarsit (cu un minut inainte sa scurgeti pastele) adaugati 300 ml smantana (dulce, ca sa fie reteta a la carte, dar iese bun si cu smantana noastra romaneasca) si o lingura de parmigiano sau grana padano. Adaugati sosul peste paste si pofta buna!
As putea folosi in loc de ton bacon?
hmm....in cateva minute sunt gata ,sa vedem..am incredere in reteta ta!:)
Magic !
Ce are uleiul extravirgin?
Bune
Interesanta reteta,dar trebuia sa treci peste detaliile cu prietenii k sincer asta chiar nu interesa pe nimeni!