Rață pe varză

08.11.2010 4 comentarii
  1. Vineri seara m-a sunat Julius și m-a întrebat cum se face varza. Fără carne, fără nimic, doar așa - varză. Moment în care mi-am dat seama că sunt o grămadă de mâncăruri foarte simple și foarte, foarte obișnuite pe care nu le-am făcut niciodată. Așa că am început cu varza. Și ca să nu se plictisească, am pus și niște piept de rață peste ea.  Sigur, în mod obișnuit rețeta asta se face cu bucăți variate de rață, nu doar cu piept, dar asta contează mai puțin :)

    Ingrediente (pentru 4 porții)

    • 700 g piept de rață cu piele, fără os
    • 1,5 kg de varză (de preferat varză murată, dar eu n-am avut)
    • 2 linguri de boia
    • 2 linguri de mărar tocat
    • 2 linguri de cimbru tocat
    • 2 linguri de oțet (dacă n-aveți varză murată)
    • 10-12 căței de usturoi
    • 100-150 ml suc de roșii
    • 4-5 linguri de ulei
    • sare, piper

    Rețetă

    Am tocat varza mărunt (la robot, că n-am avut răbdare s-o tai cu mâna). Am tăiat cățeii de usturoi și i-am amestecat în varză. Într-o oală mai mare, am pus uleiul, apoi am pus varza. La foc mediu, am călit-o, amestecând într-una, până a început să se înmoaie. Am pus apoi boiaua.

    Rata pe varza - varza se toaca si se caleste in ulei, apoi se amesteca cu boia

    Am amestecat din nou, am pus cimbrul și mărarul, oțetul și sucul de roșii, sare și piper. Și iar am amestecat bine.

    Rata pe varza - se adauga in varza otet, usturoi, marar, cimbru si suc de rosii

    Am pus apoi cam jumătate de cană de apă și am dat oala la cuptor, tot la foc mediu. Am ținut-o vreo oră, poate mai bine - important e să scadă de tot zeama. Cam din 15 în 15 minute am scos oala și am amestecat în ea, ca să se gătească uniform.

    Când a mai rămas puțină zeamă în oală și am estimat că așa, cam în jumătate de oră e gata, m-am apucat să prepar pieptul de rață. Pe partea cu pielea am făcut niște crestături. Într-o tigaie am încins o lingură de ulei (nu e nevoie de mai mult, lasă și pieptul grăsime), apoi am pus piepturile de rață cu pielea crestată în jos.

    Rata pe varza - pieptul de rata se cresteaza pe partea cu pielea si se pune in tigaie

    Le-am lăsat 3 minute, după care le-am întors.

    Rata pe varza - pieptul de rata se prajeste 3 minute pe fiecare parte

    După alte 3 minute, am scos oala din cuptor și am pus piepturile de rață peste varză.

    Rata pe varza - pieptul de rata prajit se pune peste varza din cuptor

    Am mai lăsat oala în cuptor încă 30-35 de minute. După vreo 15 minute, am scos oala, am întors piepturile ca să se rumenească pe ambele părți și am amestecat varza, să nu se ardă.  La final, am pus varza pe farfurie și peste ea am pus pieptul de rață tăiat felii.

    Rata pe varza - pieptul de rata se feliaza si se pune peste varza calita

    Varza a fost foarte bună, deși mi-aș fi dorit să iasă un pic mai acră. Data viitoare sper să găsesc varză murată. Iar rața... cu modestie vă spun, rața a fost perfectă. Fragedă, suculentă și îmbibată de arome. Poftă bună :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • m3bis

    uffff

    08.11.2010
  • MamiStie

    yamm! Pare delicioasa, dar, pentru aspect, propun sa ai mai multa rabdare si sa o tai fideluta din cutit. Si varza dulce poti sa o acresti cu sare de lamaie diluata in cana aia de apa. E mai buna decat cu otet. Vezi ce mai faci bun ca nu mai am inspiratie! RPD!

    09.11.2010
  • Margot

    cei 10-12 catei de usturoi unde se regasesc?

    22.11.2010
  • andrei crivat

    Margot, sunt un cascat. Am uitat sa scriu - se toaca si se amesteca in varza. O sa completez acum, multumesc pentru observatie

    22.11.2010
Autor: Andrei Crivăț