Restaurant Yugoslavia, Timișoara

27.04.2010 14 comentarii
  1. Restaurantul Yugoslavia din Timișoara nu-i un restaurant pentre oricine. E mic, ascuns, discret, e greu de găsit. Nu prea ai cum să ajungi acolo din întâmplare, numai dacă te duce cineva care a mai fost. Pe mine m-a dus Mile Cărpenișan - sârbul știa tot felul de locuri din astea ascunse și fermecătoare, prin toată lumea.

    Yugoslavia e un restaurant al unui nostalgic. Nu-l cunosc pe patron,  l-am văzut o singură dată - dar precis că e un nostalgic. Pentru că tot locul ăla mustește de amintirea altor vremuri, a unor vremuri când Serbia, Bosnia, Croatia, Muntenegru si celelalte erau o singură țară mare și puternică - Iugoslavia.

    Restaurant Yugoslavia Timisoara - sigla

    E la subsol, ferit de priviri ale prezentului. E micuț, dacă intră 30-40 de oameni. Oamenii ăia nu caută volume mari de clienți. Ei caută să-i facă să se simtă bine pe cei care au aceleași nostalgii ca și ei.

     Restaurant Yugoslavia Timisoara - intrarea

    În toate colțurile se vede că oamenii ăia își asumă cu mândrie (chiar cu aroganță, aș îndrăzni) faptul că ei sunt iugoslavi și sârbi.

    Restaurant Yugoslavia Timisoara - plan general

    Șervețelele sunt în culorile steagului.

     Restaurant Yugoslavia Timisoara - servetele

    Iar pe perete, tronează poza președintelui iugoslav căruia ei îi simt lipsa și nu se sfiesc să afirme asta - Josep Broz Tito

     Restaurant Yugoslavia Timisoara - tabloul lui Josep Broz Tito

    Lângă tablou, e un mare steag iugoslav, cu steaua comunistă în mijloc.

     Restaurant Yugoslavia Timisoara - steagul iugoslav

    De ce vă dau toate aceste detalii legate de ambient, când pe voi vă interesează detaliile legate de mâncare, prețuri, igienă, servire ? Pentru că Yugoslavia e un fel aparte de restaurant. Nu urmărește neapărat succesul la publicul larg, mai degrabă urmărește ca cei cu nostalgii similare (și în Timișoara sunt mulți sârbi) să aibă un loc unde să se simtă ca acasă. Și mai ales să mănânce bun ca acasă. Atmosfera și interiorul îți imprimă în piele aroma vremurilor de care le e dor. Unde mai pui că în fiecare vineri vin lăutari din Novi Sad, care cântă dumnezeiește...

    El e gospodin Sandu. Nu lucrează în fiecare zi, dar e păcat să mergeți acolo și să nu-l prindeți. La prima vedere, nu e foarte prietenos. Își face treaba și atât. Dar încet încet, dacă-l provoci un pic, începe să-ti povestească tot felul de snoave, de la noi sau de pe la ei, sau cu clienți care nu i-au plăcut. După care îți spune pe un ton confidențial: "Gospodine, azi avem dunja, abia adusă de la Novi Sad". Sau loza, sau caisia. Și o spune cu atâta drag, încât nu-l poți refuza. Dunja e o țuică de gutui, loza e o țuică din struguri (un fel de tescovină) iar caisia (care e delicioasă) e, evident, din caise.

     Restaurant Yugoslavia Timisoara - Sandu ospatarul

    Iar când începe să-ți explice Sandu cum e cu mâncărurile, să te ții. Că nu mulți pricep care-i diferența între o pljeskavica și o plejskavica gurmenească. Sandu ți le explică așa cum le-ar mânca - cu multă poftă. Aproape imposibil să nu salivezi când îl auzi.

    Și dacă tot am ajuns la mâncare, la Yugoslavia e un meniu tipic sârbesc. Și când spun asta, nu mă refer la felurile de mâncare (evident că într-un restaurant care se cheamă Yugoslavia n-o să mănânci pizza sau mai știu eu ce minuni culinare vestice, ci feluri tradiționale) ci mă refer la cantități. Sârbii mănâncă un pic altfel decât noi. Meniul lor e bazat, scurt, pe carne. Dar în câte feluri știu s-o prepare...

    E păcat să mănânci la un restaraunt sârbesc și să nu-ți ungi carnea, cam orice ar fi ea, cu kajmak. Cum îi spune numele, e vorba de caimacul care se face pe lapte, când îl fierbi. Ei îl strâng, îl bagă la frigider și il folosesc ca pe un fel de smântână, doar că are un gust specific care se potrivește de minune cu felurile pe bază de carne tocată.

     Restaurant Yugoslavia Timisoara - kajmak

    Micii sârbești (ćevapi) sunt diferiți de micii noștri. Dincolo de faptul că se fac dintr-un amestec de cărnuri atent proporționat (vita cu porc, de obicei) sunt mai subțiri (cam cât un deget). Și mai mulți. Sârbii nu vând micii la bucată, ci la porție. În general, porția are 10 mici.

     Restaurant Yugoslavia Timisoara - mici sarbesti cevapi

    La Yugoslavia au și un piept de pui umplut cu ciuperci de toată minunea, Că totuși poate nu toată lumea vrea porc.

     Restaurant Yugoslavia Timisoara - piept de pui umplut

    Am lăsat la urmă felul de mâncare care mie mi-e cel mai drag, cât ar fi el de neindicat pentru sănătate. Pljeskavica cu kajmak. Și sincer vă spun, la Yugoslavia are același gust de senzație pe care îl găsești la Beograd, sau oriunde prin Serbia. Atât de mult îmi place, încât am furat și noi rețeta.

     Restaurant Yugoslavia Timisoara - pljeskavica cu kajmak

    Sigur că sunt și multe alte feluri de mâncare la Yugoslavia (nu pot încheia articolul fără să menționez gustosul cotlet Karađorđe, absolut musai de încercat). Dar nu poate un stomac de om să le cuprindă pe toate într-o singură vizită. Om mai trece pe la oamenii ăștia și altă dată :)

    Și ca să spunem o vorbă și de prețuri - cele trei mâncăruri prezentate azi de noi sunt undeva pe la 24-26 de lei fiecare. O bere Gosser e pe undeva pe la 6 lei.

    Restaurantul Yugoslavia mi-a plăcut mult. Vi-l recomand cu multă căldură. E genul meu de loc - micuț, discret, curat, cu mâncare senzațional de bună. Atmosfera și ospătarii au un mod de aparte de a te face să te simți între prieteni. Și puteți merge să vă covingeți pe str. Prot. George Dragomir, nr. 9 (fostă Turgheniev), vizavi de hotelul Perla 4. Nu, n-au pagină de internet.

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Dragos

    fain. imi place ca la Yugoslavia ii preocupa mai mult "sufletul" clientului si incearca sa aduca un petec de culoare sarbesc in griul de restaurante care au acelasi meniu si cauta doar cat mai multi clienti. se pare ca e un loc unde mergi sa impartasesti o experienta culinara nu doar sa te hranesti. cand o sa dau pe la timisoara promit sa caut restaurantul. spor&umor!

    27.04.2010
  • Daniel

    Chiar e misto, mancare foarte buna

    27.04.2010
  • Alex

    In Cluj unde se gaseste o Pljeskavica buna ?

    27.04.2010
  • eBucataria

    Alex, in cluj n-am idee sa existe pe undeva.

    27.04.2010
  • C

    La politici ?i nostalgii s

    28.04.2010
  • Claudiu

    Trebuie sa trec pe acolo cand vin in Timisoara. Mancarea sarbeasca e febletea mea. Sunt din Deva dar am terminat facultatea in orasul de pe Bega. Cred c-am mancat tone de "Pljeskavica" in perioada studentiei si nu ma saturam de ea :).

    12.05.2010
  • ramona

    Cele mai bune chestii la gratar ,din oras,aici le gasiti.Atmosfera e ceva parte si chiar daca nu esti sirb,tot ajunge sa-ti placa.Calitatea produselor exceptionala.Recomand cu caldura.

    21.05.2010
  • Robert

    Am fost acolo de mai multe ori. Faina mancarea iar portiile uriase. Plescavita si snitelul Karageorge - favoritele mele.

    20.07.2010
  • tya

    hiiiiihiii . bunnaa . mamaa` e bucatarul` "sef" , de la restaurantul` acesta. totul e pregatit cu mare drag , iar angajatii isi fac foarte bine treaba. din pacate Sandu` numai lucreaza la acest restaurant , dar a ramas in schimb colega lui , care e chiar foarte buna. mancarea e de nota 10 observ din cate ziceti voi pe aici , nu neg [-x , mama face o mancare prea buna . patronul` e chiar de treaba , si e intelegator. angajatii` va asteapta la acest restaurant sa degustati deliciile culinare si bauturiile :). prea fain !

    20.03.2011
  • liubinko

    este super restaorantul si o mancare, super beton....

    16.08.2011
  • Cristina

    Intr'adevar. mancarea e exceptionala de buna, deoarece este facuta de un bucatar pe masura, acest bucatar fiind mama mea si colegul ei care este noul patron al restaurantului. In fiecare vineri si sambata au muzica sarbeasca, live, Tamburasii de la Srptka Tarnija din Serbia. Nu vreau sa le fac reclama doar pentru ca mama mea lucreaza acolo, dar observand si comentariile anterioare, tin sa vad ca este un local apreciat pentru mancaruriile gatite in stil traditional sarbesc, si pentru atmosfera. Noi, va recomandam sa vizitati restaurantul si nu o sa va para rau ! Va asteptam cu drag !

    10.03.2012
  • Cora

    Merita sa mananci la acest restaurant. Eu am fost acolo de cateva ori si .. acolo vreau sa merg si zilele astea, invitandu-mi cativa prieteni. Cine pleaca de acolo si spune ca nu a mancat bine... insemna ca ori e italian (si vrea numai paste), ori e dus cu "pluta". Inclusiv servire buna. Pe Dl. Sandu nu l-am intalnit niciodata, dar in schimb am intalnit un alt domn care ne servea. Insa bucataria sarbeasca este f. buna si e pacat sa nu o cunosti. Dupa mine este mai buna decat cea ungureasca si mai sanatoasa. Eu zic ca este pe gustul nostru. Si nu am intalnit pe nimeni care sa fi mancat acolo si sa nu fi laudat ceea ce a mancat. Mancarea este ca si in Serbia, adica foarte buna.

    03.10.2012
  • Cora

    Da, adevarat. Se preocupa de "sufletul" clientului. Acest restaurant nu trebuie sa-l eviti. Daca vei merge o data acolo, atunci sigur te vei intoarce, daca vrei sa mananci bine. Sincer. Multumesc de sfaturi.

    03.10.2012
  • Cristian

    Pute-ti sa incercati cu incredere si produsele noi din carne de vanat facute pe gratar sunt exceptionale ,cum ar fi pleskavita de mistret,mici de mistret si in special gulasurile de caprioara,mistret si iepure.Am fost acum cateva zile intr-o vineri cand erau tamburasi din Serbia si m-am simtit extraordinar de bine,canta super bine.

    27.03.2013
Autor: Andrei Crivăț