Supă-cremă de cartofi

16.03.2015 5 comentarii
  1. În copilărie, asta era de departe supa mea preferată. Eu nefiind, de altfel, vreun pasionat de zemuri - niciodată n-am fost. Dar pe asta o făcea mama ATÂT de bună, încât m-a cucerit definitiv. Unde mai pui că se face destul de ușor și de rapid.

    O rețetă pentru Unica

    Ingrediente

    • 8-10 cartofi medii
    • 1 ceapă
    • 2 morcovi (nu prea mari)
    • 2 țeline mici (din cele foarte mici, de fapt - dacă aveți țelină mai mare, puneți mai puțin)
    • 1 rădăcină de pătrunjel
    • 3-4 căței de usturoi
    • 200 g smântână
    • 2 gălbenușuri
    • 2-3 felii de pâine, pentru crutoane (opțional)
    • 1 legătură de pătrunjel verde

    Rețetă

    Mai întâi, am făcut crutoanele. Am tăiat coaja a două felii de pâine, apoi le-am tăiat în cubulețe și le-am stropit cu un pic de ulei.

    Supa crema de cartofi - painea pentru crutoane se taie cubulete

    După care le-am băgat la Vitacook, 3-4 minute la 200 de grade.Le-am scos și peste ele am pus puțin unt. Fierbinți fiind, untul s-a topit și a intrat în ele.

    Supa crema de cartofi - crutoanele se prajesc la cuptor si se amesreca cu unt

     

    Apoi am pus toate legumele la fiert, în apă cu puțină sare.

    Supa crema de cartofi - cartofii, telina, patrunjelul, ceapa si usturoiu se pun la fiert

    Când s-au fiert bine, am strecurat zeama (fără s-o arunc!)

    Supa crema de cartofi - cand legumele au fiert, se strecoara supa

    Apoi am pasat legumele fierte. Puteam folosi blenderul, ar fi fost mai simplu, dar mie îmi place să simt bucățele de cartofi și țelină, așa că le-am pasat cu o sculă de făcut piure. Apoi am pus oala pe foc și am adăugat peste piureul de legume, câte puțin (să nu se facă cocoloașe) zeama în care au fiert legumele, păstrând deoparte cam 3 polonice.

    Supa crema de cartofi - legumele fierte se paseaza apoi se amesteca cu supa strecurata

    După ce am adăugat toată zeama (mai puțin cele 3 polonice de care ziceam) am lăsat să dea în clocot, iar eu între timp am amestecat smântâna cu cele 2 gălbenușuri.

    Supa crema de cartofi - smantana se amesteca cu galbenusuri si cu zeama de legume

    După care am turnat peste ele cele 3 polonice de supă, tot puțin câte puțin, amestecând continuu, ca să nu se facă cocoloașe.

    Supa crema de cartofi - amestecul de smantana cu oua se adauga un supa

    Am turnat apoi acest amestec peste supa care clocotea, am mai lăsat două minute pe foc. După care am scos supă într-un bol, am presărat în ea pătrunjel verde tocat mărunt și am pus crutoane.

    Supa crema de cartofi - se serveste cu crutoane si patrunjel verde tocat

    Nu-mi iese chiar ca a mamei, recunosc - dar tot am mâncat 3 boluri unul după altul.

    Poftă bună :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

codul de validare
  • albinuta

    arata delicios, desi nu sunt fan inrait cartofi...as incerca-o

    10.04.2011
  • Adelina Radu

    Diseara o incerc, neaparat!

    11.04.2011
  • Liliana

    Usor de facut si cred ca este gustoasa.De retinut!

    11.04.2011
  • Nona

    Imi place ideea. Sigur am sa incerc. Cu anumite modificari, pentru regimul meu. Dar arata splendid.

    24.04.2011
  • Dirlea Emanuela Ariana

    O sa incerc,dar fara ouo . Cred ca va iesi mult mai buna , fara suparare !

    22.11.2012
Autor: Andrei Crivăț