Vițel cu usturoi și ceapă verde
Mi-am dorit să încerc o rețetă culeasă din cartea electronică cu rețete chinezești, publicată de Radu Popovici - usturoi cu vițel. Însă pentru că n-am avut la îndemână toate ingredientele, am făcut cu ce mi-a fost pe-aproape. Am înlocuit unele ingrediente, am renunțat la ce n-am avut. A ieșit atât de bună mâncarea asta, încât o dedic prietenilor de la Unica.
-
Ingrediente (pentru 2 porții)
- 400 g vrăbioară de vițel
- 6-8 căței de usturoi
- 1 lingură de fulgi de ardei iute (sau 2-3 ardei iuți)
- 50 ml vin alb sec
- 2 linguri sos soia
- 150 ml fond de vită (despre fond de vită am scris aici)
- 1 lingură de amestec 5 arome
- 2 fire de ceapă verde
- 2 linguri de ulei
- orez basmati, ca ganitură
Rețetă
Astea mi-au fost bucăție de vrăbioară. Le-am bătut cu un ciocan de bucătărie, apoi le-am tăiat în fâșii înguste, de jumătate de centimetru, perpendicular pe fibră.
Am încins o tigaie mai mare (un wok), apoi am pus uleiul. Am pus usturoiul (zdrobit și frecat cu puțină sare) și fulgii de ardei iute (puteam pune și ardei iuți întregi).
Am amestecat bine și, după câteva secunde, am adăugat fâșiile de vițel. Am dat focul tare.
Le-am lăsat un pic, amestecându-le, până au început să-și schimbe culoarea. Apoi am adăugat vinul.
L-am lăsat să clocotească un pic, până a scăzut la jumătate, după care am pus fondul de vită. Am pus și amestecul de 5 arome.
Am lăsat să fiarbă până sosul a scăzut aproape de tot. Am adăugat cepele verzi, tăiate în bucăți mai mari, pe diagonlă.
Am mai lăsat cam 30 se secunde, timp în care am amestecat în tigaie. Cât timp fierbea carnea în tigaie, am făcut un orez basmati simplu (o jumătate de cană de orez, o cană de apă) care, presărat cu fulgi de ardei iute, s-a dovedit o garnitură excelentă.
Poftă bună :)
Super delicios ! :D