Ce să torni la rădăcina brăduţului

23.12.2010 0 comentarii
 1. de Adrian Poenaru

  Cine a fost cuminte şi a participat la concursul Singer a câştigat. Andrei a învăţat o poezie nouă şi a primit în dar rulouri de viţel în bacon. Restul grădiniţei din ebucătăria noastră au pus-o de-o scenetă şi au fost răsplătiţi care cu pui tandoori masala, care cu somon cu sos de ceapă şi castraveți, care cu ouă coapte în pâine.

  Doar eu încă stau în pivniţa mea, repetând de zor varianta proprie la „Moş Crăciun cu plete dalbe”, adică:

  Moş Crăciun cu nasul roşu
  Se clatină printre nămeţi
  Şi le-aduce grade multe
  La fetiţe şi băieţi.

  Şi mă tot gândesc la ce mi-aş dori sub brad, adică o listă scurtă cu cele mai nobile băuturi prezentate peste an, pe care vă doresc (şi vă îndemn) să ajungeţi să le gustaţi.

  Încep exploziv cu Ardbeg Supernova, un whisky scoţian din Islay care e un adevărat monstru de peatiness (afumare cu turbă). Pe lângă el, majoritatea whisky-urilor „turboase” din Hebride sunt nişte lichioruri delicate. Cunoscătorii spun că gustul Supernova e cum îi spune şi numele: deflagraţia unui câmp de turbă pe limba unui amator cu vagi porniri masochiste.

  Pentru poziţia a doua, nu aş pleca din tărâmurile majestăţii sale, ci aş face o haltă de hidratare în Cardiff. Cine ştie, poate-poate dau acolo de Doctor Who, care să mă invite la un pahar de Penderyn, un whisky ce rade cam tot pe la concursurile de single malt-uri, deşi nici nu a împlinit zece anişori de când e produs. Din colecţia casei, mi-aş pune barbă albă de Moş pentru o sticlă de Penderyn Single Cask Port Wood Limited Edition, pe care Jim Murray, autorul Bibliei Whisky-ului, îl consideră cel mai bun single cask whisky din lume în anul ce-i pe ducă.

  Cum Moş Crăciun nu e mogul, doar o sticlă îl rog să-şi mai pună în sac pentru mine. Îl las pe el să aleagă expresia, tot ce-mi doresc e să scrie pe etichetă Kelt, singurul coniac învechit pe vapor, după o veche tehnică franţuzească. Apoi mă duc să-mi repet cântecelul, că de-o fi pe placul Moşului, sigur pe etichetă, lângă Kelt, va scrie şi Petra.


   

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro