Chec cu nucă şi cacao

29.10.2017 0 comentarii

Blat simplu de preparat, cacao aromată şi bucăţele de nucă prăjită înainte – secretele unui desert, simplu, dar atât de gustos: chec cu nucă şi cacao!

  1. Ingrediente

    10 ouă
    300 g zahăr tos
    1 pliculeţ zahăr vanilat
    1 ceşcuţă apă rece
    16 linguri ulei
    16 linguri făină
    coaja de la 1 lămâie
    1 plic amoniu pentru prăjituri
    zeamă de lămâie
    1 linguriţă cacao
    2 linguriţe esenţă de rom
    nuci tăiate mărunt şi coapte în prealabil

    Mod de preparare

    Spală ouăle. Separă albuşurile de gălbenuşuri.

    Unge cu zeama de la o felie de lămâie vasul în care vei bate albuşurile. Acest truc va face aluatul mai pufos.

    În castronul în care vei pune gălbenuşurile, presară un vârf de cuţit de sare.

    Bate albuşurile spumă, întâi singure 2-3 minute, după care poţi începe să adaugi treptat 300 g zahăr tos. Între timp, amestecă şi pliculeţul de zahăr vanilat.

    Pentru ca spuma să fie mai tare, iar zahărul să se topească mai bine în tot acest timp adaugă treptat şi 1 ceşcuţă cu apă rece.

    Separat, amestecă gălbenuşurile cu 16 linguri de ulei, adăugate tot treptat, până compoziţia devine ca de maioneză.

    Când cele două compoziţii sunt gata, se amestecă: gălbenuşurile se toarnă peste amestecul de albuşuri, bătând în continuu.
    După, pune în ploaie, treptat, 16 linguri de făină.

    La final, adaugă coaja de la 1 lămâie, 1 pliculeţ de amoniu pentru prăjituri dizolvat în prealabil într-o ceaşcă cu zeamă de lămâie. Toarnă peste compoziţia de chec şi amestecă încă un pic.

    Deşi mulţi folosesc bicarbonatul de sodiu, amoniul fragezeşte mult mai bine. De asemenea, amoniul poate fi dizolvat şi în oţet, deşi este de preferat zeama de lămâie.



    Când este gata, jumătate din această compoziţie se pune într-un alt castron. Adaugă acolo 1 linguriţă de cacao, amestecă şi mai adaugă 2 linguriţe de esenţă de rom.

    Ia două forme de chec sau cozonac (checul va creşte destul de mult, aşa că sunt potrivite şi formele de cozonac), unge-le cu ulei şi tapetează-le cu făină.

    Toarnă din compoziţia albă un sfert în fiecare formă. După aceea, un sfert din compoziţia cu cacao, adaugă o mână de nuci tăiate mărun, prăjite şi răcite în prealabil.

    Amestecă compoziţiile cu coada unei linguriţe.

    Apoi, pune ce a rămas din compoziţia albă, respectiv compoziţia neagră, amestecă din nou cu coada unei linguriţe, iar la final presară deasupra nucă.

    Bagă la cuptor şi lasă aproximativ 30-35 de minute. Aşază pe o planşetă de lemn şi pudrează cu zahăr farin.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro