Cozonac cu cacao, nucă şi rahat

05.04.2018 0 comentarii

La sărbători sau când ne dorim un dulce tradiţional, cozonacul este alegerea perfectă. Dintre toate variantele, ce ai zice de cozonac cu cacao, nuci şi rahat?

 1. Deşi obişnuim să credem că acest desert este specific românesc, există versiuni asemănătoare şi în Bulgaria (kozunak) sau Italia (panettone). De altfel, se crede că originea cozonacului este de găsit în Egiptul antic, iar mai târziu grecii au preluat reţetele egiptenilor, pe care le-au adaptat. Aşa a apărut şi cozonacul grecesc (plakous), varianta cu miere, stafide şi nucă.

  Dar pentru că tot mai bune sunt preparatele tradiţionale româneşti, iată o reţetă simplă şi foarte gustoasă de cozonac cu cacao, nuci şi rahat.

  Ingrediente

  ½ litru lapte călduţ
  2 cubuleţe drojdie
  1 cană zahăr (aproximativ 300 g)
  3 ouă
  ½ kg făină (cât cuprinde)
  1 vârf de cuţit de sare
  Esenţă de rom
  Coajă de lămâie, coajă de portocală
  Cacao
  ½ pachet de margarină sau unt
  Bucăţele de rahat
  Nucă mărunţită

  Mod de preparare

  Prepară întâi maiaua: amestecă drojdia cu 1 linguriţă de zahăr, puţin lapte cald, 1 ou întreg şi 1 linguriţă de făină. Amestecă până devine compoziţia ceva mai groasă, după care aşaz-o într-un lighean pe fundul căruia ai presărat puţină făină. Presară şi deasupra o linguriţă de făină, acoperă cu un prosop de bucătărie curat şi lasă 15 minute.

  Într-un alt vas, amestecă laptele călduţ (jumătatea de litru), un vârf de cuţit de sare, 1 cană de zahăr (aproximativ 300 g), coajă de lămâie şi de portocală şi ½ pachet de margarină sau unt (margarina va face aluatul mai fraged -topită în prealabil în puţin lapte cald).

  După aceea, începe să frămânţi aluatul. Separat, într-un lighean, se pune ½ kg de făină şi se adaugă treptat compoziţia de lapte de mai sus. Apoi, se pune şi maiaua şi se amestecă foarte bine. Dacă mai este necesar, se adaugă în ploaie făina şi se frământă bine până când aluatul se ia de pe mâini şi formează bule de aer.

  La final, se mai frământă cu două linguri de ulei călduţ. Se acoperă şi se lasă la crescut, circa 15-20 de minute.

  După ce a crescut, se împarte aluatul în două părţi.

  Aşază prima parte pe o planşetă pe care ai presărat făină. Întinde-o în formă rotundă, cu mâna sau făcăleţul, cum îţi este mai uşor, după care pune peste aluat bucăţele de rahat, nuci tăiate mărunt şi compoziţia de cacao.

  Aceasta se realizează din 2 linguriţe de cacao amestecate în prealabil cu o linguriţă de lapte şi o linguriţă de zahăr, amestecat bine până devine o pastă, după care adaugă şi un pic de esenţă de rom. Pune compoziţia de cacao peste aluat, bucăţelele de rahat şi nuci şi rulează.

  Aşaz-o apoi într-o formă de cozonac, unsă înainte cu ulei şi tapetată cu făină.

  Procedează la fel şi cu cealaltă bucată de aluat şi lasă-le la crescut în formele de cozonac alte 15-20 de minute.

  Când au crescut aproape cât forma sau chiar şi un pic mai mult, bate un gălbenuş de ou şi unge-le pe deasupra.

  Dă la cuptorul încins şi lasă aproximativ 45 de minute.
   

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro