DESTINAȚII CU GUST Taina afumării somnului de Dunăre la Mânăstirea Sf. Ana din Orșova

13.06.2018 0 comentarii

O specialitate culinară ce poate fi degustată de enoriași sau simpli turiști ce trec pragul Mânăstirii Sf.Ana de lângă Orșova este somnul de Dunăre afumat.

 1. În ultimul deceniu, sfântul lăcaș a devenit una dintre destinațiile turistice și ecleziastice atractive din Clisura Dunării, miile de turiști ce trec pe aici fiind impresionați atât de panorama fluviului și a munților în formă de piramide ce li se oferă cu dărnicie din tinda construită din lemn de stejar de jur împrejurul bisericii, cât și de ospitalitatea măicuțelor.
  Nu sunt pelerini care să fi ajuns aici și să nu fie invitați la prânz, unde se pregătește doar mâncare de post, cu dezlegare, din când în când, la pește.
   
  Printre rețetele culinare al căror secret este împărtășit și mirenilor interesați de gastronomia mănăstirească se află și cea care se referă la somnul afumat de Dunăre afumat cu rumeguș de fag.
   
  "Mai întâi se procură de la pescarii amatori, aflați cu zecile de-a lungul Dunării, un somn de 15-25 kilograme. Se curăță de solzi și se eviscerează. Se spală și se porționează în fâșii lungi. Acestea se țin trei-cinci zile într-un vas în care s-a preparat un ,,baiț' din sare — aceasta să fie din belșug — piper, foi de dafin, usturoi, ceapă și frunze de vișin. După ce sunt scoase din acesta, fâșiile de somn se lasă la zvântat două-trei ore și se pun în cârlige, la afumat, într-o afumătoare din cărămidă sau tablă, prevăzută cu un spațiu în care se așează un vas în care arde mocnit rumeguș de fag. Acest ,,tratament' trebuie să dureze cel mult trei zile, după care se scoate, se zvântă iar, se aplică un strat fin de boia roșie iute sau dulce, după preferințe, și se pune la păstrat', 'divulgă' măicuța Justina Popovici secretul preparării peștelui.
   
  Măicuța subliniază că peștele poate fi ținut și la congelator, situație în care poate fi consumat oricând, condiția fiind ca fâșiile să fie franjurate înainte de a se decongela complet.

  Sursa: Agerpres
   
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro