Dieta mediteraneană – principiile unui stil de viaţă sănătos

28.04.2015 0 comentarii

Specialiştii, şi nu numai, amintesc deseori despre beneficiile dietei mediteraneene. Stilul de alimentaţie al ţărilor din regiunea Mării Mediterane pare a fi unul mult mai sănătos decât al celorlalte popoare, susţin experţii care l-au studiat îndeaproape.

 1. Astăzi, părerea generală este aceea că dieta mediteraneană ar fi de fapt un stil de viaţă sănătos şi asumat, la care ar trebui să adere toţi acei care îşi doresc o viaţă îndelungată. 
   
  Cum s-au descoperit beneficiile acestui stil de viaţă? Se pare că totul a început după terminarea celui de-al doilea Război Mondial, atunci când Fundaţia Mayo a demarat un studiu pentru a determina cât de sănătoşi erau bărbaţii din mai multe ţări. 
   
  Specialiştii au analizat dietele şi sănătatea a 13.000 de bărbaţi de vârstă mijlocie din Grecia (inclusiv Creta), Statele Unite ale Americii, Japonia, Italia, Finlanda, Olanda şi Iugoslavia. 
   
  La final, s-a ajuns la concluzia că, deşi se hrăneau mult mai bine decât grecii, americanii prezentau un risc mult mai mare de afecţiuni cardiace comparativ cu ceilalţi participanţi la studiu, mai afectaţi de austeritatea războiului.
   
  Bărbaţii din Grecia, în schimb, prezentau o sănătate foarte bună, cu un risc scăzut de boli cardiace şi deces.

  Dieta Mediteraneană – principii generale
   
  Întrucât fiecare dintre ţările şi insulele din jurul Mării Mediterane şi-a adus aportul întrucâtva la această dietă specifică, nu putem spune că există un singur stil de alimentaţie caracteristic zonei. Cu toate astea, se pot trasa principiile sale generale: 
   
  Alimente proaspete, gătite puţin, folosite în preparate simple
   
  Legumele şi fructele proaspete, crescute în grădina proprie, ca de altfel şi cerealele integrale sunt de preferat în detrimentul alimentelor procesate şi cumpărate din supermarket. În plus, preparatele din zona mediteraneană nu sunt unele complicate. 
   
  Stilul de alimentaţie sănătos – ridicat la rang de artă
   
  Dacă te gândeşti să adopţi şi tu dieta mediteraneană, va trebui să îţi schimbi modul de raportare la aceasta. În primul rând, învaţă că este mai mult decât un mod de a te alimenta. Pe lângă exerciţiile fizice, felul în care priveşti alimentele şi gătitul trebuie să se schimbe radical. Nu găti din obligaţie şi nu lua aceste principiii ca pe nişte reguli stricte. 
   
  Învaţă să aprecizi alimentele proaspete, beneficiile lor pentru sănătate, aromele deosebite, savoarea gusturilor, aşa că mănâncă diversificat şi găteşte cu pasiune. 
   
  Legumele, fructele şi cerealele integrale trebuie să reprezinte cea mai mare parte a meselor, aşa că prepară-le simplu, folosind ulei de măsline şi diversifică periodic. Consumă legume şi fructe diferite, optează pentru pâine, paste din cereale integrale, orez brun, quinoa, mei, hrişcă etc. 
   
  Uleiul de măsline – nelipsit de la nicio masă
   
  O caracteristică a dietei mediteraneene este aceea că permite consumul mai multor calorii provenite de la grăsimi, atât timp cât le alegem pe cele nesaturate sau mononesaturate (care nu cresc colesterolul şi au beneficii asupra sistemului cardiovascular). Tocmai de aceea, uleiul de măsline este nelipsit din meniul mediteranean. 
   
  Lactatele, peştele şi carnea de pasăre – consumate cu moderaţie
   
  Alege de fiecare dată iaurtul grecesc sau lactatele sărace în grăsimi, dar chiar şi aşa, încearcă să limitezi consumul lor. La fel se întâmplă şi în cazul peştelui şi a cărnii de pasăre. Poţi mânca ton, somon, hering, sardine de 2 ori pe săptămână pentru că acestea sunt surse excelente de acizi graşi Omega 3, benefici atât împotriva afecţiunilor cardiace, cât şi a degenerării cognitive. 
   
  Consumă rareori dulciuri şi carne roşie
   
  În zonele Mării Mediterane, oamenii înlocuiesc dulciurile cu fructele, variante mult mai sănătoase. De asemenea, nici carnea roşie nu este foarte populară, atât timp cât peştele şi carnea de pasăre asigură aportul de proteine necesar. 
   
  Ouăle – nu mai mult de 4 ori pe săptămână
   
  Deşi bogate în fier şi colină, necesare bunei funcţionări a organismului nostru, ouăle nu sunt un aliment de bază în dieta mediteraneană. Ele sunt consumate între 0 şi 4 ori, ceea ce înseamnă că, dacă alegi proteinele din sursă vegetală, poţi reduce acest aliment. 
   
  Vinul, cu moderaţie, înlocuieşte orice alt tip de alcool 
   
  Sunt binecunoscute beneficiile vinului, consumat cu moderaţie, asupra sistemului cardiovascular. Ei bine, oamenii din zona mediteraneană preferă vinul în detrimentul oricărui alt tip de alcool, o decizie ce are, din nou, efecte pozitive asupra sănătăţii. 
   
  Nu uita de exerciţiile fizice!
   
  Dieta şi exerciţiile fizice sunt doi dintre factorii despre care se ştie sigur că au o implicaţie pozitivă în contextul sănătăţii celor care urmează dieta mediteraneană. În plus, mişcarea fizică potenţează efectele dietei. Cel puţin 30 de minute de exerciţii moderate, de 5 ori pe săptămână sunt suficiente pentru a beneficia de toate aceste avantaje. 
   
  Optează pentru porţii medii, asociate cu salate
   
  Un alt secret sunt şi porţiile. Spre deosebire de dieta americanilor, de exemplu, porţiile sunt medii spre mici, asociate deseori cu salate, legume şi maxim o bucată de pâine din cereale integrale. 
   
  Beneficiile dietei Mediteraneene
   
  Protejează împotriva afecţiunilor cardiovasculare
   
  Incidenţa acestui tip de afecţiuni este mult mai mică în ţările mediteraneene decât în celelalte ţări. Ba mai mult, o reducere a riscului de boli cardiace şi a cancerului scade totodată şi riscul de deces cu 20%. 
   
  Evitarea mâncărurilor procesate, alegerea vinului roşu în detrimentul altui tip de alcool, consumarea grăsimilor mononesaturate – sunt principalii factori care previn bolile de inimă şi infarctul. 
   
  Reduce riscul de diabet 
   
  Toate regulile alimentare, ca de altfel şi cele privind mişcarea fizică, au numeroase beneficii, cum ar fi scăderea nivelului de zahăr din sânge, reglarea tensiunii arterială şi a colesterolului. În plus, dieta mediteraneană ne ajută şi atunci când vrem să pierdem câteva kilograme. Ei bine, toate aceste efecte reduc considerabil riscul de diabet. 

  Scade riscul declinului cognitiv şi al apariţiei bolii Parkinson
   
  Antioxidanţii şi substanţele nutritive din alimentele recomandate în cadrul dietei mediteraneene previn stresul oxidativ, protejează creierul împotriva declinului cognitiv şi îmbunătăţesc sănătatea arterelor de sânge – factori care contribuie la un risc scăzut de boala Alzheimer, Parkinson sau depresie. 
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro