LEACURI DIN NATURĂ: Pelinul

05.12.2017 0 comentarii

Beneficii pentru sănătate și efectele terapeutice ale ceaiului de pelin sunt cunoscute încă din antichitate. El este eficient în detoxifierea organismului și stimularea sistemului imunitar.

 1. Pelinul (Artemisia absinthium) este o plantă erbacee, perenă, ierboasă, care face parte din familia Asteraceae și din ordinul Asterales. Este răspândită în Europa, nordul Africii și vestul Asiei, crescând în special pe terenuri necultivate, în zonele de câmpie și cele de deal.

  Pelinul, un arbust peren cu frunze verzi-argintii, crește până la 30 — 100 cm, cu multe ramificații, potrivit www.luontoportti.com. Frunzele sunt păroase, spintecate, verzi-cenușii pe față, argintii-cenușii pe dos, cu o lungime de până la 20 cm, iar cele tulpinale, au lungimi nu mai mari de 10 cm și se simplifică treptat spre vârf.

  Înflorește în perioada iulie-septembrie. Florile, grupate în capitule mici, sunt galbene pal și foarte mirositoare. Fructul este o achenă.

  În scopuri medicinale se folosește toată planta. În practica naturistă, încă din vechime, se utilizează frunzele și vârfurile înflorite (lunile iulie-septembrie), când planta are un miros puternic aromat și gust foarte amar. Frunzele verzi-argintii au un gust amar, pelinul fiind recunoscut chiar ca fiind cea mai amară plantă de pe Pământ.

  De secole, ceaiul de pelin a fost folosit ca tonic cu proprietăți antiseptice, antispastice, carminative, antipiretice și vermifuge.

  Proprietățile sale carminative, recomandă acest ceai pentru tratamentul unor probleme gastrice, precum balonarea, flatulența, indigestia, lipsa poftei de mâncare, forme ușoare de gastrită și dureri gastrice, potrivit www.botanical.com.

  Pelinul este una din plantele cele mai eficiente în tratarea și prevenirea multor probleme de ordin hepatic, inclusiv icterul și hepatita. Este o plantă depurativă, care stimulează ficatul și eliminarea toxinelor din organism.

  O cană cu ceai de pelin sau una-două linguri cu tinctură de pelin administrate zilnic timp de două săptămâni pot fi o soluție pentru a scapă definitiv de paraziți sau viermi intestinali. Băile de șezut cu infuzie de pelin, dimineața și seara, au efect antimicotic și antiinflamator, potrivit www.medicinenet.com.

  Ceaiul de pelin poate ajuta la scăderea febrei, poate reduce inflamațiile căilor respiratorii și poate îmbunătăți starea pacienților cu răceală și gripă.

  Folosit sub formă de comprese, ceaiul de pelin este eficient în tratarea rănilor, a înțepăturilor de insecte sau a altor probleme cutanate.

  Folosirea timp îndelungat a ceaiului de pelin este asociată cu efecte secundare: amețeli, insomnie, vărsături. De aceea nu este indicat consumul acestui ceai mai mult de 20-22 de zile. Ceaiul de pelin este contraindicat celor ce suferă de infecții intestinale sau afecțiuni ale sistemului nervos. Este interzis femeilor însărcinate și celor care alăptează.

  Sursa: Agerpres

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro