Lipsa de calciu – 10 alimente eficiente

06.09.2018 0 comentarii

Te dor muşchii sau articulaţiile, te simţi obosit şi ai ameţeli? Nu pune totul pe seama asteniei de toamnă pentru că lucrurile ar putea fi ceva mai complicate. Lipsa de calciu se manifestă la fel, iar acest deficit nu ar trebui deloc neglijat.

 1. Calciul, prezent într-o cantitate foarte mare (peste 90%) în oase, are implicaţii importante şi în contextul altor afecţiuni cum sunt tulburările cardiovasculare, cele menstruale sau neurologice.

  Simptomele pot fi mai uşoare sau mai severe, de la apatie, ameţeli, insomnie până la dureri de articulaţii, contracţii musculare sau stări depresive.

  În cazuri mai grave, suplimentele sunt necesare, însă ca prevenţie, în timpul recuperării sau după această perioadă, nu trebuie să uiţi nici de dieta bogată în calciu.

  Şi, pentru că ştim deja de sursele binecunoscute de calciu (brânză, lapte, ouă), iată mai jos câteva alimente bogate în calciu de care, poate, nu ai auzit până acum:

  Legume cu frunze verzi


  Savurează preparatele preferate alături de o salată bogată în legume cu frunze verzi şi vei simţi diferenţa! De exemplu, 100 g de varză conţine aproximativ 23% din Doza Zilnica Recomandată de calciu, varza kale 21%, spanacul 14% iar broccoli 12%.

  Aşadar, dacă diversifici şi optezi pentru o salată verde la fiecare masă ai şanse mari ca nivelul tău de calciu să revină la valoarea optimă.

  Smochine uscate

  Pe lângă porţia de antioxidanţi, fibre şi fier, smochinele sunt o sursă importantă de calciu. Mănâncă 8 smochine uscate pe zi şi vei avea 10% din DZR de calciu. Valoarea nu este foarte mare, dar gândeşte-te că, în contextul unei diete axate doar pe astfel de alimente, adăugarea smochinelor în alimentaţie contează!

  Melasă nesulfurată

  Nu toată lumea este obişnuită cu gustul melasei nesulfurate, însă substanţele nutritive regăsite în aceasta ar trebui să compenseze. Două linguriţe de astfel de melasă (pe care le poţi dizolva în apă cu oţet de mere, de exemplu) conţine 34% din doza zilnică recomandată de calciu. În plus, şi melasa este bogată în fier, fiind benefică şi în anemie.

  Seminţe de susan

  Prepară-ţi zilnic un baton din seminţe de susan, miere şi alte nuci preferate. Două linguriţe de seminţe de susan conţin 18% din DZR de calciu, aşa că vei fi, din nou, pe drumul cel bun. Se pare că susanul scade hipertensiunea şi inflamaţia, deşi, fiind estrogenic, ar trebui consumat cu atenţie în unele situaţii.

  Alge de mare

  E drept că la noi nu sunt foarte populare propriu-zise, dar ai putea opta şi pentru varianta pulbere, adăugată apoi în sucuri şi smoothie-uri. O cană de alge de mare, mărunţite au 13% calciu, asta pe lângă fibre şi iod.

  Sardine

  De câteva ori pe săptămână, mănâncă o masă cu peşte, de preferat sardine. Să nu uităm că, pe lângă calciu şi acizi graşi Omega 3, sardinele conţin şi vitamina D, o substanţă necesară asimilării calciului. În ceea ce priveşte doza, 7 sardine conţin aproximativ 30% din DZR.

  Fasole albă

  Fie că optezi pentru o mâncare de fasole simplă sau pentru un preparat mai sofisticat, beneficiile vor fi aceleaşi: 1 cană de fasole albă conţine 19% din DZR de calciu.

  Fructe bogate în calciu

  Pune pe listă coacăze negre (100 g – 6% din DZR), portocale – 4% şi mandarine cu acelaşi procent.

  Bogate şi în antioxidanţi, consumă-le ca gustare dulce sau în salate specifice.

  Migdale

  O cană de aproximativ 100 g de migdale îţi oferă 26% din DZR de calciu, aşa nu ai de ce să spui nu unei gustări delicioase cu migdale şi smochine uscate, de exemplu. În plus, migdalele pot fi adăugate în smoothie-uri, batoane raw sau pot fi savurate ca lapte vegetal.

  Tofu

  O altă sursă vegetariană de calciu (250 g – aproximativ 20% din DZR), tofu este introdusă deseori în dieta celor care doresc să crească nivelul acestui mineral. Cum tofu reprezintă, de fapt, brânză de soia, ai grijă la sursă şi prepararea acesteia.

   

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro