Prăjitură cu vișine

28.04.2015 24 comentarii

Eu cred că oricine știe prăjitura asta. Și mai cred că oricine poate să o facă. Sigur, sunt probabil zeci de variante pentru a o face - asta e varianta pe care mi-o făcea mama când eram copil. Și e tare bună. Desigur, în loc de vișine putem folosi caise sau prune - o să fie la fel de bună.

  1. Eu cred că oricine știe prăjitura asta. Și mai cred că oricine poate să o facă. Sigur, sunt probabil zeci de variante pentru a o face - asta e varianta pe care mi-o făcea mama când eram copil. Și e tare bună. Desigur, în loc de vișine putem folosi caise sau prune - o să fie la fel de bună.

    Ingrediente

    • 7 ouă
    • 7 linguri de ulei
    • 1 cană și jumătate de zahăr
    • 1 cană și jumătate de făină
    • 1 kg vișine
    • sare

    Cea mai anevoioasă operațiune e să scoatem sâmburii din vișine. Dar e musai :)

    Prajitura cu visine - visinele se curata de samburi

    Într-un castron, am făcut spumă din cele 7 albușuri, cu un pic de sare.

    Prajitura cu visine - albusurile se bat spuma

    După care am adăugat zahărul. Am amestecat cu mixerul până spuma de albușuri s-a făcut din nou tare. Apoi, am incorporat gălbenușurile - dar nu toate deodată, ci pe rând. Adică am pus un gălbenuș, am mixat până s-a omogenizat, apoi am pus alt gălbenuș - și tot așa, până s-au amestecat toate cele 7 gălbenușuri. După care am adăugat cele 7 linguri de ulei, tot una câte una, mixând până la omogenizare

    Prajitura cu visine - galbenusurile se adauga unul cate unul

    Am adăugat apoi făina și am amestecat încet, cu lingura, de jos în sus, până s-a omogenizat totul.

    Prajitura cu visine - se adauga faina si se amesteca cu lingura, fara mixer

    Într-o tavă unsă cu un pic de ulei și tapetată cu făină, am turnat amestecul, peste care am pus fructele.

    Prajitura cu visine - aluatul se punte in tava iar peste aluat se pun fructele

    Am lăsat la foc mediu în cuptor, pentru 20-30 de minute, apoi am scos tava

    Prajitura cu visine - tava se da la cuptor pentru 20-30 de minute

    La final, arăta așa

    Prajitura cu visine - la final se pudreaza cu zahar

    Ce să zic, am testat-o pe oameni - și au fost tare încântați. Poftă bună :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Dragos

    gustul dulce-acrisor al visinelor....mmmmmmm

    24.06.2010
  • Cristina

    Excelent, bravo! Fix reteta asta o facea si mama si pot spune ca este prajitura de vara a copilariei mele. Iar varianta cu visine imi place cel mai mult. Amestecul de dulce al blatului cu acrisorul visinelor este delicios! O singura intrebare am, pe care mama nu mi-a putut-o lamuri: exista vreun secret pentru ca fructele sa nu se lase la fund? Am citit undeva ca se pot da fructele prin faina inainte de a le pune in compozitie, dar parca nu-mi vine sa le stric cu faina... :) Mama mai pune un al doilea strat de fructe dupa ce se intareste putin compozitia la cuptor, insa varianta asta inca n-am incercat-o. Vreun sfat? Merci si spor in continuare la bucatarit si la pus retete pe blog.

    24.06.2010
  • andrei crivat

    @Cristina: da, secretul e sa le scurgi bine-bine inainte de a le pune si sa le dai un pic prin faina. :)

    24.06.2010
  • crinutza

    Merge foarte bine si cu visine congelate. Eu am facut prajitura de-asta toata primavara si e buuuuuna de tot :D

    24.06.2010
  • Sorin Sucal?

    Cred c? e cea mai bun? pr?jitur? de cas?! Exact a?a o face ?i mama mea. :D

    24.06.2010
  • Mamanu

    Iarna este foarte buna, cu fructe (prune, piersici, caise) congelate. Fructele taiate in jumatati se congeleaza in pungute, fiecare punguta avand cantitatea necesara pentru o tava de prajitura. Se decongelaza intr-o strecuratoare ca sa se scurga tot sucul .Daca jumatatile sunt prea mari, dupa ce se decongeleaza si se scurg bine, se taie in feliute de marimea dorita.

    24.06.2010
  • magda

    tare delicios arata prajitura. dar eu as vrea sa stiu ce inseamna o cana si jumatate de faina sau de zahar, ca poate nu avem aceleasi cani acasa :)

    24.06.2010
  • andrei crivat

    @Magda: in mod stiintific, cana este o unitate de masura standard, echivalentul a 160 de grame. Dar in mod nestiintific, e vorba de o cana normala, de ceai (nu o ceasca mare, o cana) plina, rasa. :)

    24.06.2010
  • Eva Elena

    Eu nu mai vreau sa fiu la dieta :(, vreau si eu praji... yam-yam...uf!

    24.06.2010
  • zmenta

    asta-i tart?, nu ? prea bun?... ?i vara merge

    24.06.2010
  • authentic food

    adevarat! combinatia dulce-acrisor in acest sezon este pe gustul tuturor

    25.06.2010
  • puiutu

    e la cuptor :) :D

    26.06.2010
  • Isabela

    Ca sa ramana visinele deasupra: se pune in tava celofan sau hartie de copt, se aseaza visinele (scurse, dar nu stoarse :)), apoi se toarna compozitia. Cand e gata, se scoate tava, se lasa la racit, se taie si se aseaza pe platou cu fundul in sus. Eu asa stiu reteta. Si nu dau visinele prin faina.

    26.06.2010
  • pansy

    prajiturile cu visine sunt extraordinare ,pentru ca visinele,ele insele se preteaza grozav la prajituri,cu aroma lor !si mie imi plae sa gasesc visinele imprastiate in compozitie !

    27.06.2010
  • abniela

    am bagat-o la cuptor .... sa vedem ce iese :) Nu am mai facut o prajitura de vreo 2 ani :(

    28.06.2010
  • flori

    vreau sa va rog sa-mi spuneti daca prajitura se face in tava de la cuptor sau trebuie o tava mai mica? multumesc!sambata asta vreau sa o fac.

    01.07.2010
  • magda

    multumesc de informatie. am sa o fac chiar in dimineata asta pt a o servi unor francezi. te tin la curent cu impresiile.

    04.07.2010
  • Claudia

    Este preferata mea in acest sezon !!! Yami-yami !

    08.07.2010
  • miha

    nu se pune praf de copt sau bicarbonat?

    27.07.2010
  • maya

    am incercat si eu reteta si mi-a placut la nebunie.inainte de a puna visinele(fructele) eu las cca 10 min compozitia in cuptor(sa fiu sigura ca nu se lasa fructele la fund)

    11.08.2010
  • Andreea

    eu am incercat aceasta reteta cu visine din visinata si mi-a iesit foarte buna. :)

    14.11.2010
  • gianina

    o reteta de prajitura cu visine extraordinara si mai ales ca e simpla

    20.06.2011
  • mary

    Prajitura prezentata taiata, nu este aceeasi cu cea coapta, netaiata, din tava ! Fructele nu mai sunt la suprafata, deci nu are aspectul prezentat !

    01.09.2011
  • andrei crivat

    In poza cu prajitura necoapta am pus visinele peste aluat. Aluatul crud este ca o crema densa. Visinele se scufunda. Incerca sa faci candva, e foarte simpla (si delicioasa) si o sa vezi :)

    01.09.2011
Autor: Andrei Crivăț