Restaurant Karađorđe, Timișoara

26.10.2010 6 comentarii
 1. Articol sponsorizat de SMS Protection

  Cine mă cunoaște, știe deja (și cine nu, află acum) că pasiunea mea pentru bucătăria sârbească este infinită. Din acest motiv, nu ratez nici o ocazie să calc într-un restaurant sârbesc. Așa se întâmplă că, ajuns la Timișoara, Restaurant Karađorđe a fost unul dintre primele restaurante pe care le-am vizitat.

  Restaurant Karađorđe

  Restaurantul poartă numele lui Đorđe Petrović, un mare voievod sârb care a trăit la sfârșitul secolului 18, poreclit de turci Karađorđe (adică George cel Negru). El a fost liderul Primei Răscoale Sârbești, care a însemnat primul pas al Revoluției Sârbești - 9 ani de războaie, la sfârșitul cărora Serbia a devenit independentă după mai bine de 3 secole de ocupație turcă.

  Restaurant Karađorđe

  Restaurantul are aspectul confortabil și familiar al unei case bătrânești. Aflat la subsolul unei clădiri istorice, Karađorđe are 3 săli diferite, cu bârne pe tavan, cu lămpi pe pereți, care amintesc de lămpile bunicii.

  Restaurant Karađorđe

  Mâncarea este  - evident, nu ? - sârbească. Majoritatea ingredientelor sunt aduse din Serbia, mai ales cele specifice, cum ar fi caimacul (kajmak). Am mâncat kajmak în multe restaurante, din România, din Serbia sau din Muntenegru - dar kajmak gustos ca cel de la Karađorđe încă n-am întâlnit, și nu exagerez chiar deloc.  Între specialitățile lor am găsit șnițel Karađorđe (Karađorđeva šnicla, un fel de mâncare tradițional sârbesc, carnea este rulată și umplută cu tot felul de minuni, apoi e făcută pane), Sabia lui Karađorđe (Karađorđeva sablja - un fel de kebab cu 5 feluri de carne) sau, preferatul meu mai nou, Filet Karađorđe - carea de porc este acoperită cu prapur și cu așchii de șuncă și conține caimac. A, să nu uit de ciorba de pește - Riblja Čorba - complet diferită de cea pe care o cunoșteam eu.

  Înainte să vă povestesc ce-am mâncat acolo, trebuie să vă spun două vorbe despre servire. Sârbii, în general, sunt tare prietenoși - și la Karađorđe simți asta din momentul în care ai intrat în restaurant. Ospătarii îți povestesc despre orice fel de mâncare, cu multe detalii, cu calm și cu zâmbetele pe față. Deja am fost acolo de mai multe ori, dar niciodată nu mi s-a întâmplat să prind un ospătar într-o zi mai proastă. Și cum pentru mine asta contează mult - ca ospătarii să te facă să te simți bine venit într-un restaurant - am apreciat mult acest aspect.

  Întrucât meniul e destul de vast, e dificil să decizi ce-ai vrea să mănânci. Și pentru mine n-a fost ușor să aleg doar 2-3 mâncăruri pe care să vi le recomand :)

  În cele din urmă, m-am oprit la acestea: ardei umplut cu brânză, șnițel bănățean și snițel Karađorđe, care e pièce de résistance în acest restaurant :)

  Ardeiul umplut cu brânză este un ardei copt, umplut cu brânză, caimac și sos tartar, făcut pane. O gustare foarte interesantă și pe care n-am mai întâlnit-o în alte restaurante sârbești.

  Restaurant Karađorđe - ardei umplut cu branza

  Șnițelul Karađorđe, figura centrală a meniului de-aici (alături de Sabia Karađorđe și Filet Karađorđe, cum vă spuneam) este.. pur și simplu uriaș. Carne de porc, subțire, rulată, conține sos tartar, șuncă și caimac și e făcută pane. 

  Restaurant Karađorđe - snitel Karađorđe

  Șnițelul Bănățean poate fi din pui, porc sau curcan - și el, la rândul lui, imens. De altfel, mai toate mâncărurile sârbești din lumea asta vin în porții care mie, cel puțin, mi se par foarte mari. Lângă el, am găsit sos tartar și varză murată.

  Restaurant Karađorđe - snitel Banatean

  E musai să vă spun că  Mladen Galović și Nenin Branko - patronul, respectiv bucătarul șef de la Restaurant Karađorđe) au câștigat anul acest, în mai, la București, locul 1 la "Duelul Maeștrilor", în cadrul Campionatului Internațional de Gătit. Au participat cu un "mix grill Karađorđe", un amestec de cotlet umplut, ceafă afumată și cârnați sârbești. Dacă mergeți să mâncați la ei, puteți comanda acest tip de platou. 

  Prețurile sunt mai mult decât decente pentru un restaurant aflat în centrul Timișoarei. Spre exemplificare, un snițel Karađorđe(care are cam 350 de grame) costă 24 de lei, iar ardeiul umplut cu brânză costă 10 lei.

  Restaurant Karađorđe se află în Piața Unirii (din Timișoara), pe str. Gh. Lazăr, la nr. 2. Încă nu are pagină de internet, dar mi s-a spus că se lucrează la ea și că va fi lansată în curând.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

 • Dragos

  poate ne si prezinti o reteta-doua specifice restaurantului... :D

  26.10.2010
 • adizzy

  am trecut de atatea ori pe langa el si niciodata nu am intrat, o well stiu unde voi manca data viitoare :) mai trebuia sa gasesc un restaurant cu specific schwabesc in Timisoara

  26.10.2010
 • andrei crivat

  @Adizzy da-mi de veste cand mergi, as fi bucuros sa-ti recomand chestii din meniu :)

  27.10.2010
 • cris

  Pot sa recomand eu un restaurant cu specific schwabesc: se numeste "Schwabenhaus" si se afla in comuna Sandra pe drumul spre S

  27.10.2010
 • otidavi

  super delicios!

  26.10.2012
 • Liana Toma

  Mai exista restaurantul? eu nu am auzit de el...

  12.01.2013
Autor: Andrei Crivăț