Salată de iepure

18.03.2018 0 comentarii

Mărturisesc, când am văzut prima oară (la cursul What's cooking in the City, despre care am mai vobit) ingredientele necesare pentru această salată, am ridicat mirat din sprâncene. Combinația iepure - pepene galben - zmeură mi s-a părut un pic prea mult. Când am făcut-o, însă, și-am gustat-o... a devenit brusc una dintre salatele mele preferate. :) Și nu-i nici pe departe așa complicată cum sună.

 1. Ingrediente (pentru o porție)

  • 100 de grame cotlet de iepure (dat jos de pe os)
  • 50 de grame mix de salată (salată verde, salată roșie, varză chinezească)
  • 1 lingură de sâmburi de rodie
  • 50 ml suc de portocală
  • 30 ml suc de lămâie
  • 1 felie de pepene galben
  • 1 portocală tăiată felii rotunde (pe lat, nu pe lung)
  • 1 lingură de zmeură
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • cimbru, rozmarin, salvie (pentru marinadă)
  • 20 ml sos cuberland *
  • 3 linguri de muștar franțuzesc (cu boabe)
  • dulceață de strugurași (pentru sosul cuberland)
  • coajă de lămâie și de portocală (tot pentru sosul cuberland)
  • 1 linguriță de miere

  Rețeta asta are două mari secrete: marinarea iepurelui și sosul cuberland.

  Iepurele se pune marinat pentru 24 de ore într-un baiț compus din ulei de măsline, rozmarin verde, cimbru verde, salvie, vin alb sec și piper. Se ține, acoperit, la rece.

  Sosul cuberland se face în felul următor. Într-o oală, punem 200 ml de vin roșu sec. Se lasă să fiarbă până scade la jumătate (adică se face o reducție de vin). Apoi se adaugă un borcan (de 400 gr) de dulceață de strugurași (se găsește în orice hypermarket). Se amestecă, se fierb încă 2-3 minute. Se adaugă o lingură de coajă de portocală și una de coajă de lămâie, rasă (care au fost opărite înainte). Se mai lasă să clocotescă 2-3 minute, apoi se adaugă 2 linguri de muștar franțuzesc. Se mai fierbe câteva minute, se pune sare și piper după gust. Sună complicat, dar în realitate e simplu de făcut. Poate fi păstrat în recipiente închise, în frigider.

  Să revenim la iepurele nostru marinat.

  Salata de iepure - iepurele se marineaza 24 de ore

  Cotletului de iepure i-am crestat pielea, ca să nu se adune la preparare. La 2-3 cm distanță, am crestat doar pielea, nu și carnea.

  Salata de iepure - se cresteaza pielea iepurelui inainte de a-l prepara

  Apoi l-am pus pe grill, întorcându-l de mai multe ori, până s-a pătruns. Atenție, nu trebuie preparat prea mult, să nu se usuce.. Între timp, am făcut dressingul pentru salată. Am amestecat într-un castron 1 lingură de muștar franțuzesc cu 1 linguriță de miere. Peste ele am pus zeama de lămâie și cea de portocală. Cu proporțiile miere - zeamă de lămâie/portocală vă puteți juca cum doriți, în funcție de cum vă doriți salata - mai dulce sau mai acrișoară.

  Salata de iepure - dessingul se face din miere, lamaie, portocala, mustar, otet balsamic si ulei de masline

  Am pus apoi frunzele de salată, rupte în bucăți mici. Am amestecat bine, cu mâna, după care am pus oțetul balsamic.

  Salata de iepure - salata se rupe in bucati mici

  Între timp, s-a făcut iepurele. L-am luat deoparte și l-am tăiat bucățele.

  Salata de iepure - iepurele se taie bucati

  Am tăiat felia de pepene (fără coajă, desigur) în jumătate, apoi fiecare jumătate am tăiat-o în trei felii, subțiri,  pe lung. Le-am pus pe farfurie, culcate. Între ele, am pus jumătăți de felie de portocală (tăiate pe lat, nu pe lung, să fie semicirculare). Deasupra lor am pus salata, am turnat dressingul. Peste salată am pus bucățelele de iepure, iar peste toate am pus sosul cuberland, zmeura și semințele de rodii.

  Salata de iepure - salata se aseaza peste feliile de pepene si portocala iar deasupra se adauga semintele de rodii si zmeura

  Știu, rețeta scrisă sună tare complicat. Dar, în afară de marinare și de sosul cuberland, mai mult de 20 de minute nu durează s-o faceți. Iar combinația de arome este absolut spectaculoasă. Ar fi păcat să n-o încercați, măcar o dată :)

   

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: Andrei Crivăț