Scrisoare de la Iulian. Dulceață de trandafiri.

08.06.2011 3 comentarii
 1. Cât de greu e să vorbeşti despre o dulceaţă? Lumea în care trăim uită de multe ori să înţeleagă că mâncarea are un înţeles mai ascuns decât umflatul maţului si rezumatul fad, dar mulţumitor: ce gust bun are mâncare asta.

  Mai acum câteva zile am baut un fresh de mere cu gref pe terasa micuţului restaurant „La vie en rose” aflat pe o straduţă care dă în Piaţa Rosetti. La o masă alăturată s-a aşezat o tânară familie cu un copil sugar. El manager de succes într-o companie nu prea mare, ea blondă, cu o bluziţa destul de transparentă pentru o lăuză. Am auzit discuţia lor fără să vreau. De fapt a fost un monolog purtat de bărbat, ea, foarte atragătoare, îşi împărţise timpul între a sorbi dintr-un pahar de bere rece şi a da de mâncare copilului, el preocupat de ce o să mănânce după prescripţia doctorului. Le-a luat pe rând, după reţetă. Carne de porc nu are voie, în schimb are voie peşte, pui şi vită, grătar, asta socotea că îl avantajează, el oricum nu prea mânca prăjit în afară de cartofi, în schimb nu are voie decât două ouă fierte pe săptămână, asta nu-l mai avantaja, în fine, o întreagă dezbatere, amănunţită, pe fiecare produs reţetat, în timp ce soţia lui, perfect coordonată, de o calmitate oceaniană, de stătea musca suspendată în aer când trecea pe acolo, îşi împărţea timpul între paharul de bere şi a-i îndesa pe gât micuţului câte o liguriţă de iaurt din ăla bun de fac ăştia reclamă la tv.

  Era după-amiază, iar el spunea neobosit, în amănunt şi înghţind în sec, ce mâncase dimineaţa şi la prânz. După 15-20 de minute a venit mâncarea, pentru el un platou uriaş cu măcar trei feluri de mâncare. Până să înghită prima înghiţitură a afirmat satisfăcut cât de bună e mâncarea. Apoi, din când în când, îşi mai ridica privirea din farfurie întrebându-şi micuţul dacă nu e aşa că mâncarea e foarte bună. După vreo jumătate de oră m-am ridicat şi am plecat, el intrase cu totul în farfurie, ea se juca cu o măslină prin farfuria ei, iar micuţul adormise sătul. Imaginea asta a familiei moderne care iese la cină m-a urmărit câteva zile, gândindu-mă ce a reuşit să facă societatea modernă din om. Trei mese pe zi pentru o viaţă sănătoasă, parcă aşa ne învaţă la televizor, nu? Şi lichide cât mai multe... Asta să însemne toată viaţa omului nostru modern şi de succes? Un om mulţumit la suprafaţă, fără prea multe gânduri şi adâncimi. În alte condiţii ar deveni periculos, ar putea influenţa negativ societatea de consum.

  Dar zisăsem despre dulceaţa de trandafiri... O dulceaţă de o culoare ireală, cu gust de migdale, cu sucul de consistenţa gelatinei. O linguriţă de astfel de dulceaţă pe zi te ţine legat de amintirile copilăriei, de imaginea unei lumi normale, fireşti, cu oameni care se comportau normal, o lume a poveştii în care răul pierdea întotdeauna în faţa binelui şi a iubirii, o lume în care bunica făcea cococi pe plită de reuşeam să ne săturăm o familie întreagă, iar mâncarea, oricât de simplă ar fi fost, devenea acompaniament pentru o lume fabuloasă în care glasul bunicului înfrunta toţi balaurii şi vrăjitorii, învingându-i într-un final pe toţi răii pământului. Dacă nu vă pricepeţi să preparaţi, deşi nu-i greu, puteţi căuta prin magazine, ori, de nu, la redacţia noastră, vei fi primit mereu cu o farfurioară de dulceaţă de trandafiri, cu un pahar cu apă rece şi cu o poveste din vremea copilăriei.

  • articolul nu conţine mesaje politice

  Reţetă:

  2 litri de apă se fierb cu 2 kg de zahăr, până iese un sirop, se adaugă minim 5-6 mâini de petale de trandafiri, aveţi grijă să nu vă vadă administratorul blocului, se fierb bine şi se adaugă într-un final zeamă de lămâie. Apoi jos cu oala de pe foc pe care o acoperim cu un prosop umed, o ora, două, după răbdarea fiecăruia. Gata, cu ea la borcan, sau direct din oală. Lingura trebuie să fie din lemn, cu coadă lungă pentru a te apăra, la o adică, de limba soacrei.
   

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

 • mariana

  trandafirii pot fi de oricare? sau speciali?

  05.07.2011
 • cititor

  de ori?icare.

  13.07.2011
 • Cartusel

  pare interesant!

  07.10.2012
Autor: ebucataria.ro