Uleiul de tămâie: uleiul-rege în aromoterapie

17.08.2018 0 comentarii

Uleiurile esenţiale sunt din ce în ce mai apreciate. Proprietăţile lor benefice le recomandă în numeroase afecţiuni, fiind folosite şi în practici de meditaţie sau relaxare. Extras din copacul Boswellia sacră, uleiul de tămâie este considerat uleiul-rege în aromoterapie.

 1. Originar din regiuni precum Yemen, Etiopia sau Oman, uleiul de tămâie a pătruns şi în zona mediteraneană şi cea asiatică.

  Dacă te gândeşti şi tu să încerci acest ulei cheie, citeşte mai jos cum îl poţi folosi, cum să alegi cel mai eficient ulei de tămâie şi care sunt cele mai importante beneficii ale sale!

  Cum să foloseşti uleiul de tămâie?

  În general, uleiul de tămâie poate fi aplicat pe zonele cu probleme (cu excepţia zonelor foarte sensibile), inhalat, fiind diluat în prealabil într-un ulei neutru cum ar fi cel de cocos sau chiar intern (dacă produsul respectiv este şi pentru uz intern).

  Cum să alegi cel mai eficient ulei de tămâie?

  Aici trebuie să ai în vedere două aspecte: ai grijă ca uleiul de tămâie să fie 100% ulei esenţial pur, de calitate cât mai înaltă şi să nu fie artificial, adică nu doar cu aromă sau esenţă de tămâie.

  Care sunt cele mai importante beneficii ale uleiului de tămâie?

  Bazat pe compoziţia lui,  dar şi pe rezultatele unor studii efectuate până acum, iată care sunt cele mai notabile avantaje ale folosirii acestui ulei în scopuri terapeutice:

  1). Ameliorează durerea, stresul, anxietatea şi alte stări negative


  Folosit în aromoterapie, cu un inhalator sau vaporizator, are un efect uşor sedativ care îţi oferă o stare de relaxare.

  În plus, ameliorează stresul, anxietea, mânia şi alte sentimente negative. Astfel, dacă tehnicile de meditaţie şi relaxare, de exemplu, nu-ţi sunt străine, uleiul de tămâie ar fi un adjuvant benefic în acest sens.

  2). Vindecă problemele de la nivelul pielii


  Uleiul de tămâie este un important antiinflamator, astringent, antisept şi dezinfectat. Poate tocmai de aceea acţionează atât de bine în cadrul problemelor de la nivelul pielii, de la riduri până la cicatrice, eczeme, tăieturi, înţepături de albine etc.

  În funcţie de produs, acest ulei poate fi aplicat direct pe piele sau combinat cu un ulei netru cum ar fi cel de cocos, avocado, citrice, busuioc etc.

  3). Este un tonic natural


  Sistemul digestiv, respirator, nervos, dar nu numai - funcţionarea tuturor poate fi îmbunătăţită de folosirea uleiului de tămâie. Şi asta pentru că el ajută la absorbţia substanţelor nutritive, scade inflamaţia în corp şi întăreşte sistemul imunitar, făcând organismul mai puternic în faţa bacteriilor sau infecţiilor.

  4). Scade considerabil inflamaţia

  O proprietate pe care mulţi o trec cu vederea, dar care este deosebit de importantă. De la endometrioză, astm sau artrită, inflamaţia joacă un rol esenţial. Cu cât aceasta este la un nivel mai mare, cu atât respectiva afecţiune se agravează.

  În afară de studiile realizate pe animale, care arată în mod clar că uleiul de tămâie scade inflamaţia şi, astfel, şi durerea, un studiu realizat la Universitatea din Cardiff a evidenţiat faptul că acest ulei poate inhiba producţia de molecule inflamatorii care duc la apariţia unor afecţiuni.

  5). Ameliorează răcelile şi infecţiile respiratorii

  Folosit pentru asta în special cu un difuzor sau inhalator, uleiul de tămâie poate grăbi cu mult vindecarea atunci când suntem răciţi sau ne confruntăm cu infecţii respiratorii. Se pare că acest ulei poate descompune mucozităţile de la nivelul tractului respirator şi plămâni, ameliorând totodată şi simptomele bronşitei.

  6). Echilibrează sistemul hormonal


  Aplicat local, se pare ca uleiul de tămâie ar contribui la sănătatea uterului, echilibrând per total sistemul hormonal. Reglează producţia de estrogen, reglează ciclul menstrual al femeilor aflate în pre-menopauză şi reduce riscul unor tumori/chisturi de la nivelul uterului şi al aparatului reproducător feminin.

  7). Ar putea fi un adjuvant important în lupta contra cancerului

  Deşi studiile sunt încă la început, se pare că o anumită substanţă din uleiul de tămâie împiedică celulele canceroase de a se mai răspândi, ba chiar le anihilează pe cele deja bolnave.

  Mai multe cercetări sunt necesare, însă toate celelalte proprietăţi (antiinflamator, faptul că echilibrează sistemul hormonal, regenerează celulele sau că vindecă ţesuturile) vin să deschidă o nouă cale în tratamentul adjuvant al cancerului.

  Precauţii

  Deoarece creşte fluxul sanguin, uleiul de tămâie nu este recomandat în sarcină sau alăptare. În plus, sunt destul de puţine produsele şi pentru uz intern, aşa că verifică intotdeauna indicaţiile de pe etichetă.

  În general, nu au fost raportate efecte adverse, însă pentru a fi sigur ar trebui să aplici 1-2 picături pe piele pentru a vedea dacă eşti sau nu alergic.

  În cazul în care iei anticoagulante sau ai un risc crescut de hemoragie, consultă-te cu doctorul tău înainte de a folosi uleiul de tămâie.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro