Pulpă de vițel în aluat
Când am plecat la cumpărături ca să-mi iau ingrediente pentru această mâncare, vroiam de fapt să fac cu totul și cu totul altceva. Vroiam să fac mușchi Wellington. Dar, cum n-am găsit mai multe lucruri care îmi trebuiau (adică nici măcar mușchi de vită) și cum eram într-un fel de criză de timp, că așteptam musafiri, am zis să fac o improvizatie. Și nu mi-a părut deloc rău. Nici musafirilor mei :)
-
Ingrediente
- 800 gr pulpă de vițel
- 1 ceapă mare (sau două mai mici)
- 4-5 căței de usturoi
- 6-8 ciuperci champignon mari
- 1 lingură de boia iute
- 1 lingură de cimbru uscat
- 2 linguri de ulei
- 1 pachet de foi de plăcintă
- 1 lingură de unt
- 1 lingură de parmezan ras
- 8 felii subțiri de bacon
- 1 ou
- sare, piper
- cartofi, boia, salvie - pentru garnitură
Rețetă
Am prăjit pulpa întreagă în cele 2 linguri de ulei.
Câte 1-2 minute pe fiecare parte, până s-a rumenit uniform. După care am dat-o deoparte și am lăsat-o pe-o farfurie.
Apoi, într-o tigaie, am călit în unt, la foc mic, ceapa tocată foarte mărunt, ciupercile tocate și ele foarte mărunt, usturoiul zdrobit. Am adăugat boiaua și cimbrul
Am amestecat și apoi am adăugat parmezanul ras. Le-am mai lăsat 2-3 minute.
Pe foile de plăcintă (3-4 foi lipite) am pus, în mijloc, jumătate din amestecul de ceapă și ciuperci, peste care am pus 4 felii de bacon.
Apoi am pus pulpa rumenită și am acoperit-o cu celelalte 4 felii de bacon, peste care am pus cealaltă jumătate din mixtura de ceapă și ciuperci.
Am înpachetat foile, astfel încât să acopere totul uniform, le-am uns cu ou bătut și am pus pulpa în VitaCook (pe care l-am încins bine înainte) la 175 de grade, pentru 60 de minute. Dacă n-aveam VitaCook, puneam "pachetul" la cuptor, într-o tavă unsă cu unt și l-aș fi lăsat poate ceva mai mult, până s-ar fi pătruns pulpa și s-ar fi rumenit aluatul.
Am scos "pachetul" din VitaCook și l-am lăsat să se odihnească un pic.
Între timp, am făcut garnitura - cartofi tăiați cubulețe, amestecați cu un strop de ulei de măsline, salvie și boia. Și pe ăștia i-am prăjit la VitaCook (dacă nu aveam, îi făceam la cuptor)
Apoi am tăiat felii groase. Carnea a fost - vă spun cu toată modestia - absolut perfectă, foarte fragedă și suculentă. Niciodată n-am fost mai încântat de o bucată de vită preparată de mine :)
Poftă bună :)
Ar trebui sa incerci odata cu foietaj (Morarita, Bella) in loc de foi de placinta. Probabil e chestie de preferinta personala dar mie foile alea de placinta nu-mi par bune decat in... placinte.
ff interesanta reteta ta,mi-ai dat de lucru in wee-end.pt muschi de vita,incearca metro si acolo gasesti argentinian,cea mai buna varianta in Timisoara,parerea mea :)
Daca folosesc cuptorul de la aragaz, cam la ce temperatura ar trebui sa fie incins? Si cam cat timp ar trebui tinuta carnea in cuptor, pentru ca fiind invelita in aluat nu prea poti sa iti dai seama cand este patrunsa. Sau imi dau seama doar dupa aluat, daca este rumenit?! Mersi!
@jollyca - asa am vrut, dar n-am gasit - si am folosit un "inlocuitor" :) @alin - multumesc pentru pont, am sa caut @horea - depinde de la cuptor la cuptor si de cat de mare e "pachetul", respectiv bucata de carne. Dar eu as incerca sa-l tin 25-35 de minute, la 200 de grade. Daca folosesti aluat si nu foi de placinta, cum am folosit eu, poti intepa cu o frigaruie de lemn, sa vezi daca e facut.
@horea - daca esti pasionat de carnea de vita si ai de gand sa tot pregatesti minuni la cuptor cel mai bine ar fi sa investesti intr-un termometru de carne. Nu trebuie sa fie un model foarte scump, dar este sfant pentru halcile de carne la cuptor. Cand interiorul atinge 70 de grade - e facut bine (cam de pe la 55 de grade incepe sa fie "in sange"). Nu te lua dupa aluat, asa am facut si eu cand am testat un muschi de vita in foitaj si m-am ales cu o carne foarte... in sange :). Incearca sa lasi cuptorul mai moale (160 de grade/foc mediu) ca aluatul sa nu se faca mai repede decat carnea.