Moş Niculae e mare mâncăcios

07.12.2010 0 comentarii
 1. de Adrian Poenaru

  Dacă Moşul Crăciun cunoscut prin toată lumea se va mulţumi cu nişte prăjiturele lăsate sub brăduţ, Niculae cel mai neaoş e mult mai pofticios. El vrea de toate: şi aperitiv, şi două feluri principale, şi desert. I-am făcut pe plac în ebucătăria noastră: salată uşoară de avocado cu anghinare la început, pui marinat cu sos dulce-iute că l-am prins cu suflet, cartofi umpluţi şi înveliţi în şuncă, să se sature şi ruladă de biscuiţi cu marţipan pentru a pune un „capac” dulce.

  Iar cum festinul ăsta trebuia udat cum se cuvine, i-am dat moşului cheia de la pivniţa mea, oarecum tremurând să nu dea iama prin licorile grijuliu păstrate. Dar hai să vedem ce a ales Nicu pentru ospăţul din ebucătăria noastră.

  Salată de avocado cu anghinare

  Înainte de aperitivul ăsta delicat şi uşurel, Moşul şi-a turnat cu păhărel de tequila Herradura Silver. Fină şi subtil aromată, licoarea mexicană i-a deschis apetitul pentru... 

  Pui marinat cu sos dulce-iute

  La câte mirodenii au dezmierdat pieptul fraged de orătanie, Moş Niculae nu se putea opri decât la un whisky dulce-parfumat de Speyside. A găsit seniorul pe un raft ascuns o sticlă de Balvenie Signature Single Malt Aged 12 Years şi mult s-a bucurat de savoarea ei de miere  punctată cu note de scorţişoară şi nucşoară.

  Cartofi umpluţi înveliţi în bacon

  Două porţii de cartofi umpluţi a cerut pofticiosul nostru musafir, ba chiar se uita după a treia, când i-au căzut ochii pe o sticlă de Stolichnaya Elit. Aşa că s-a lăsat vrăjit de designul elegant al butelcuţei, dar a şi acordat toată atenţia cuvenită licorii catifelate şi îndelung rafinate.   

  Ruladă de biscuiţi cu marţipan

  Odată ce a dat gata şi desertul, Moş Niculae s-a tolănit pe un fotoliu în faţa focului duduind şi, motivând că l-au lăsat picioarele multimilenare, a cerut un coniac. Într-un suflet m-am întors cu un pahar de Chabasse XO, de am umplut toată casa cu aromele de rancio tipice pentru o eau de vie de vârstă considerabilă. Paharul însă l-am golit eu, pentru că nu m-a lăsat inima să-l trezesc pe moşul ce tocmai aţipise. Aşa, poate, poate o să găsesc şi eu în ghetuţe vreo trei clondire despre care am citit doar în cărţi...
   

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro